Palestijnen willen Israël’s zeeblokkade uitdagen met bootjes vanuit Gaza naar open zee varen

Palestinians enjoy a day at the beach in Gaza CityEen dag in de “open gevangenis van Gazavolgens uw media het “grootste concentratiekamp van de wereld” waar het leven nog “erger is dan destijds in het Getto van Warschau anno 1943“… ahum, tenminste dat beweren ze toch. Intussen amuseren de Gazaanse Palestijnen zich kostelijk op het strand van Gaza Stad; hier een plaatje van 24 juni 2011. En één plaatje zegt dikwijls meer dan 1000 woorden…

Een groep Palestijnse activisten van de Intifada Youth Coalition is van plan om vanuit de Gazastrook uit te varen naar open zee in een poging om de zeeblokkade te provoceren, die Israël op het grondgebied handhaaft om de overzeese wapensmokkel aan de terreurgroep Hamas en Co te verhinderen.

De groep van 200 Palestijnse activisten, gesteund door andere buitenlandse activisten die momenteel in Gaza zijn, is volgende vrijdag 29 november ’13 van plan om met boten vanaf de Palestijnse kust uit te varen tot aan de grens van de visserijzone die momenteel ligt op zes mijl (ca. 10 kilometer) buiten de kust. Het is ook waarschijnlijk dat de vloot zal proberen om die lijn te overschrijden om een symbolische “overwinning op de Zionistische Entiteit” te behalen.

freegaza33Het wil de laatste tijd niet zo goed meer vlotten met al die zogenaamde ‘hulpkonvooien’ naar Gaza..

De provocatieve demonstratie wordt uitgevoerd in samenwerking met Palestijnse vissers, zegt de de boodschap die de activisten op hun Facebookpagina hebben gepubliceerd, waarin ze eisen dat Israël de zone van hun visgebied zouden uitbreiden.

De activisten zeggen dat het doel van de vloot is om de wereld eraan te herinneren dat Gaza nog steeds onder een zeeblokkade staat. In de aankondiging dringen de leden bij “krachtige bronnen in de wereld” aan om meer zee-en land konvooien naar Gaza te zenden.

Een woordvoerder van Gaza, die betrokken is bij de groep, vertelde aan Ynet News dat de vloot zal bestaan uit drie tot vijf grote boten en vijf kleinere schepen, die samen zullen opvaren met het doel om de zes-mijl zone te bereiken of daar toch dichtbij.

De woordvoerder zei dat er Palestijnen en buitenlandse activisten op de schepen zijn, die samen met behulp van videoapparatuur de komende gebeurtenis zullen documenteren. De activisten verwachten dat de Israëlische marine zal proberen om te voorkomen dat het flottielje de visserijgrens zal oversteken, maar ze zijn niet zeker op welke wijze de marine zal reageren, aldus de woordvoerder.

De vertegenwoordiger zei ook dat de activisten niet van plan zijn om de strijd aan te gaan met de Israëlische marine als die zouden proberen om het flottielje te stoppen. Hij zei dat hij niet wist of de Hamas-regering het evenement goedkeurde, maar zei dat hij wel de goedkeuring kreeg van de Bond van Gazaanse Vissers.

Dit zou moeten bewijzen dat regeringsambtenaren over het evenement weten en zijn overeengekomen om het vorm te laten krijgen. “Niet alle vissers in Gaza die deelnemen aan het flottielje zijn even enthousiast over het idee om de verboden zes nautische mijllijn te overschrijden omdat ze zich zorgen maken om hun levensonderhoud en niet geïnteresseerd zijn in nog meer problemen.”

Video: Already facing Israeli naval blockade,
Gaza fisherman now under attack from Egyptian forces

Vreemd genoeg geen woord over de Egyptische zeeblokkade van Gaza. Op 30 augustus 2013 berichtte het Palestijnse Nieuwsagentschap Ma’an in Gaza dat Egyptische marineschepen het vuurde opende op Gazaanse ‘vissers’. Het bleek dat de ‘vissers’ op weg waren naar de Egyptische territoriale wateren. In het vuurgevecht verwondden de Egyptische soldaten twee Gazaanse Arabieren. Ze werden meegenomen naar een ziekenhuis in Rafah, nabij de grensovergang in de Sinaï. Egyptische soldaten arresteerden zes andere individuen en die  door de Egyptische ambtenaren.werden ondervraagd. Niks daarover in de westerse pers.

En dan is er ook nog de Egyptische landblokkade van Gaza. Hieronder een tabel van oktober-november 2013 waarop u zelf kan vaststellen hoe dikwijls de grenspost ter hoogte van Rafah tussen Egypte en Gaza geopend was. Rood = gesloten; groen is open.

rafah-gate

Zelfs de dagen dat de grenspost geopend was, werd het aantal mensen dat mocht oversteken erg beperkt. Terwijl het gemiddelde aantal reizigers die in juni mochten doorgaan dagelijks gemiddeld meer dan 1800 mensen was, lag in de dagen dat Rafah open was in november het aantal mensen dat werd toegelaten gemiddeld dichter bij 100 per dag. Dat betekent dat, praktisch gesproken, Rafah zowat de hele tijd gesloten is. Het handjevol mensen dat worden toegestaan om de grens over te steken zijn medische patiënten.

In contrast daarmee laat Israël ongeveer duizend mensen wekelijks de grens van Gaza oversteken naar Israël via de grenspost van Erez. Soms hebben de NGO’s (niet-gouvermentele organisaties) het wel eens of Rafah. Ze verraden zich soms wel even om hun verwarring omwille van de arbitraire regels van Egypte voor het openen en sluiten van de grenspost. Maar ze veroordelen nooit of te nimmer Egypte om zijn belegering van Gaza.

Gaza-fishing-limits2De visserijzone werd opnieuw op 3 mijl (5 km) gebracht net zoals die reeds bestond sinds januari 2009. Met het Gaza-Jericho Akkoord van 4 mei 1994, dat volgde op de Oslo Akkoorden, was de visserijzone voor Gaza aanvankelijk bepaald op 20 zeemijlen (37 km). Echter, na de golf van geweld en een reeks aanslagen vanaf 2001 vanuit Gaza tegen Israël, werd vanaf augustus 2002 de visserijzone om veiligheidsredenen telkens ingekort (of verlengd) in verhouding tot het Palestijnse geweld.

Bronnen:

 1. Ynet News:
  ♦ Palestinians planning to launch flotilla from Gaza – Activists, fishermen will try to reach open seas of Mediterranean to remind world Gaza is still under closure. Protesters are expecting Navy interference but say will not confront seamen; door Elior Levy [lezen]
 2. Intifada Youth Coalition:
  ♦ Intifada Youth Coalition announces it will challenge the Israeli sea blockade on Gaza [lezen]
 3. Elder of Ziyon:
  ♦ Rafah closed yet again. NGOs still pretty quiet – For the fourth day in a row, Egypt has closed the Rafah border to Gaza; door EoZ [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Activisten willen vanuit Gaza de zeeblokkade doorbreken en naar Europa varen [lezen]
 • ‘Vredesactivisten’ verbonden met Hamas willen thans Gaza UIT varen om blokkade te doorbreken [lezen]
 • Egypte vervoegt Israël’s strijd tegen terroristische ‘vissers’ voor de kust van Gaza [lezen]
 • Israël halveert visserijzone van Gaza als sanctie voor beschieting van Sderot met raketten [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.