De dood van Arafat en Palestijnse opruiing tot haat en geweld tegen Israël [Khaled Abu Toameh]

arafat-haat

Terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vorige week in het Midden-Oosten bezig was om te proberen de ineenstorting van de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen te voorkomen, hernieuwden de Palestijnen opnieuw hun bewering dat Israël verantwoordelijk was voor de ‘moord’ op de voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, Yasser Arafat.

De negen jaar oude Palestijnse bewering – dat Israël Arafat vergiftigd had – was ditmaal gebaseerd op de bevindingen van Zwitserse wetenschappers die tests uitgevoerd hadden op zijn stoffelijk overschot en grond die uit zijn graf werd gehaald. Maar een grondige lezing van het rapport van de Zwitserse wetenschappers toont aan dat hun bevindingen niet eenduidig zijn. Toch is de Palestijnse Autoriteit [PA] niet bereid om zich te laten hinderen door de feiten.

De onderzoekers schreven dat “gezien de analytische beperkingen, veelal veroorzaakt door de tijdspanne sinds de dood en de aard en kwaliteit van de specimens, ondersteunen de resultaten in lichte mate dat de dood het gevolg zou kunnen zijn van vergiftiging met polonium-201.”

Echter, Russische wetenschappers die ook Arafats resten onderzocht hebben, zeiden dat er onvoldoende bewijs was om de bewering te ondersteunen dat Arafat in 2004 zou zijn omgekomen door polonium vergiftiging. De Zwitserse en Russische wetenschappers hebben geen strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd naar de omstandigheden rond de dood van Arafat. Alles wat ze deden in november vorig jaar was monsters te nemen van het lichaam van Arafat in een poging om de doodsoorzaak vast te stellen.

Maar voor de PA-leiding, waren de niet bepaald doorslaggevende bevindingen van de Zwitserse wetenschappers blijkbaar toch voldoende om opnieuw Israël verantwoordelijk te houden voor de “moord op martelaar Yasser Arafat.” Sinds dat het 108 pagina’s tellende Zwitserse rapport door de nieuwszender Al-Jazeera vorige week werd gepubliceerd, zijn functionarissen van de PA ambtenaren een campagne begonnen van opruiing tot haat en geweld jegens Israël.

De campagne van de PA geeft ten onrechte de indruk onder de Palestijnen dat de Zwitserse wetenschappers diegenen waren die [beschuldigend] met een vinger naar Israël wezen. De PA geeft ook de valse indruk dat de bevindingen van de wetenschappers overtuigend en onomstreden waren.

De Palestijnse beschuldigingen tegen Israël vonden plaats terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een ontmoeting had met PA-president Mahmoud Abbas en de hoogste Palestijnse functionarissen in Bethlehem op woensdag, om manieren te bespreken om de door de VS gesteunde vredesbesprekingen met Israël vooruit te stuwen. De beschuldigingen escaleerden zelfs toen Kerry en Abbas elkaar voor de tweede keer ontmoeten in Jordanië de volgende dag.

Tawfik Tirawi: 'Israel vermoordde Arafat'
‘Israël vergiftigde Arafat’

Op vrijdag, kort nadat Kerry de regio verliet, dreven de Palestijnse functionarissen de zaak een stap verder door een persconferentie te houden in Ramallah waarin ze verklaarden dat Israël de ‘enige verdachte’ is in de mysterieuze dood van Arafat.

“Israël is de eerste, enige en belangrijkste verdachte in de moord op president Yasser Arafat,” kondigde Tawfik Tirawi (plaatje rechts), het hoofd van een Palestijnse commissie belast met het onderzoek naar de dood van Arafat, aan het begin van de persconferentie.

De Palestijnse aanklachten tegen Israël met betrekking tot de dood van Arafat zijn niet nieuw. Deze beschuldigingen, die nooit zijn geverifieerd, doken al bijna op de eerste dag op, toen Arafat ziek lag in zijn presidentiëel complex in Ramallah. Palestijnse functionarissen hebben sindsdien jaarlijkse rally’s gebruikt om de verjaardag van de dood van Arafat te herdenken door de beschuldigingen te herhalen dat Israël hun leider had vergiftigd.

Deze beschuldigingen moeten gezien worden in de context van de voortdurende inspanningen van de Palestijnse Autoriteit om Israël te delegitimiseren en de weg te effenen voor het indienen van aanklachten jegens ‘oorlogsmisdaden’ tegen Israëliërs in de diverse internationale fora, met name het Internationaal Strafhof in Den Haag [ICC]. In de afgelopen paar dagen, zeiden een aantal Palestijnse functionarissen in het zog van de bevindingen van het Zwitserse rapport dat het tijd was om Israël voor het ICC te dagen om zijn ogenschijnlijke rol in de dood van Arafat.

Dit is dezelfde Palestijnse Autoriteit die hun volk vertellen dat de Joden wilde varkens loslaten op de Westelijke Jordaanoever om hun akkers te vernietigen en ratten in de Oude Stad van Jeruzalem om de Arabische inwoners te verdrijven van hun huizen.

Mossad Agent R65Meer recent meldde de Palestijnse media ook dat het IDF gezien was dat het slangen losliet in bepaalde gebieden van Bethlehem om de Palestijnen te intimideren en uit hun huizen te verdrijven. Ze meldden ook dat de Palestijnse waterputten in Hebron door Joden werden vergiftigd.

Dus terwijl Abbas werd zijn inzet voor de vrede herbevestigd tijdens recente ontmoetingen met Kerry, vertellen PA ambtenaren en de media hun volk dat de Israëli’s moeten worden gestraft voor de ‘vergiftiging’ Arafat en het plegen van diverse ‘misdaden’ tegen de Palestijnen. Dit is het soort haatpraat dat jonge Palestijnen de straat opdrijft met de intentie van het doden van de eerste Jood die ze tegenkomen.

Die vernieuwde aanzetten tot haat en geweld kunnen verantwoordelijk zijn voor twee afzonderlijke aanvallen op IDF soldaten de afgelopen week op de Westelijke Jordaanoever. In beide gevallen werden de twee Palestijnse aanvallers doodgeschoten door IDF-soldaten.

De anti-Israël ophisting veroorzaakt enorme schade aan de voortdurende inspanningen van Kerry om vrede tussen Israël en de Palestijnen te bereiken. Het aanzetten radicaliseert Palestijnen tot een punt waar veel beginnen te praten over de behoefte aan wraak, en geen vrede. De Palestijnse Autoriteit schiet ook zichzelf in de voet, door bij herhaaldelijk Israël te beschuldigen voor het achter de “moord” op Araft te zitten.

Hoewel veel Palestijnen zeggen dat Israël Arafat niet kon hebben “vermoord” zonder de hulp van de mensen die zich heel dicht nabij hem ophielden. Volgens deze theorie, kunnen het dezelfde Palestijnse ambtenaren zijn geweest die thans met de vinger naar Israël wijzen, die betrokken waren bij de dood van Arafat.

Dus keren de beschuldigingen tegen Israël terug om Abbas en verscheidene Palestijnse ambtenaren te achtervolgen. “Ik weet zeker dat het iemand was uit zijn naaste omgeving,” zei Arafats weduwe, Suha, aan de Reuters vorige week. “De deskundige zei dat het gif in zijn thee, of koffie of water werd gedaan. Het moet iemand dicht bij hem zijn geweest.”

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute:
  ♦ Arafat’s Death and Palestinian Incitement Against Israel; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ ‘Tests on Arafat paid for by his widow, PA’ – Report issued Friday by Russian scientists found insufficient evidence that the Palestinian leader was poisoned with polonium [lezen]
  ♦ ‘Arafat poisoned’ report may hamper Abbas in talks with Israel – For PA chief, best option would have been for predecessor’s grave to have remained undisturbed, says Israeli expert; door Elhanan Miller [lezen]
  ♦ How American taxpayers are funding Palestinian terrorism – An investigative journalist details the Palestinian Authority’s routine diversion of financial aid to pay generous salaries to murderers; door Edwin Black [lezen]
  ♦ Release of Arafat poisoning probe delayed – Results still two months away, says Swiss lab testing whether Palestinian leader was killed by radioactive substance [lezen]
 3. Elder of Ziyon:
  ♦ Best articles about Arafat polonium report so far [lezen]
 4. Joods Actueel Blog:
  ♦ Poloniumvergiftiging Arafat geen feit – Volgens toxicologen is het onmogelijk om te bewijzen dat Arafat door vergiftiging met polonium om het leven kwam, in tegenstelling tot de berichten die hierover al jaren verschijnen is dat nooit aangetoond en is dat ook niet het geval met het nieuwe Zwitserse rapport. Dat is de mening die ook deskundige Atie Verschoor te kennen gaf in geprek met Radio 1 Nederland [lezen]

3 gedachtes over “De dood van Arafat en Palestijnse opruiing tot haat en geweld tegen Israël [Khaled Abu Toameh]

 1. Als je de laatste paragrafe hebt gelezen lijkt het mij ook veel waarschijnlijker dat de Palestijnen zèlf Arafat hebben vermoord, afgaande op de commentaar van zijn weduwe.

  Like

Reacties zijn gesloten.