Hamas beschuldigt PA-president Mahmoud Abbas voor het huidige energietekort in de Gazastrook

gaza-donkerTerwijl de ‘ministers’ en terroristenleiders van Hamas zèlf in gouden paleizen wonen in de Gazastrook, creveert het Palestijnse volk in diepe stilte en inktzwarte duisternis. Egypte handhaaft sinds de val van president Morsi een strikte blokkade van de Gazastrook en heeft de voorbije maanden honderden smokkeltunnels vernietigd. Een en ander heeft aldus geleid tot een ernstig energietekort.

hugo3Bovendien weigert Hamas directe hulp van Israël om bij te springen en houdt de terreurgroep aldus de bevolking van Gaza de facto gegijzeld tot… de Joodse staat is vernietigd. Die vernietiging van Israël zal vermoedelijk nog enkele eeuwigheden aanslepen, waardoor voor het volk van Gaza het licht aan het (donkere) einde van de tunnel nog lang niet in zicht zal komen.

“De Palestijnse Autoriteit draagt de schuld voor de energiecrisis in de Gazastrook door de hoge taksen die het heft op de Israëlische diesel die door de PA wordt geleverd aan de enige electriciteitscentrale in de Strook,” schreef  Moussa Abu Marzouk, op woensdag 27 november 2013. Marzouk is het plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas en volgens het AFP de Nummer 2 van Hamas nà Khaled Meshaal.

Mousa Abu MarzookAbu Marzouk (plaatje rechts) heeft de Palestijnse Autoriteit ervan beschuldigd om de prijs van de Israëlische diesel van 4,26 sjekels (0,89 euro) per liter tot bijna het dubbele te verhogen tot 7,75 sjekels (1,61 euro), waardoor de energiekosten onbetaalbaar worden voor de regering van Hamas.

“De [Palestijnse] Autoriteit in Ramallah is teruggekomen op haar belofte om de taksen niet te verhogen. Dit heeft ertoe geleid dat de energie-autoriteit in Gaza niet in staat is om de extra taksen te betalen, omdat het amper de rekening kan betalen zonder de geheven taksen,” schreef Abu Marzouk op zijn Facebook-pagina.

Gaza lijdt bij herhaling onder de energietekorten die nog verslechterd zijn sinds het recente Egyptische optreden tegen de smokkeltunnels, waar voordien goedkope diesel via die tunnels naar de Strook werd gesmokkeld. Vandaag ontvangen de Gazanen amper de helft van de enrige die ze voordien kregen toebedeeld. De energiebehoefte van de Gazastrook levert op volle capaciteit ca. 360 megawatt, schreef Abu Marzouk. Maar Gaza ontvangt momenteel slechts 208 megawatt: 28 uit Egypte, 120 uit Israël [via de Palestijnse Autoriteit], en 60 van de enige elektriciteitscentrale van Gaza.

“De oplossing is nabij,” beloofde hij. “De ‘zionistische entiteit’ zal zijn energievoorziening naar Gaza verhogen met 100 megawatt en nieuwe onderdelen voor de centrale zullen productiecapaciteit verhogen van 60 naar 100 megawatt. Ten slotte zullen ‘afspraken’ tussen de Palestijnse Autoiriteit en Qatar binnenkort beginnen met goedkope Qatari diesel te leveren aan de Strook via Egypte.

Binnen enkele weken zal de energiecrisis Gaza worden opgelost, beloofde de Hamas-leider. Ondertussen is eerder deze week de Palestijnse premier Rami Hamdallah aangekomen in Qatar om er mogelijke oplossingen voor de energie-crisis in Gaza te bespreken, berichtte het Palestijnse persbureau Ma’an. Volgens Ma’an werden twee mogelijke oplossingen voorgesteld door de Qatarezen: ofwel kan Qatar de Palestijnse Autoriteit betalen om diesel te kopen van Israël, of het kan zijn eigen diesel verzenden naar de haven van Ashdod in Israël, van waaruit het oover land zou geleverd worden aan Gaza.

Terwijl Hamas de diplomatieke inspanningen van de Palestijnse Autoirteit niet wil erkennen, zei Abu Marzouk dat de islamitische regering in Gaza de volledige verantwoordelijkheid ten opzichte van haar burgers zal onderhouden. “De crisis heeft al de humanitaire-, gezondheids-en milieudiensten in Gaza in gevaar gebracht,” schreef Abu Marzouk. “Hamas en de regering in Gaza zijn verantwoordelijk voor het beheer van de crisis of het oplossen ervan. Het zal zijn verantwoordelijkheid daarvoor niet afschuiven.”

naar een artikel van Elhanan Miller


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Hamas official blasts Ramallah over Gaza blackout – PA tax hike has left the Strip in the dark, accuses Moussa Abu Marzouk, who promises Israeli energy and Qatari fuel will solve the crisis; door Elhanan Miller [lezen]
 2. Palestinian Ma’an News Agency, Ramallah:
  ♦ Gaza government attempting to end power crisis – The government in the Gaza Strip has been consulting local, Arab and international sides to try and bring to an end the power crisis in the coastal enclave, a Hamas official said Monday [lezen]
  ♦ PA premier in Qatar to address Gaza power crisis – Palestinian Prime Minister Rami Hamdallah is scheduled to discuss with Qatari officials possible solutions to end the ongoing power crisis in the Gaza Strip [lezen]
  ♦ Egypt widens crackdown as two top activists ordered arrested [lezen]
  ♦ Rafah crossing open Wednesday, Thursday – Egyptian authorities opened the Rafah crossing in both directions on Wednesday for humanitarian cases [lezen]
  ♦ Egypt tunnel closure ‘costs Gaza $230 million monthly’ – Egypt’s closure of tunnels used to smuggle goods into the Gaza Strip has caused monthly losses of $230 million to its economy, a Hamas official said Sunday [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Gazaanse bevolking kreunt onder het schrikbewind van Hamas; door Aviel Schneider [lezen]
 • Gaza in het donker, toch weigert Hamas de hulp van Israël om het energietekort bij te passen… [lezen]
 • Sluiting van smokkeltunnels door Egypte kost Hamas in Gaza maandelijks 170 miljoen euro [lezen]
 • Gazaanse drugs- en wapensmokkelaars bedreigd met werkloosheid wegens Egyptische blokkade [lezen]
 • Hamas wordt door Egypte verder in het nauw gedreven; door Missing Peace [lezen]
 • Egyptisch leger dreigt Gaza aan te vallen als Hamas islamistische terroristen in de Sinaï blijft steunen [lezen]
 • Egypte heeft sinds januari 2011 ruim 1055 Gazaanse smokkeltunnels van Hamas vernietigd [lezen]
 • Egypte legt Gaza blokkade op: Hallo vredesactivisten? Voor wanneer Freedom Gaza Flotilla’s? [lezen]
 • Egypte sluit smokkeltunnels van Hamas en veroorzaakt brandstofcrisis in de Gaza [lezen]
 • Egypte sluit andermaal grens in Rafah tijdens het islamitisch Offerfeest in de Gazastrook [lezen]
 • Waarom bouwt Hamas gebetonneerde terreurtunnels ipv huizen en wegen voor eigen volk? [lezen]
 • Europese Unie beschuldigt Palestijnen van verkwisten van 2 miljard euros hulpgelden [lezen]
 • Terroristentunnel van Hamas gebouwd met 500 ton Israëlisch cement [lezen]
 • Terroristen tunnel van 1,7 km lengte ontdekt tussen Gaza en kibboets in Zuid-Israël [lezen]

2 gedachtes over “Hamas beschuldigt PA-president Mahmoud Abbas voor het huidige energietekort in de Gazastrook

 1. Ik heb het bericht “Hamas beschuldigt PA-president Mahmoud Abbas voor het huidige energietekort in de Gazastrook” met veel aandacht gelezen. En ik moet zeggen daar staan wat onjuistheden in zoals:

  1. Er wordt voortdurend over Palestijnen, het Palestijnse volk en Palestijnse staat gesproken, terwijl deze helemaal niet bestaan. Dit geneuzel over Palestijnen is pas in 1967 begonnen. Die zogenaamde Palestijnen zijn gewone Egyptenaren, Jordaniër, Libanese en Syriërs die ze in het thuisland liever kwijt dan rijk waren, de reden hiervoor zie je dagelijks.
  2. In het bericht wordt een houdbaarheidsdatum geven, ik citeer; “Die vernietiging van Israël zal vermoedelijk nog enkele eeuwigheden aanslepen”, nou neem van mij aan die zal zelfs na enkele eeuwigheden niet plaatsvinden.

  Ik zeg, laat ze het maar mooi zelf uitzoeken!!

  Like

Reacties zijn gesloten.