De cloe van het verhaal: Interimakkoord is niet rond; Iran kan binnen 36 dagen atoombom produceren

Iran-Missile

De kritiek op het zopas bereikte akkoord met Iran blijft toenemen en het interimakkoord blijkt aan alle kanten te rammelen. Zo bekennen de Amerikanen intussen dat het interimakkoord met Iran nog helemaal niet voltooid was en dat nog een aantal technische details moeten uitgewerkt worden, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

hugo3Terwijl de halve wereldbol denkt dat binnen zes maanden alles met Iran wel definitief geregeld zal zijn, is het interimakkoord zèlf nog niet rond en tevens blijkt dat die periode van zes maanden misschien pas begin volgend jaar zal ingaan. Op zijn vroegst in januari 2014 zouden de eerste controles in de nucleaire installaties kunnen plaatsvinden. En ook dat is allesbehalve zeker.

Tot zolang die periode van zes maanden niet kan ingaan, hoeft Iran zich nergens aan de punten in het afgesloten akkoord te houden. Bovendien is het ook helemaal niet duidelijk wanneer de verlichting van de sancties op Iran zal ingaan. Is dat per onmiddelijke ingang of pas van zodra het aftellen van die zes maanden is begonnen?

Intussen bericht de Israëlische krant Maariv vandaag donderdag dat Iran zich kan bewapenen met atoomwapens binnen iets meer dan een maand,. Het rapport werd deze week voorgelegd aan diplomaten en internationale experts. Israëlische deskundigen hebben geschat dat het schema van Teheran voor uraniumverrijking enkel met twee weken werd uitgesteld, volgens het rapport, minder dan een week nadat een akkoord werd bereikt tussen de westerse mogendheden en de Iraanse regering met betrekking tot het nucleaire programma.

Die schatting kan de veroordeling van het akkoord door Netanjahoe bevestigen – die zegt dat het interim-akkoord dat de economische sancties verzacht, de nucleaire productie van Iran hooguit zal vertragen maar niet stoppen en het akkoord een ‘historische vergissing’ noemde.

Israël maakt zich zorgen dat Iran zal wachten op een internationale crisis, of een interne crisis in de Verenigde Staten, als een uitstekende gelegenheid om een atoombom te laten vallen op zijn vijanden. Het akkoord voorziet internationale steun voor het nucleaire programma van Iran door het te laten doorgaan in om het even welke hoeveelheid – waardoor de internationale gemeenschap machteloos wordt gemaakt om een nucleair Iran te stoppen op juridische gronden.

Het rapport stelt dat Iran waarschijnlijk de capaciteit van hun 18.000 centrifuges nog zullen opdrijven en een nucleaire bom produceren voor het geval dat de Islamitische Republiek een gouden kans ziet om die in een kernoorlog te gebruiken – akkoord of geen akkoord. Een nucleaire kernkop zou dan in amper 36 dagen klaar kunnen zijn.

Volgens het akkoord zal Iran worden gedwongen om de helft van zijn uraniumproductie te halveren tot onder onder het verrijkingsquorum van 20%, waardoor de tweede helft intact blijft. De overeenkomst zorgt er tevens voor dat Iran zijn onverrijkte uranium dat het nog in bezit heeft – ongeveer 8 ton – kan blijven verrijken tegen het lagere verrijkingspeil van 3,5%.

Deze cijfers klinken laag tegenover de eensgezinde deskundigen die beweren dat deze verrijkingslimieten nog steeds genoeg toereikend zijn om 5 kernkoppen te produceren. Een ander probleem: de Iraniërs hebben niet de middelen om hun reeds-verrijkt uranium te verminderen dan wel te procentueel te halveren.

Ondertussen heeft de VS zijn fiat gegeven aan Iran om hun kernreactoren in Arak “verder te bouwen”. Die steun is gebaseerd op de voorwaarden die voorkomen dat Teheran nucleaire brandstof zal produceren of de zwaar water reactor kunnen gebruiken, maar deze kunnen niet permanent bewaakt worden, zeggen deskundigen.

Arak is een van de belangrijkste twistpunten die bestaan tussen de grootmachten in het kader van de overeenkomst waaromtrent nog geen definitieve conclusie werd bereikt, volgens Maariv. Eerder deze maand, verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif dat terwijl hij het akkoord steunt, hij toch de bouw aan de reactor in Arak reactor zal blijven vergemakkelijken.

Witte Huis woordvoerster Jennifer ‘Jen’ Psaki verklaarde dat het voor Washington onduidelijk blijft wat de bedoelingen van Zarif bedoelingen zijn en benadrukte dat terwijl de bouw is toegestaan, het produceren van kernkoppen dat niet is.

Nog in aanbouw nucleaire plant in Arak waarvan niemand weet wat er wordt geproduceerd
arak-reactor


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Estimate: Iran Could Produce a Nuclear Weapon Within 36 Days – Israeli experts: even after deal, Tehran capable of producing weapon within just over a month. US also OKs Iran to keep building Arak plant; door Tova Dvorin [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ US now indicates Iran interim deal wasn’t quite finalized – ‘Technical details’ have yet to be worked out, State Department says, meaning six-month countdown to permanent deal hasn’t started and Iran isn’t bound by any new terms; door Rebecca Shimoni Stoil [lezen]
  ♦ Iran deal won’t kick in until nuclear inspections, pushing start into 2014 – EU says date not yet set for deal to go into effect; IAEA must verify Tehran’s cooperation before Geneva agreement implemented [lezen]
  ♦ US says some work okay at Arak nuclear site – Nuclear fuel production, testing and control systems advances are all disallowed, though some construction is permissible at Iranian facility [lezen]

Een gedachte over “De cloe van het verhaal: Interimakkoord is niet rond; Iran kan binnen 36 dagen atoombom produceren

 1. Dus….blij gemaakt met een dooie mus!

  Dit bericht laat nog maar weer eens zien hoe we gemanipuleerd worden.

  In Syrie gaat het moorden gewoon door, in het ‘bevrijde Lybie is een broederstrijd bezig, in Afghanistan is (bijna) alles weer zoals het was, in Irak zijn de aanslagen niet meer te tellen, in Jordanie zijn er opstanden, Libanon hetzelfde maar in onze ‘objectieve NL/BL kranten is hier natuurlijk niets over te lezen en ook wordt er geen aandacht aan geschonken in de zogenaamde ”duidingsprogramma’s.

  Ja, alles moet wijken voor mooie plaatjes met ‘eensgezinde politici, winnaars van Nobelprijzen en hard werkend aan een nalatenschap en daar mag die vervelende Bibi (die natuurlijk gelijk heeft) géén roet in komen gooien met negatieve boodschappen en dus moeten wij hem de mond snoeren (en bezig houden) met dreigingen van boycots en verontwaardiging over alwéér een paar bij gebouwde balcons!

  Like

Reacties zijn gesloten.