Ongehoord nieuws: Palestijns leiderschap veroordeelt (eigen) terreuraanslag

bom-attackBij een bomaanslag nabij de Iraanse ambassade in Beiroet, Libanon, op dinsdag 19 november 2013, werden 23 mensen gedood en raakten ongeveer 150 anderen gewond. De zelfmoordbomaanslag werd uitgevoerd door twee Palestijnse ‘vluchtelingen’ gelieerd aan Al Qaeda en afkomstig uit Bissariyeh (nabij Sidon in Z-Libanon), met name de 20-jarige Adnan Moussa Muhammad en zijn kompaan Mouin Abu Dahr. Zij vochten aan de zijde van het rebellenleger tegen het regime van de Syrische president Bashar al Assad, dat logistiek en militair gesteund wordt door Iran, Rusland en China.

Het Palestijnse leiderschap in Ramallah zit uiteraard erg verveeld met deze kwestie. Zoals bekend steunt de Palestijnse Autoriteit officieel het regime van Syrië en van Iran, terwijl hun Palestijnse broeders in de Gazastrook, met name de tereurgroepen Hamas en Islamitische Jihad die de Strook besturen, zich kanten tegen Bashar Al Assad en openlijk de zijde van de rebellen kiezen.

In een bericht dat door het Palestijnse Nieuwsagentschap Ma’an News in Ramallah werd verspreid, haast de Palestijnse Autoriteit zich om afstand te nemen van de Palestijnse terreuraanslag tegen de Iraanse ambassade in Beiroet. Zelfs de families van de Palestijnse terroristen worden er bijgehaald om de terreurdaden van hun zonen te veroordelen en zich te verontschuldigen bij de Libanese en Iraanse autoriteiten.

De schrik voor Syrische en Iraanse reacties omtrent hun ‘vergissing‘ zit er duidelijk diep in bij de Palestijnse leiding:

Palestijnse autoriteiten hebben op zondag de zelfmoordaanslag van afgelopen dinsdag tegen de Iraanse ambassade in Beiroet veroordeeld, en benadrukten dat de Palestijnse betrokkenen “niet het Palestijnse leiderschap vertegenwoordigen.”

Adnan Mousa MuhammadPalestijnse autoriteiten reageerden op het nieuws dat een van de zelfmoordterroristen een jonge Palestijnse vluchteling in Libanon was, genoemd Adnan Mousa Mohammed, door te zeggen dat “de deelname van een Palestijn in een dergelijke laffe criminele daad, enkel en alleen zichzelf vertegenwoordigde. Deze daad dient enkel de vijanden van onze zaak en de vijanden van onze natie,” voegden ze eraan toe, de bomaanslagen van 19 november veroordelend in sterke bewoordingen.

De familie van Mohammed reageerde op het nieuws door de deelname van hun zoon in de aanslag te veroordelen en prees Iran voor zijn consequente steun aan de Palestijnse zaak. Een familielid werd geciteerd door het Libanese National News Agency als zeggende: “Het gezin veroordeelt in de krachtigste bewoordingen deze criminele daad… die alleen de Israëlische vijand dient.”

Reactie van Elder of Ziyon:

“Wow! En dan te bedenken dat nog maar enkele weken geleden, Mahmoud Abbas uiterst gelukkig voor de camera’s poseerde toen hij in Ramallah zijn pas vrijgelaten terroristen verwelkomde die onschuldige burgers hadden vermoord! Er moet een grote verandering hebben plaatsgevonden in het hart van de Palestijns-Arabische leiders in de afgelopen weken. Natuurlijk is er geen rationele manier om deze uitleg te verklaren. Natuurlijk veroordeelt de Palestijnse Autoriteit alle terreuraanslagen, ongeacht wie de slachtoffers zijn. Want anders zouden ze monsters zijn. En hoe zou een monster dan ook zo verheerlijkt kunnen worden door de internationale gemeenschap?”

abbas-prisonerRamallah, 13-14 augustus 2013. President Mahmoud Abbas verwelkomt een eerste lichting van 11 voortijdig vrijgelaten terroristen en massamoordenaars in ruil voor niks. 15 anderen werden in Gaza op vrije voeten gesteld. De Palestijnse Autoriteit betaalt de vrijgelatenen bovendien een flinke bonus uit die in bepaalde gevallen kan oplopen tot een eenmalige premie van maar liefst 45.000 euro.


Bronnen:

 1. Elder of Ziyon:
  ♦ Stop press! Palestinian leaders condemn a terror attack! [lezen]
 2. Palestinian Ma’an News Agency:
  ♦ PA: Iran embassy bomber ‘does not represent Palestine’ [lezen]
 3. CNS News:
  ♦ Terror Attack on Iranian Embassy in Beirut Shows Growing Sectarian Divide; door Patrick Goodenough [lezen]
 4. The Times of India:
  ♦ Bombers in Beirut Iran embassy attack identified [lezen]