Hamas beschuldigt Israël voor de dood van twee leeuwenwelpen in de zoo van Bissan

lionsPasgeboren welpjes Fajr en Sijil in het dierenpark van Beit Lahiya in Gaza

Twee leeuwenwelpjes, die deze week in Gaza werden geboren en genoemd als eerbetoon aan de laatste schermutselingen van Hamas met Israêl van november 2012 (Operation Pillar of Defense), zijn afgelopen donderdag 21 november 2013 gestorven, klonk een mededeling van een Bissan dierenpark van Beit Lahiya in Gaza.

“De leeuwenwelpen Fajr en Sijil zijn vandaag gestorven als gevolg van een verslechtering van hun gezondheid na hun geboorte,” vertelde Shadi Hamad, de dierenopzichter van het Bissan Park aan het persagentschap AFP. Fajr is het Arabisch voor ‘Dageraad’ maar is ook de naam van sommige van de raketten die door Hamas en andere terreurgroepen in Gaza werden afgevuurd op Israël. Sijil vertaalt zich als ‘Klei’ en is de naam die Hamas gaf aan het conflict met Israël van november laatstleden.

cat-jew
Moshe of the Mossad did it!

“De oorzaak van de dood is een gebrek aan ervaring en de middelen voor de behandeling van pasgeboren welpen. Voedsel en medicijnen voor een dergelijke situatie zijn niet beschikbaar omwille van de Israëlische blokkade van de Gazastrook,” zei Hamad.

“We hebben getracht om de bevoegde autoriteiten te contacteren in Egypte, maar dit zijn blokkade omstandigheden,” voegde hij eraan toe zonder verder in detail te gaan. Blijkbaar heeft Hamad nog steeds wat moeite om het woord ‘Egyptische blokkade‘ uit te spreken, in tegenstelling tot de Israëlische.

Sinds de omverwerping van het islamistische regime van president Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap in juli van dit jaar, heeft het Egyptische leger bijna alle tunnels vernietigd die door Hamas worden gebruikt voor het smokkelen van goederen, wapens en munitie naar de Palestijnse gebieden.

De leeuwtjes werden twee dagen eerder geboren in het door Hamas beheerde Bissan Park, minder dan een week na de eerste verjaardag van het 8-dagen durende conflict van november 2012. De directeur van het park, Nahed al-Majdub, had dinsdag jongstleden de geboorte aangekonigd van de welpjes, van wie de ouders vier jaar geleden werden geïmporteerd vanuit Egypte.

De militante vleugel van Hamas, de Ezzedine al-Qassam Brigades, feliciteerden toen zichzelf voor het smokkelen van dat leeuwenpaar via de smokkeltunnels en zij alzo de Israëlische blokkade konden omzeilen. De groep twitterde fier: “Despite Israel’s unjust siege, Palestinians managed to smuggle these 2 lions to draw a smile on faces of Gaza kids.

Het vakantiedorp Bissan in Beit Lahiya, in het noorden van de Gazastrook, waar zich ook een klein dierenpark bevindt, werd in mei 2010 officieel geopend door Fathi Hammad, de minister van Binnenlandse Zaken van Hamas. Voorheen was het het vakantiecentrum een vuilnisbelt, ter grootte van 270 dunam dat in eigendom was van de regering van Hamas. Het hele project kostte destijds 1,5 miljoen dollars.

Het vakantiecentrum voorziet in een vrijetijds-en vakantie [bestemming] voor de bewoners van Gaza. Het vakantiedorp heeft een park van ongeveer 86 dunam (1 dunam is 1000 m²), een kleine dierentuin en twee zwembaden van Olympisch formaat voor kinderen en volwassenen. Volgens de administratie logeren er tijdens het weekend zo’n 6.000 bezoekers. Inhet vakantiecentrum geldt wel een verbod op het roken van waterpijp en kaartspelen. Elke week worden in het complex drie religieuze conventies gehouden.

poesjes4Sinds 8 juli 2013 wonen er ook twee ‘leeuwen’ in Huize Brabosh.com. Officieel heten ze Prinsessa en Silver maar ze worden door ons ‘Kleintje‘ en ‘Den Dikzakgenoemd. Het zijn echte raskatten, met name Britse Korthaar (British shorthair): een kattinneke (links) van thans 8 maanden en haar authentieke vader, een kater van ca. 5 jaar oud. Ze komen niks tekort, integendeel 😉


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Twin lion cubs die in Gaza zoo days after birth – Hamas-run Bissan zoo supervisor blames Israel for lack of needed supplies to care for celebrated felines, AFP reports [lezen]
 2. The Raw Story:
  ♦ Gaza zoo blames Israel after two lion cubs die – Two lion cubs born in Gaza this week and named in honour of Hamas’ last major clash with Israel died on Thursday, a zoo official said [lezen]
 3. Today Pets:
  ♦ Adorable twin lion cubs born at Gaza Strip zoo – A small town in the Gaza Strip welcomed two adorable additions on Monday: a pair of newborn lion cubs; door Danika Fears [lezen]

Gerelateerd:

 • Dierenmishandeling in de ZOO van Gaza; deel 1 [lezen]
 • Dierenmishandeling in de ZOO van Gaza; deel 2 [lezen]

2 gedachtes over “Hamas beschuldigt Israël voor de dood van twee leeuwenwelpen in de zoo van Bissan

 1. Zelfs leeuwenwelpjes kunnen ze niet in leven houden. Dood & vederf, bij alles wat Hamas Palestijnen aanraken.

  Like

 2. oei en ik heb u geen melk geleverd, word ik nu ook aangeklaagd voor … bij de uno? nee toch

  Like

Reacties zijn gesloten.