België verhoogt de Palestijnse diplomatieke status in Brussel naar ‘ambassadeur’

leila-shahid2Leila Shahid (64 jr.), hier nog met Yasser Arafat (links) en de Portugese schrijver José Samarango (rechts) in Parijs, mag zich voortaan ambassadrice van de “Staat Palestina” aan België heten. De in Beiroet, Libanon geboren Shahid was voordien de officiële vertegenwoordigster voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Ierland (1989), in 1990 werd zij dat voor de PLO in Nederland en van 1993 tot 2006 afgevaardigde voor de Palestijnse Autoriteit in Parijs. Sinds 2006 is zij Algemeen Afgevaardigde van de “Staat Palestina” in de Europese Unie en aan België en het G-H Luxembourg en tegenwoordig dus “ambassadrice.”

Zaterdag 9 november 2013 had de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de Jordaanse hoofdstad Amman een  ontmoeting met Mahmoud Abbas, de president van een uitgevonden volk en van een staat die op geen enkele geografische kaart is te vinden. Het werd naar verluidt een “hartelijk weerzien”, schreven de Belgische kranten.

Reynders maakt momenteel een rondreis in Jordanië en de Palestijnse gebieden. Eerder op 23 oktober ’13 was Mahmoud Abbas in Brussel te gast bij premier Elio Di Rupo en Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Raad van de EU.

Didier ReyndersIn Amman bracht minister Reynders goed nieuws voor Mahmoud Abbas. Namens de Belgische regering wordt voortaan de diplomatieke status van de Palestijnse delegatie aan België, het G-H Luxemburg en bij de Europese Unie, opgewaardeerd tot Missie van Palestina en mag de afgevaardigde voortaan de titel voeren van ambassadeur, in het geval van Leila Shahid “ambassadrice” dus.

Sinds de opwaardering op 29 november 2012 in de Verenigde Naties van de Palestijnse Autoriteit tot waarnemend niet-lidstaat, was deze opwaardering slechts een kwestie van tijd en was het wachten op een geschikt tijdstip om die overeenkomst met Mahmoud Abbas officieel te bekrachtigen. Dat gebeurde dus afgelopen zaterdag in Amman.

Zoals bekend neemt België binnen de Europese Unielanden reeds geruime tijd het voortouw in de legalisering van Palestina en de economische boycot van Israël door de EU. Tijdens de stemming in de Algemene Vergadering van de VN over de statusverhoging van de PA, stemden uiteindelijk 138 landen vóór de resolutie, waaronder België samen met China, Rusland en het moslimblok in de VN. 41 landen onthielden zich van de stemming waaronder Nederland, Duitsland en het Verenigde Koninkrijk. Slechts negen landen stemden tegen met inbegrip van de Verenigde Staten, Israël, Canada en Tsjechië (het enige Europese land van de EU dat tegen was) met het argument dat de weg naar onafhankelijkheid via directe vredesgesprekken dient te verlopen en niet via eenzijdige acties waarbij Israël buiten spel wordt gezet.

“De opwaardering [van de status] weerspiegelt de steun van België en Europa voor de tweestatenoplossing,” zei minister Reynders in Amman, nadat hij samen met PA President Mahmoud Abbas in Jordanië het akkoord van de diplomatieke statusverhoging had ondertekend. Hiermee sluit België zich aan bij andere Europese landen die de Palestijnse Autoriteit officiële erkenning verlenen. Eerder hadden Denemarken en Finland eveneens de status van de PA opgewaardeerd terwijl Cyprus de “Staat Palestina” een ambassade gaf.

Minister Reynders herhaalde op zaterdag tegenover Abbas zijn bereidheid om in de eerste drie maanden van 2014 een internationale conferentie te organiseren die privébedrijven samenbrengt om bij te dragen aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Mahmoud Abbas verzekerde Reynders dat zijn regering aan zo’n conferentie wil deelnemen. Reynders zal naar verluidt vandaag en morgen dinsdag een bezoek aan Israël brengen.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Upgrading de status in Amman, de hoofdstad van Palestina, voor nòg een Palestijnse ambassadeur.”

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Belgium upgrades Palestinian delegation’s status – Recognition meant to show support for two-state solution, Belgian FM Didier Reynders said, after meeting with Abbas in Jordan [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Belgium Upgrades PA’s Diplomatic Status – Belgium raises the standing of the PA’s diplomatic delegation to the country to “mission” status, says it supports “two-state solution”; door Elad Benari [lezen]
 3. Ynet News:
  ♦ Belgium raises Palestinian diplomatic status – After holding talks with Abbas in Jordan, Belgian FM announces upgrade in Palestinian diplomatic status, joining Ireland, Denmark, Finland [lezen]
 4. De Redactie.be:
  ♦ Reynders “gelukkig” met wil van Abbas om te onderhandelen – Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt “zeer gelukkig” te zijn met de duidelijke wil die de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, toonde om onderhandelingen tot het einde te voeren in het kader van het Israelisch-Palestijnse vredesproces. Tijdens het overleg tussen Reynders en Abbas is beslist om de Missie van Palestina de titel van ambassadeur te geven [lezen]
 5. Het Laatste Nieuws:
  ♦ Reynders “zeer gelukkig” met wil van Palestijnse Autoriteit om te onderhandelen [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Abbas in Brussel, samen met premier Di Rupo en Van Rompuy de messen slijpen tegen Israël [lezen]
 • Leila Shahid wordt benoemd als de eerste ambassadrice voor ‘Palestina’ in België [lezen]
 • Belgische parlementairen nemen opnieuw het voortouw in de demonisatie van Israël [lezen]
 • Terrorisme loont: overweldigende meerderheid in VN ‘erkent’ Palestina; Hamas in Gaza zegeviert [meer]
 • Palestijnse verzoek in de Verenigde Naties is een stap achteruit voor het vredesproces door Likoed.nl [meer]
 • Simon Wiesenthal Centrum over erkenning van ‘Palestina’ door VN: de Grote Leugen van Abbas [meer]
 • Haat tirade tegen president Shimon Peres van Israël in het Belgische parlement +video [lezen]
 • Ook België gaat voortaan Joodse producten boycotten afkomstig uit ‘betwiste’ gebieden [lezen]
 • België weer in het nieuws in Israël: antisemitisme in België met 30 procent toegenomen +video [lezen]
 • Israël krijgt boete van Belgische Tennisfederatie voor weigering te spelen op Jom Kippoer [lezen]
 • Desinformatiecampagne van Belgische staatstelevisie over nederzettingen duurt voort [lezen]
 • Belgische studentenbond stemt in het geheim voor eenzijdige academische boycot van Israël [lezen]

Een gedachte over “België verhoogt de Palestijnse diplomatieke status in Brussel naar ‘ambassadeur’

 1. Belgie, Denemarken, Finland, Ierland & “Palestina”.

  Wat hebben ze gemeen? Ze zijn tegen de Israelische politiek, natuurlijk niet tegen Joden!

  Wat is hun toekomst plan: Het herschrijven van de eeuwenoude Joodse geschiedenis!

  Waarin zijn ze groot? Zelfoverschatting!

  Like

Reacties zijn gesloten.