Gaza in het donker, toch weigert Hamas de hulp van Israël om het energietekort bij te passen….

gush-katif

Israël is niet alleen de grootste, maar tevens de meest betrouwbare stroomverzorger van Gaza. Zelfs in tijden van heftige militaire twisten tussen de joodse staat en de terroristen, die het gebied “regeren”, riskeren medewerkers van Israëlische ondernemingen lijf en leden om de verzorging van Gaza met elektriciteit te garanderen.

En sinds Egypte tegen de smokkel van – voor Egyptenaren bestemde – gesubsidieerde brandstof naar Gaza optreedt, voor de invoer waarvan Hamas hoge “belastingen” incasseerde, bereidde Israël zich er op voor om ook hier in geval van nood bij te springen. Hamas weigert echter om samen te werken, omdat zij de controle wil behouden over de voor haar zo winstgevende brandstofleveringen.

Mogelijk kan deze inzet van Israël voor de mensen in een gebied, waarvan de heersers haar met vernietiging bedreigen en verantwoordelijk zijn voor regelmatige raket- en andere aanvallen, nog uitgebreid worden. “Israël faces”, diagnosticeren de VN, immers ook alleen maar “a real threat to its security from militant groups in Gaza.”

Maar een “News Agency”, waarvan de journalisten zulke uitspraken formuleren, staat op voet van oorlog met de waarheid:

“The Gaza Strip has been without a functioning power plant since the beginning of the month, when the plant ran out of diesel fuel as a result of the tightening of a 7-year-long blockade imposed on the territory by Israel with Egyptian support.”

Hoe tragisch het ook is wanneer stroomuitval en gebrek aan brandstof leiden tot het falen van de civiele infrastructuur in Gaza, zo fout is het om daarvoor Israël of Egypte verantwoordelijk te maken. Dat beweert namelijk Hamas zelf niet eens:

“Fathi el-Sheikh Khalil, the energy authority’s deputy chairman, said last week that the Palestinian Authority (PA) had pledged to deliver fuel to Gaza without tax, allowing the Hamas government to buy 400,000 liters of fuel a day. But the PA canceled its offer of tax exemption, making it difficult for Gaza officials to afford the fuel.”

Als in Gaza de afwatering niet functioneert, dan is dat er veelmeer nog een bewijs voor dat diegenen, die zogenaamd doen alsof zij de “Palestijnse belangen” vertegenwoordigen, dat eigenlijk helemaal niet willen. Noch de “regering” in Ramallah noch die in Gaza noch beide samen zijn in staat een staat te organiseren. Men zou de “Palestijnen” van hen moeten bevrijden.

door tw_24

in een vertaling van E.J. Bron

gaza fuel linesGaza Stad, aanschuiven in de rij voor brandstof is dagelijkse kost


Bronnen:

  1. TW_24:blog
    ♦ Good Governance – Israel ist nicht nur der größte, sondern auch der zuverlässigste Stromversorger Gazas. Selbst in Zeiten heftigster militärischer Auseinandersetzungen zwischen dem jüdischen Staat und Terroristen, die das Gebiet “regieren”, riskieren Mitarbeiter israelischer Unternehmen Gesundheit und Leben, um die Versorgung Gazas mit elektrischer Energie zu sichern [lezen]
    ♦ In een vertaling van E.J. Bron als: “Israël en de Hamas-terreur uit Gaza” [lezen]

Een gedachte over “Gaza in het donker, toch weigert Hamas de hulp van Israël om het energietekort bij te passen….

Reacties zijn gesloten.