Terwijl Egypte blokkade van Gaza handhaaft, drijft Israël handel met Gazaanse landbouwbedrijven

cogat01Zo kan het ook. De Israëliër Uri Madar (l.) en de Palestijn uit Gaza Hani Ashkontana (r.) werken temidden het geweld en de terreur van Hamas jegens Israël, op het terrein verder aan vreedzame coëxistentie.

Gisteren 11 november was de Gazastrook voor de vierde dag op rij afgesloten door de Egyptische autoriteiten. Duizenden Gazanen zijn gestrand aan beide zijden van de Egyptisch-Gazaanse grens. Tezelfdertijd liet Israël 240 vrachtwagens met basisgoederen toe om via de grensovergang in Kerem de Gazastrook binnen te rijden.

Maar Israël doet nog wel meer dan dat voor de Gazaanse bevolking, zonder dat het daarvoor om de gekende (terroristische) redenen rechtstreeks met de Hamasregering samenwerkt. Recent vond er andermaal een vergadering plaats tussen Israël en Gazaanse landbouwers om hen te helpen hun groenten en fruit te exporteren en de productie ervan te verbeteren. Die vond plaats in de Israëlische kibboets van Yad Mordechai, die op amper 1500 meter van de Gazaanse grens ligt…

COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories) Unit bericht over die samenwerking. Cogat is verantwoordelijk voor de implementering van het Israëlische beleid in Judea en Samaria en tevens in de Gazastrook:

Afgelopen donderdag (24 oktober 2013), heeft een een bijeenkomst plaatsgevonden in de kibboets Yad Mordechai tussen fruit handelaren uit Gaza en vertegenwoordigers van de Israel Fruit Growers Association. De bijeenkomst werd gecoördineerd door de Gaza-Liaison en Coördinatie Administratie agrarische officier Uri Madar en werd bijgewoond door de vertrekkende directeur-generaal van het Fruit Growers Association, Ilan Eshel, zijn opvolger Itzik Cohen, de Coordinator van het Palestijnse Ministerie van Landbouw Hani Ashkontana en directeur van de afdeling Economische Zaken van Gaza luitenant-kolonel Shai Carmona. Er zijn momenteel ongeveer 25 groothandelaars in fruit in Gaza, die op regelmatige basis handel met Israël drijven, terwijl ontmoetingen met fruit kopers uit Gaza eens om de zes maanden plaatsvinden.

In de woorden van Hani Ashkontana, coördinator van het Palestijnse Ministerie van Landbouw in Gaza: “Het werk is cruciaal voor onze beide ministeries. Dagelijkse samenwerking op alle gebieden van de handel, en met name in de agrarische sector, is belangrijk voor beide kanten.” De Palestijnse Landbouw coördinator ging verder met te benadrukken dat:

“Gedurende de 15 jaar van samenwerking met de agrarische officier Uri Madar van de Liaison and Coordination Administration, is de werkrelatie altijd optimaal geweest. Dit is een belang dat door beide partijen wordt gedeeld en onze relaties zijn altijd intact gebleven, zelfs tijdens de moeilijke periodes die zich door de jaren heen hebben voorgedaan. Deze bijeenkomsten versterken de hoop op vrede voor beide partijen. Ik geloof dat handel en gezonde economische samenwerking betere tijden inluiden dan we hebben meegemaakt in het verleden.”

Na de openingstoespraak, waren de handelaren in de gelegenheid om vragen te stellen en, als integraal onderdeel van de bijeenkomst, om van gedachten te wisselen over de obstakels die in de weg staan. De Palestijnse deelnemers bedankten de vertrekkende directeur-generaal van het Fruit Growers Association, Ilan Eshel, en wenste succes aan zijn opvolger, Itzik Cohen. “Wij en onze collega’s in de Israëlische agrarische gemeenschap zijn net als familie, de relaties tussen ons zijn uitstekend. Echter, vertragingen bij de inspectie van containers op de grensovergangen leiden soms tot gedeeltelijke vernietiging van de goederen en dit wordt niet altijd ontvangen en begrepen aan de Israëlische kant,” merkte een van de Gazaanse fruithandelaren op.

Naar aanleiding van klachten van de handelaren tegen de incidenten en vertragingen aan de grensovergangen, antwoordde de directeur van Gaza ’s Branche voor Economische Zaken, luitenant-kolonel Shai Carmona dat: “Wij openen momenteel een callcenter in de Coördinatie-en Liaison Administration exclusief voor deze handelaren, die 24/7 operationeel zal zijn en directe hulp zal bieden bij het oplossen van eventuele problemen bij de grensovergangen.” Luitenant-kolonel Shai Carmona benadrukte dat: “Wij veel belang hechten aan deze bijeenkomsten.”

uniefRecent kiekje uit de “open gevangenis”, aka het “Getto van Gaza” of nog vreemder ook wel het “concentratiekamp van de Gazastrook” genoemd waar “dagelijks mensen sterven op straat van honger en ontbering.” Althans toch volgens de pro-Palestijnse propagandamachine van Pallywood en hun westerse aanhang, die liever het geweld van Hamas steunen dan werken aan de vrede.

Dit plaatje werd getrokken op donderdag, 17 januari 2013, aan het ronde verkeerspunt aan de inkom (rechts) van de Islamitische Universiteit van Gaza [IUG]. Een universiteit die ook wel de kweekschool van Hamas en de Islamitische Jihad wordt genoemd en waar aan de lopende band terroristen en terreurleiders worden geproduceerd. De IUG werd destijds gesticht door sjeik Ahmed Yassin, een leider en mede-oprichter van Hamas.

Geef toe, niet echt een beeld van de vermeende kommer en kwel die in Gaza zou bestaan. Dat is een fabel. Ieder ander normaal denkend mens zou zo uit het hoofd 100 andere landen en gebieden kunnen citeren waar het duizend keer ‘erger’ is gesteld dan in Gaza. [meer plaatjes hier en hier]

Als ik aan een getto denk, dan denk ik vanzelfsprekend aan bijvoorbeeld
het Getto van Warschau in Polen anno 1941:

polen-ghetto-warschau-1941

polen-ghetto-warschau-194102


Bronnen:

  1. Elder of Ziyon:
    ♦ While Egypt seals off Gaza, Israel meets with Gaza farmers to aid exports [lezen]
  2. COGAT:
    ♦ Fruit Buyers from Gaza and the Israel Fruit Growers Association; door Jonathan Ben-Ami [lezen]

Een gedachte over “Terwijl Egypte blokkade van Gaza handhaaft, drijft Israël handel met Gazaanse landbouwbedrijven

Reacties zijn gesloten.