Campagne voor Joodse vluchtelingen van 1948 uit het M-O krijgt eindelijk aandacht [Lyn Julius]

ethnisch-zuiveren“Wij herinneren de etnische zuivering van de Joden uit de Arabische landen”

Na jaren van verwaarlozing is de Israëlische regering eindelijk wakker geschoten en zag de noodzaak in om de kwestie van de Joodse vluchtelingen in de Amerikaanse en internationale diplomatieke fora te brengen. Een paar dagen geleden verscheen een artikel in het toonaangevende Arabische nieuwsblad Al-Sharq al Aswat: “Lieberman pleit voor de rechten en eigendommen van Joden van Arabische afkomst,” luidde de krantenkop. De ondertitel las: “Breng de kwestie van de ‘Joodsche Vluchtelingen’ weer onder de aandacht, zoals die werd aangenomen door de Israëlische regering.”

De journalist van Al-Sharq al-Aswat, gevestigd in Ramallah, woonde de vergadering bij in het Israëlische parlement, de Knesset. Het doel van de bijeenkomst was het opzetten van een eerste lobbygroep in zijn soort om te pleiten voor de rechten van de 870.000 Joodse vluchtelingen die uit hun huizen in de Arabische landen werden verdreven tijdens één enkele generatie. De bijeenkomst werd toegesproken door Avigdor Lieberman, een indicator van hoe belangrijk de onlangs opnieuw opgenomen minister van Buitenlandse Zaken deze kwestie ter harte neemt.

Lieberman maakte geen melding van het herstel van de in beslag genomen goederen, maar de Arabische reactie was weer typisch. Telkens wanneer de kwestie van de Joodse vluchtelingen ter sprake komt, reageren de Arabische pers en media rin paniek, zich inbeeldende dat de Joden zouden terugkomen om hun eigendom op te eisen. Nou dat zouden ze misschien wel doen: Er wordt geschat dat de Joden twee keer zoveel goederen hebben verloren als de Palestijnse Arabieren. Arabische landen hebben geen excuses aangeboden voor het verdrijven van de Joden, noch compensatie voor wat werd achtergelaten of in beslag genomen.


De tekst gaat hierna verder in het Engels.

The Ramallah reporter had otherwise jumped the gun: the issue of ‘Jewish refugees’ has not been adopted by the Israeli government – not yet, at any rate.The formation of the lobby group is nevertheless essential to getting a key piece of legislation through the Knesset. The bill’s stated purpose is to designate a day in the calendar as a Memorial Day to mark the exodus of 870,000 Jews from Arab lands in a single generation. The date is likely to be 17th February, to recall the date in 1948 when the Arab League drafted a plan to persecute their Jewish citizens.

Advocacy organisations outside Israel intend to turn the occasion into an International Day. We at Harif are planning an evening of commemoration and celebration, followed by a briefing in the UK Parliament on Jewish refugees. But first and foremost, the Memorial Day will be about plugging a gaping hole in the Israeli education system.

Shimon Ohayon (Yisrael Beteynu) chairman of the lobby, and a former schoolmaster, puts it as follows: Every Israeli child learns about the Kishinev pogrom, but has anyone heard about the Farhud in Iraq? Everyone remembers the Warsaw Ghetto Uprising, but hardly anyone knows about the Zionist underground activity in Arab states. The education system teaches about the first exodus from Europe, while the second exodus – the one from Islamic countries – is missing from textbooks. “

Some 54% of Israeli Arabs polled in 2012 were more likely to link Jewish refugees from Arab countries with Palestinian Aras displaced from Israel, compared to only 48% of Israeli Jews. Even more worrying, 96% of the Jewish population was found to have no knowledge of the issue, compared to 89% of Israeli Arabs. Yet over 50 percent of Isralei Jews descend from Arab and Muslim countries.

It’s not enough to promote educational and political awareness at home. After years of neglect the Israeli government has woken up to the need to raise the issue in American and international diplomatic fora.

As I write this, a meeting is taking place at the UN Headquarters in New York titled ” An untold story: Justice for Jewish Refugees from Arab Countries”. The UN has a shameful record of neglect when it comes to Jewish refugees. Not a single resolution concerns Jewish refugees, whereas over 170 resolutions deal with Palestinian refugees.

“The world has long recognized the Palestinian refugee problem, but without recognizing the other side of the story – the 850,000 Jewish refugees of Arab countries,” has declared World Jewish Congress President Ronald S. Lauder. “Yet for any Middle East peace process to be credible and enduring, it must ensure that all bona fide refugees receive equal rights and treatment under international law.”

This is the second time that the Israeli government and the WJC are taking the case of the Jewish refugees to the UN as part of an awareness-raising campaign. This year, the Justice for Jewish Refugees event takes on added significance with the resumption of peace talks between Israel and the Palestinians.

While western public opinion is still only dimly aware of Jewish refugees, the Arab world views the subject with mounting concern. Apart from routine efforts to deny that the Jews were refugees, they are stumped for an answer. News of last year’s UN meeting on Jewish Refugees brought forth what ex-deputy foreign minister Danny Ayalon has called ‘babbling responses’ from the Palestinian and Arab media.

Still, the momentum behind the Jewish refugees campaign is coming mostly from outside Israel. It was only after the US congress passed a resolution in 2008 that the Knesset was moved to pass a law in 2010 requiring Jewish refugees to be on the peace agenda.
Now Canada, which has the most pro-Israel government in its history, is blazing a trail in the field of Jewish refugees.

Last week, a Report was tabled in Canada’s Parliament summarizing a recent study by the House of Commons Foreign Affairs Committee after it heard the testimony of Jewish refugees from the Middle East and North Africa. The Report concludes by calling on the Government of Canada to formally recognize Jewish refugees from Arab countries and to encourage Israeli and Arab negotiators to take all refugees into account in any future peace agreement.

harifIt is to be hoped that other governments will follow the Canadian lead. Only by restoring Jewish refugees to the picture will people get an undistorted idea of the facts of the Arab-Israeli conflict. The truth, in turn, should promote mutual understanding and eventual reconciliation between Jews and Arabs.

door Lyn Julius

De auteur is mede-oprichter van Harif, een associatie van Joden afkomstig uit het Midden-Oosten en Afrika.
refugees4


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Campaign for Jewish Refugees Gains Momentum – The facts: It is estimated that Jews lost twice as much property as Palestinian Arabs. Arab states have offered neither apology for expelling their Jews nor compensation for what was abandoned or confiscated; door Lyn Julius [lezen]

4 gedachtes over “Campagne voor Joodse vluchtelingen van 1948 uit het M-O krijgt eindelijk aandacht [Lyn Julius]

 1. Die rotjoden toch!

  Altijd winnen ze het als het gaat over vluchtelingen door pure haat. En dan willen ze ook nog erkend én gecompenseerd worden! Hoe durven ze!

  Joodse vluchtelingen moeten gewoon hun bek houden en hun gestolen miljardenclaims door het toilet spoelen.

  De énige echte ware vluchteling met rechten is de ”Palestijnse vluchteling”. De rest moet niet zeuren.

  Like

 2. Het zal eens tijd worden om die Arabische landen ter verantwoording te roepen voor dit de Joden aangedane leed. Voortdurend aankaarten de komende jaren, bij de VN, de EU enz … Niet dat het veel zal helpen, maar enig tegenwicht moet kunnen en is hard nodig. Altijd maar eenzijdig demoniseren van Israel zou strafbaar moeten worden gesteld

  Like

 3. With the exception of Jordan, no country has allowed permanent resettlement of Palestinian refugees. Israel tried to do so in Gaza, but was forbidden to interfere with the camps by the UN. In April 2002, Israel destroyed much of the Jenin refugee camp in the West Bank as part of a retaliatory operation against suicide bombings. UN and other international efforts focus on rebuilding the camp. No organization has suggested resettling the refugees, though many have noted the impossible conditions within the camp.

  Like

 4. With their lives in danger and the situation growing ever more perilous, the Jews of the Arab World fled their homes as refugees.

  Like

Reacties zijn gesloten.