Palestijns leiderschap voert repressie van pers en vrije meningsuiting op; wereld kijkt andere kant op

journalistRamallah, 14 november 2013. Palestijnse journalisten demonstreren voor de vrijlating van drie van hun collega’s die werden aangevallen en opgesloten door de veiligheidstroepen van de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit (foto: Wattan TV)

hugo3Terwijl westerse linkse nitwits blijven demonstreren en oproepen tot boycot van Israël voor vermeende mensenrechtenschendingen door de Joodse staat, blijken ze anderzijds stokdoof en volkslagen stekeblind te zijn voor de schending van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden door het Palestijnse leiderschap zelves.

Het toppunt van cynisme is dat enkel de Palestijnse en de Israëlische media berichten over dergelijke schendingen, behoudens blogs zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Vrienden van Israël die er als enige in het Nederlandstalig gebied over bericht. Terwijl je dit toch normaliter zou mogen verwachten van de zelfbenoemde pro-Palestijnse groepen die deze repressie en onderdrukking van de persvrijheid en van de vrije meningsuiting zouden aanklagen. Niét dus.

De conclusie ligt dan ook voor de hand: het lot van de Palestijnen kan hen geen gram schelen. Hun doelwit is Israël en wat er met de Palestijnen zelf gebeurt is puur collateral damage (randschade) in hun strijd om de demonisering, stigmatisering en de uiteindelijke vernietiging van de Joodse staat Israël. Hun anti-Israëlmotor draait op pure Jodenhaat en in dat boosaardig schertstoneel spelen de Palestijnen slechts een minderwaardige bijrol.

De Palestijnse Autoriteit heeft haar hardhandig optreden – zogenaamd om veiligheidsredenen – tegen Palestijnse journalisten en bloggers op de Westelijke Jordaanoever hervat. Maar het harde optreden heeft tot nog toe enkel geleid tot protesten van Palestijnse journalisten. Westerse regeringen, die de Palestijnse Autoriteit financieel en, materieel overvloedig bedruipen, knijpen zoals steeds een oogje dicht als het gaat om de schending van de vrijheid van meningsuiting op de Westelijke Jordaanoever.

see-no-evil
‘Let’s kill some Jews!’

Internationale mensenrechtengroepen en organisaties die van zichzelf beweren de vrijheid van de media te verdedigen, gaan ook door met het negeren van de schendingen van de vrijheid van meningsuiting onder de Palestijnse Autoriteit.

Deze groepen zien alleen naar wat de Israëlische autoriteiten doen. Aan de kant van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, of Hamas in de Gazastrook, luidt hun motto ‘see no evil‘ (geen kwaad te zien).

Zij weten over de aanvallen op Palestijnse journalisten door Palestijnse veiligheidstroepen. Maar ze ervoor kiezen om hun kop in het zand te steken. Het is handiger en veiliger om Israël te bekritiseren dan de Palestijnse Autoriteit en Hamas. Voor westerse regeringen geldt dat zolang de leiders van de Palestijnse Autoriteit zeggen dat ze zich inzetten voor het vredesproces met Israël, de leiders vrij zijn om hun gebieden te besturen als een dictatuur.

Westerse diplomaten die gevestigd zijn in Ramallah, zeggen dat ze zich volledig bewust zijn van de antidemocratische maatregelen van de Palestijnse Autoriteit. Maar, ze voegen eraan toe dat deze maatregelen een ‘interne Palestijnse kwestie’ zijn, die geen betrekking heeft op de internationale gemeenschap. De stilte van de internationale gemeenschap dreven de Palestijnse journalisten ertoe om aan te kondigen dat ze er genoeg van hebben en dat de tijd gekomen is om protesten te organiseren tegen de repressie.

Een aantal journalisten hielden een protest buiten het hoofdkwartier van de Palestijnse regering in Ramallah uit protest tegen de arrestatie en de aanval op sommige van hun collega’s door de Palestijnse veiligheidstroepen (plaatje bovenaan.) De journalisten eisten van de PA om een einde te maken aan de vervolging van Palestijnse journalisten en hielden spandoeken vast waarop stond “Waar is de vrijheid van de media?” en “Nee tegen onderdrukking en opsluiting van journalisten.

Het protest, dat bijna volledig werd genegeerd door de westerse media die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever, volgde op twee incidenten waarbij Palestijnse veiligheidsagenten enkele journalisten arresteerden. In het eerste incident, deden Palestijnse politieagenten een inval in de woning van George Canawati, directeur van Bethlehem Radio 2000, en arresteerden hem in wat door ooggetuigen werd omschreven als op gewelddadige manier.

Canawati, een christen Palestijn uit de stad Beit Sahour in de buurt van Bethlehem, werd beschuldigd van ‘laster’ voor het bekritiseren van de commandant van de politie van Bethlehem, kolonel Omar Shalabi, tijdens zijn wekelijkse radioprogramma. De volgende dag verscheen Canawati voor een rechtbank in Bethlehem met een blauw oog en een gescheurd shirt. Hij werd geciteerd als zou hij gezegd hebben dat de ondervragers hem fysiek hadden aangevallen vóór en tijdens zijn ondervraging.

In het tweede incident, arresteerden Palestijnse veiligheidsagenten Sami al-Saee, een verslaggever voor de Wattan nieuwssite in de stad Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit verstrekte geen uitleg over de vraag waarom al-Saee werd gearresteerd.

Esmat Abdel KhalekEen uur na het Ramallah protest, deden Palestijnse veiligheidsfunctionarissen een inval in de woning van een andere journalist en blogger, Esmat Abdel Khalek (plaatje rechts), en namen er documenten en een laptop in beslag. Abdel Khalek (Abdul Khalik), die journalistiek doceert aan een universiteit op de West Bank, werd vorig jaar gearresteerd op verdenking van het plaatsen van kritische reacties op haar Facebookpagina over de Palestijnse president, Mahmoud Abbas.

Er werd geen reden gegeven voor de laatste overval op haar huis in Ramallah, hoewel Palestijnse journalisten zeiden dat het zou kunnen worden gekoppeld aan haar aanhoudende kritiek op het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit.

“Het is schadelijk en beschamend dat wij Palestijnse journalisten worden gearresteerd en geïntimideerd door onze Palestijnse Autoriteit,” schreef een groep van Palestijnse journalisten schreef in een brief aan de minister-president, Rami Hamdallah. “We roepen op tot een onderzoek naar de arrestatie en de vernedering van George Canawati, alsmede de detentie van Sami al-Saee voor meer dan 12 uur in Tulkarem.”

De Palestijnse Autoriteit wil blijkbaar niet dat journalisten berichten over zaken die negatief zou kunnen doen nadenken over haar leiders – misschien wel de reden waarom de kritiek van de Palestijnse leiders zoals die zo vaak aan de kaak wordt gesteld door de Palestijnse Autoriteit als een daad van “verraad”. De laatste harde aanpak van de media is gericht op het afschrikken van journalisten die kritiek uiten op het Palestijnse leiderschap; in de ogen van de Palestijnse Autoriteit wordt een journalist verondersteld te dienen als een woordvoerder van zijn president en de regering.

De Palestijnse Autoriteit wil blijkbaar ook niet dat de buitenwereld, met name de internationale donoren, zouden horen over de financiële corruptie en schendingen van de vrijheid van de media. Het wil dat de kritiek enkel wordt gericht naar Israël in de hoop dat dit de internationale druk op de Israëliërs zal verhogen en hen dwingen om aan de onderhandelingstafel alles eisen te accepteren die worden gesteld door Abbas.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute:
  ♦ Palestinians: Abbas Cracks Down on Media, World Looks Other Way; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Israëlisch-Arabisch journalist Khaled Abu Toameh over persvrijheid in de Palestijnse gebieden [lezen]
 • De strijd van Abbas’ partij Al Fatah tegen normalisering van relaties met Israël; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Arabieren die leven onder Palestijns bestuur; door Khaled A. Toameh [lezen]
 • Palestijnse politie slaat betoging tegen Abbas in Ramallah met ‘disproportioneel’ geweld uit elkaar [lezen]
 • Palestijns-Islamistische Lente ontluikt: messen zijn geslepen, doodskisten staan klaar door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Persvrijheid en vrije meningsuiting verder aan banden gelegd in ‘Palestina’ [lezen]
 • Journalisten in Gaza afgeranseld, reporter van Sky News ontvoerd door Hamas [lezen]
 • Hamas politie slaat vrouwelijke journalisten van CNN en Reuters in elkaar [lezen]
 • Telkens wanneer journalisten over Israël berichten veranderen zij bij toverslag in pro-Palestijnse propagandisten [lezen]
 • Westerse journalisten laten zich graag door de Palestijnen bij de neus nemen; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Palestijnse Autoriteit hindert onafhankelijke verslaggeving door Siepman & Visser [lezen]
 • Palestijnse Journalistenvakbond verbiedt haar leden contact te hebben met Israëlische collega ‘s [lezen]
 • Hoe de Arabieren de vrije pers in het M-O de mond snoeren +video [lezen]
 • Arabieren bekennen schuld: onze verslaggevers zijn geen journalisten maar politieke activisten [lezen]
 • Dezelfden die moorden om anti-islamfilm, genieten voluit van afschuwelijk portretteren van Joden door Shaul Rosenfeld [lezen]
 • Freedom House rangschikt Israël als de enige ‘vrije staat’ in het gebied van het Midden-Oosten [lezen]
 • Israël, het enige vrije land in het Midden-Oosten door Likoed.nl [lezen]
 • Imam Abu Akkari: Wij hebben geen vrije meningsuiting in de Islam +video [lezen]
 • Kritiek op moslims is [geen] vrije meningsuiting [lezen]
 • Vrije meningsuiting bedreigd: VN-resolutie wil godslastering strafbaar maken [lezen]
 • Nieuw dieptepunt voor vrijheid van meningsuiting in Irak: Doodstraf voor Zionisten [lezen]

Een gedachte over “Palestijns leiderschap voert repressie van pers en vrije meningsuiting op; wereld kijkt andere kant op

 1. Misschien is na dit alles de oorverdovende stilte van ‘s werelds meeste journalisten – en dus ook van de meeste diplomaten – in het licht van zulke gruwelijke misdaden niet moeilijk te begrijpen. En dat het misdaden tegen de menselijkheid waren, werd nog eens aangetoond tijdens de zeven jaren van PLO-terreur in Libanon, van 1975 tot 1982 toen Israël hen verdreef.

  Like

Reacties zijn gesloten.