Aryeh Deri: Wie heeft de EU nog nodig? Laten we allen ‘nederzettingen’ producten kopen

EU-Boycott-of-Settlements4

De voorzitter van de ultra-orthodoxe Sefardische Shaspartij, het parlementslid Aryeh Deri (°1959), heeft zich op woensdag 27 november 2013 uitgesproken tegen de plannen van de Europese Unie om een selectieve economische boycot op te leggen aan Israëlische bedrijven die gevestigd zijn voorbij de Groene Lijn (door Obama herdoopt tot ‘pre-1967 lijn’ maar in feite de staakt-het-vurenlijn van april 1949.)

Parlementslid Aryeh DeriDe Shaspartij, opgericht in 1984, is in Israël de 4de grootste partij en heeft bij de laatste verkiezingen 11 zetels (op 120) behaald. Hoewel van bij het begin de Shas in opeenvolgende regeringen zetelde, zit het sinds de laatste verkiezingen op de oppositiebanken. Zijn stichter en spirtuele leider, rabbijn Ovadia Yosef, overleed begin oktober ’13.

Parlementslid Deri deed een publieke oproep aan de gehele Israëlische bevolking om zich achter de door de EU geviseerde bedrijven te scharen door massaal hun producten aan te kopen in de ‘nederzettingen’ die zich bevinden in Judea, Samaria, de oostelijke wijken van  Jeruzalem en in de Golan Hoogtes.

Om zijn oproep meer kracht bij te zetten gaf hij zelf het voorbeeld door zijn olie voor het nakende Joodse feest van Chanoeka aan te kopen in de gemeenschap van Shiloh, een Joodse ‘nederzetting’ in het noorden van de West Bank. “In het licht van de pogingen om producten uit Judea en Samaria te boycotten en de financiering te verhinderen van studiebeurzen van onze mede-Joden die in bepaalde delen van het Land van Israël wonen en zeker nu met de recente massale ontslagen, heb ik gekozen om ‘Blauw en Witte’ olijfolie voor Chanoeka aan te kopen in de Joodse gemeenschap van Shiloh,” aldus Deri.

“Als ze ons proberen te boycotten en ons te beschadigen, dan we moeten ons verenigen, de weinigen tegen de vele, door verder te gaan met dit land sterk en verenigd te houden,” voegde hij eraan toe. Met betrekking tot het verhaal van Chanoeka, zei Deri: “Net zoals we destijds de Grieken hebben verslaan, zullen we dat ook deze keer doen met G’ds hulp. We zijn weliswaar met slechts weinigen tegen vele, maar een beetje licht kan veel duisternis verdrijven.”

shiloh-farms

Op dinsdagavond, hebben Israël en de Europese Unie (EU) een compromis bereikt over formulering voor deelname van Israël aan ‘Horizon 2020‘, een Europees wetenschappelijk samenwerkingsproject. Het gezamenlijke project is in gevaar omwille van de nieuwe EU-richtlijnen die entiteiten boycotten die zich voorbij de staakt-het-vurenlijn van 1949 bevinden. Intensieve telefoongesprekken tussen minister van Justitie Tzipi Livni en minister van Buitenlandse Zaken van de EU Catherine Ashton leidde uiteindelijk naar de doorbraak. Minister van Economie Naftali Bennett en de vice-minister van Buitenlandse Zaken Ze’ev Elkin waren ook betrokken bij de discussies.

In het compromis zal de EU in het akkoord noteren dat het niet de Israëlische activiteiten voorbij de staakt-het-vurenlijn van 1949 erkent en niet beschermd wordt tegen haar nieuwe boycot richtlijnen, terwijl Israël in een sectie benadrukt dat het geen verplicht juridisch precedent ziet in  de houding van de EU. Israël heeft er eerder voor gewaarschuwd dat het deelkname aan het belangrijke EU-onderzoeksprogramma zou mijden, tenzij een compromis wordt gevonden over de boycot richtlijnen.

EU-ambtenaren had onlangs een bezoek gebracht aan Israël in een poging om de voortzetting van de samenwerking tussen de Joodse staat en de 28 naties tellende blok te bepleiten, maar de EU verwierp vorige pogingen van premier Benjamin Netanjahoe om een compromis te bereiken, waardoor hij op maandag jl. een spoedvergadering hield. Na de vergadering vroeg naar verludit Tzipi Livni aan Netanjahoe om met Ashton te spreken en haar te overtuigen om  het Europese standpunt te verzachten.

naar een artikel van Elad Benari


Bronnen:

  1. Arutz Sheva:
    ♦ Deri: Who Needs the EU? Let’s All Buy ‘Settlement’ Products – “When they try to boycott us, we must be united” and buy products from Judea and Samaria, says Shas chairman; door Elad Benari [lezen]