Bennett in New York: ‘Ik verzet mij uit alle macht tegen de oprichting van een Palestijnse staat’

naftali-bennett

Op zondag 17 november 2013 was de Israëlische minister van Economie en Handel, Naftali Bennett in New York en beantwoordde een vraag van 11 demonstranten van het anti-bezettingscollectief “All That’s Left,” die waren opgedaagd om hem te confronteren in het gekende New Yorkse cultureel centrum 92nd Street Y, waar hij op zondagavond een gesprek had met Dan Senor, de mede-auteur van de bestseller ‘Start-up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle’.

Bennett haalde een kleine munt uit zijn zak en toonde die aan het publiek zeggende dat deze stamde uit het jaar 66 na. Chr. en de woorden “Freedom of Zion” [Vrijheid voor Zion] in het Hebreeuws stonden geslagen.

“Ik houd hier in mijn hand een fysieke munt die werd gevonden voorbij de Groene Lijn in wat de ‘bezette gebieden’ wordt genoemd, waar twee Joden waarschijnlijk zaken deden, sprekend in het Hebreeuws net zoals ik nu doe, wonende in dezelfde plaats waar ik tegenwoordig werk en het zijn mijn directe voorouders,” zei Bennett. “Welnu, vertel mij eens hoe kan ik nu mijn eigen huis bezetten?” Waarop het weliswaar half gevulde auditorium maar wel met een bijzonder enthousiast publiek, in een hevig applaus uitbarstte.

coin_freedomMuntstuk met het legendarische citaat “Vrijheid voor Zion“,
geslagen in het jaar 67-68 na Chr. [bron]

Zion is een van de bergen van Jeruzalem. Vroeger lag hier het oude Jeruzalem van David en Salomo. Tegenwoordig is dit het Joodse kwartier van de huidige Oude Stad. Op de berg Zion zou zich het graf van koning David bevinden, zou het Laatste Avondmaal hebben plaatsgevonden en zou Maria zijn gestorven. Het Zionisme is een nationale beweging en ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt in het gebied waar in vroegere tijden de Joodse koninkrijken Israël en Juda lagen. [bron]

Bennett dook kort in het vredesproces en zei dat hoewel de regering van premier Benjamin Netanjahoe werd opgericht op basis van het bereiken van een vredesregeling, hij (Bennett) zich kantte tegen de oprichting van een Palestijnse staat. “Netanjahoe is erg gefocust op het vooruitzicht in de richting van de oprichting van een Palestijnse staat in het Land van Israël en ik blijf mij daar uit alle macht tegen verzetten,” zei hij. “Toch realiseer ik mij dat zijn regering op deze basis gebaseerd is en ik ben lid van die regering.”

Bennett had het vervolgens over de bubbel die boven ieders hoofd hangt: “Ik denk niet dat er veel kans is dat deze onderhandelingen tot vrede zullen leiden,” zei hij. “Ik denk niet dat ze ervoor gaan om een deal te bereiken en evenmin iemand anders, noch de Palestijnen, noch de Israëli’s.” Maar, vervolgde hij, “Als van Israël wordt geëist dat ze land afgeven en de Joden uit hun huizen schoppen – waarvan ik vind dat het compleet immoreel is om iemand uit zijn huis te schoppen, of dat nu Arabieren of Israêliërs zijn – maar als dat ooit zover zou komen [dat we daarover een besluit moeten nemen], laten we dan naar het volk gaan.”

“Ik zei tegen Bibi, de premier, ga je gang, stuur Tzipi Livni ernaar toe, als ze gaat en ze brengt vrede, zullen we praten. Laat haar vrede brengen, maar wel op basis van de parameters. Nu het tweede deel van het verhaal is, dat we ook werken aan een wetsvoorstel voor een nationaal referendum. Dus als Israël zonodig land moet opgeven en de Joden uit hun huizen schoppen… als dat op tafel ligt, laten we dan naar het volk gaan. Het is zo’n dramatisch ding en we zullen dit wetsvoorstel de komende zes weken klaarhebben; we maken vooruitgang en er bestaat consensus. Dus dan zeg ik, ga vrede brengen en als daar vrede [binnen bereik] is, gaan we naar een nationaal referendum. Als het volk van Israël dit steunt, zal ik dat respecteren, hoewel ik het er niet mee eens ben.”

Hij zei dat wanneer het Israëlische volk zijn steun verleent aan om het even welk akkoord minister van Justitie Tzipi Livni, die de leiding heeft van de gesprekken met de PLO, mee naar huis heeft gebracht, hij dat zou respecteren. Bennett was niet zo optimistisch in zijn visie op de onderhandelingen tussen de wereldmachten en Iran. “Een slechte deal zal leiden tot oorlog,” zei hij. “Een goede deal zal een oorlog voorkomen.”

Hij lichtte vervolgens toe waarom het Westen zich moet houden aan de sancties en aandringen op een goede deal die Iraanse nucleaire verrijking mechanismen volledig zou ontmantelen. “Iran wil niet vandaag een kernwapen verwerven,” zei Bennett. “Ze willen dat morgen, wat betekent, dat ze willen wachten tot de Verenigde Staten verstrikt raken in één of andere crisis en om dan vervolgens binnen zes weken uit te breken.”

“De regering-Obama is een grote vriend van Israël,” zei hij, “en we delen deze doelstelling van de ontmanteling van het nucleaire programma van Teheran. Maar ons perspectief is [dat] het ofwel het ene of wel het andere moet zijn. Ofwel stopt Iran met de productie of anders zullen de sancties de Iraanse economie blijven beschadigen. Alleen de druk van, of je nu overleeft of je kunt een nucleair programma hebben, zal Rouhani ‘Gorbatsjov-ven’,” zei Bennett, verwijzend naar de veelvuldige vergelijkingen tussen de nieuwe president van Iran met de voormalige Sovjet-staatsman.

start-upVragen omtrent het vredesproces, een toekomstige Palestijnse staat en natuurlijk ook Iran, domineerden een groot deel van het gesprek tussen Bennett en Dan Senor, maar Senor, als de mede-auteur van de bestseller ‘Start-up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle‘, schonk Bennett ruimschoots de kans om zijn visie op Israël te trompetteren als een ‘lichtbaken natie’ voor de wereld, dat wil zeggen, het begeleiden van de ontwikkelingslanden, waarbij Israël’s innovatie in energie en technologie vooraan staan.

Bennett herinnerde hoe hij, toen hij minister van Economische Zaken werd in februari jongstleden, daaromtrent een ontmoeting had met diplomaten en gouverneurs en ambassadeurs.

“Ik had me voorbereid om met hen te praten over de gebruikelijke dingen: de nederzettingen en het conflict en dit en dat,” zei Bennett, “en een na de ander komen ze me vertellen ‘We zitten vast, we zien geen groei meer in mijn Zuid-Amerikaans land,’ of mijn staat moet betere internetbeveiliging hebben, we hebben uw innovatie nodig.'” Bennett zei dat dit maakte hem te erkennen dat er twee verhalen lopen over Israël: Een over het conflict ‘dat we altijd verliezen hoewel we gelijk hebben’ en een ander verhaal over het innovatieve Israël.”

“We doen niet genoeg aan PR (publieke relaties), maar als we 2000 model boerderijen bouwen in Afrika, is Afrika niet van plan om met ons te praten over het conflict,” zei hij. “In Israël gaat het niet de hele dag over het conflict,” zei Bennett. “We zijn een onvolmaakte natie, maar we doen hard ons best en we proberen overal waar we kunnen goed te doen voor de hele wereld.”

door Maya Shwayder


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Bennett in New York: I vehemently oppose a Palestinian state – Economy and Trade Minister tells audience at 92nd Street Y that he does not believe current peace talks will succeed; door Maya Shwayder [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Naftali Bennett’s ‘Stabiliteits Initiatief’ voor een vredevolleoplossing op de West Bank + video [lezen]
 • Het 7-punten programma van Naftali Bennett om het Arabisch-Israëlisch conflict beter te beheersen [lezen]
 • Naftali Bennett: ‘Israëlische soevereiniteit toepassen over Judea en Samaria’ + video [lezen]
 • Naftali Bennett legt uit hoe het Israëlisch-Arabische conflict kan worden opgelost + video [lezen]
 • Minister Naftali Bennett: Hou de high-technologie binnen Jeruzalem en de Palestijnse Autoriteit buiten [lezen]
 • Naftali Bennett op Jeruzalem Conferentie: ‘Israël is van de Joden. Punt.’ +video [lezen]
 • De nachtmerrie van Barack Obama: herverkiezing van Netanjahoe en Naftali Bennett in de regering [lezen]
 • Naftali Bennett maakt op CNN in 19 sec. brandhout van Hamasregime in de Gazastrook +video [lezen]
 • Peiling: Meerderheid van de Israëlische bevolking kant zich tegen de tweestatenoplossing [lezen]
 • Peiling: 66 procent Israëliërs gekant tegen soevereine Palestijnse staat naast Israël door Aviel Schneider [lezen]
 • De tweestatenoplossing is al een tijdje dood, laten we ze nu ook in alle vrede begraven door Dan Calic [lezen]