Hamas viert eerste verjaardag van de ‘overwinning’ op Israël, maar wel 98 % minder raketaanvallen

stupid02Westerse ‘objectieve’ journalist op zoek naar een smeuig verhaal in de Gazastrook waarmee hij hoopt Israël de vloer aan te vegen: “Zeg kameraad, wil aub iemand tegen Jamal zeggen dat hij die raketlanceerder uit mijn neus haalt? Straks doodt hij ons nog allemaal…smileyterror4

Duizenden ‘veiligheidstroepen’ van Hamas hielden gisteren woensdag 13 november ’13 een militaire parade in de Gazastrook, in een enorm machtsvertoon dat de eerste verjaardag markeerde van de achtdaagse strijd vorig jaar tegen Israël die door het Israëlische leger Operation Pillar of Defense wordt genoemd. Ondanks de zware verliezen, heeft de islamitische terreurgroep de overwinning opgeëist en beloofde woensdag om zijn gewelddadige strijd tegen Israël voort te zetten.

De fallus van Hamas maat 75
De fallus van Hamas maat 75

De Hamas minister van Binnenlandse Zaken Fathi Hamad, die het commando voert over de veiligheidstroepen in het kustgebied van de Palestijnse strook, riep de Arabieren in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Israël op om zich te verenigen in een heilige oorlog om “de Joden uit Israël” te drijven. “Een derde intifada komt naderbij,” zei hij, gebruikmakend van de typisch Palestijnse terminologie van opstand tegen Israël. “De bevrijding komt eraan en de overwinning ligt in het verschiet.”

Na weken van raketgeschut vanuit uit de Gazastrook tegen willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël, liquideerde het IDF op 14 november 2012 de militaire commandant van Hamas, Ahmed Jabari. De daarop volgende week voerde Israël honderden luchtaanvallen uit op militante doelwitten en terroristen bolwerken, terwijl Hamas en andere gewapende groepen honderden raketten en mortiergranaten afvuurden op Israël.

Al bij al bleef de dodentol erg beperkt in vergelijking met bijvoorbeeld de Syrische burgerorlog waar reeds meer dan 110.000 doden zijn gevallen. In het totaal werden slechts 161 Palestijnen gedood, waaronder helaas ook enkele tientallen burgers, terwijl er aan Israëlische zijde vijf Israëli’s omkwamen.

Israël zei dat de meeste van de Palestijnse slachtoffers betrokken waren bij het raketgeschut of in andere terroristische activiteiten, en dat de meeste burgerslachtoffers per ongeluk werden geraakt toen zij zich in de nabijheid van raketafvuur installaties bevonden of in de nabijheid van andere terroristische infrastructuur.


Video: militair machtsvertoon van Hamas op 13.11.2013

De sirenes van politieauto’s weerklonken door de hele stad tijdens de parade van woensdag, terwijl militaire voertuigen enorme posters meevoerden van Hamas-leiders die werden gedood door Israël. Politie mannen staken hun geweren in de lucht uit eerbetoon en, in een poging om hun eenheid te showen, toonden de islamistische terrroristen de Palestijnse vlaggen en niet de gekende groene Hamas vlaggen en spandoeken.

Ook in Israël werd de oorlog tegen Hamas van een jaar geleden herdacht. Bij een Israëlische evenement op dinsdag ter gelegenheid van die verjaardag, loofde premier Benjamin Netanjahoe de daling met maar liefst 98 procent van de raketaanvallen vanuit Gaza, zeggende dat Israël tijdens het novemberoffensief van 2012 zijn objectieven had bereikt.

Israëlische functionarissen zeiden dat tijdens het offensief, ze in staat waren tot het uitschakelen van een aanzienlijke hoeveelheid door Hamas omgebouwde Iraanse raketten en dat het Iron Dome raketafweersysteem ruim 85 procent van de raketten onderschepte die de grote Israëlische steden bedreigden.

“Het leidt geen twijfel dat een belangrijke afschrikking werd bereik,” zei Netanjahoe en voegde eraan toe dat er ‘slechts’ 35 raketten werden afgevuurd op Israël sinds de operatie werd beëindigd. “Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden,” vervolgde de premier. “We weten dat Hamas en de andere terreurgroepen zich op verschillende manieren blijven bewapenen. Ze proberen ook het ondergrondse spoor, dat wil zeggen, door tunnels te ontwikkelen en we dienen een antwoord te formuleren op al deze dreigingen en tegelijkertijd de sterke afschrikking trachten te behouden die we toen hebben bereikt.”

In oktober ontdekte en vernietigde het IDF een gecementeerde 1,7 kilometer lange tunnel die door Hamas werd gegraven vanuit Gaza naar Israël, blijkbaar bedoeld om een terroristische aanslag te plegen of een ontvoering in Israël te vergemakkelijken. “Bovendien,” zei Netanjahoe, “legt Hamas nog steeds grote voorraden militaire wapens en munitie aan en slaat ze op in civiele gebieden.”

“Hamas produceert en stockeert missiles en raketten op die zijn geconcentreerd in binnen woongebieden en gebouwen die staan gericht op Israëlische burgers,” zei hij. “Israël zal het internationaal recht strikt blijven handhaven, maar zal niet bij de pakken blijven zitten terwijl de terroristen twee oorlogsmisdaden tegelijk plegen: Zij zijn bereid om te vuren op Israëlische steden en verschuilen zich achter burgers in de Gazastrook.”

“Het is ons volledige wettelijke en morele recht om deze direct onder vuur te nemen en zo nauwkeurig mogelijk te vuren op diegenen die lukraak op ons volk schieten,” zei de permier en vervolgde: “De verantwoordelijkheid voor eventuele bijkomende schade die dreigt te worden toegebracht aan de bewoners van Gaza, ligt volledig op de schouders van Hamas.”


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Hamas marks year since ‘victory’ against Israel – Interior minister calls on Palestinians to unite to ‘uproot the Jews,’ and says ‘a third intifada is coming’ [lezen]
  ♦ Netanyahu: Gaza war caused 98% drop in rocket fire – Marking a year since Operation Pillar of Defense, PM also lauds cessation of migration from Egypt; door Stuart Winer [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Hamas marks Pillar of Defense anniversary – Year after Operation Pillar of Defense, Hamas’ interior minister calls on Gaza, West Bank to unite in ‘third intifiada’ against Israel [lezen]
 3. Arutz Sheva:
  ♦ One Year Later: Gaza Attacks Down 98% – Netanyahu pleased by success of Operation Pillar of Defense, but warns, ‘We know Hamas is gathering weapons’; door Maayana Miskin [lezen]
  ♦ Jihadist March in Gaza: US, Israel ‘Source of All Evil’ – Despite reports that the balance of power leans toward Israel, al-Quds marches in Gaza to advocate Palestinian Arab nationalism thru Jihad; door Dalit Halevi en Tova Dvorin [lezen]

2 gedachtes over “Hamas viert eerste verjaardag van de ‘overwinning’ op Israël, maar wel 98 % minder raketaanvallen

 1. Vreemde foto, is dat wel in de gaza? de ‘palestijnen’ zien er ook nogal zwart uit.
  Het heeft meer weg van een afrikaanse buurt.

  Like

  1. Geen idee, het was dan ook als (cynisch) grapje bedoeld. Ik heb ook niet geschreven dat het Hamas was op het plaatje.

   Hamasbandieten dragen gewoonlijk een groene hoofdband met witte opdruk, de Islamitisch Jihad terreurgroep dan weer een zwarte met gele opdruk, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP-GC) dan weer een rode met witte opdruk enzovoorts.

   Maar als je specifiek plaatjes zoekt van Hamas, zal je er honderden vinden in de rubriek op deze blog “Hamas” https://brabosh.com/category/hamas/ met maar liefst 503 artikelen op dit ogenblik. Ga je gang.

   Like

Reacties zijn gesloten.