Premier Netanjahoe over akkoord met Iran tegen Kerry: ‘Geen akkoord is beter dan een slecht’ +video

Persverklaring van premier Benjamin Netanjahoe kort na zijn ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De premier waarschuwt Kerry dat het nucleair akkoord met Iran dat op het punt staat te ondertekend worden in Genève een “very, very bad deal” is, onderstrepend dat Iran niet vermicht wordt om zijn opwerkingsinstallaties te ontmantelen, noch te verminderen maar dat de internationale gemeenschap toch de sancties tegen Iran zal opheffen dan wel merkelijk verlichten.

Premier Netanjahoe op 8 november 2013:

“I met Secretary Kerry right before he leaves to Geneva. I reminded him that he said that no deal is better than a bad deal, and the deal that is being discussed in Geneva right now is a bad deal. It’s a very bad deal. Iran is not required to take apart even one centrifuge, but the international community is relieving sanctions on Iran, for the first time after many years.

Iran gets everything that it wanted in this stage, and it pays nothing. And this is when Iran is under severe pressure. I urge Secretary Kerry not to rush to sign, to wait, to reconsider, to get a good deal. But this is a bad deal. A very, very bad deal. It’s the deal of the century for Iran. It’s a very dangerous and bad deal for peace in the international community.”

De Verenigde Staten verwierpen even later de kritiek van Israël op het voorgestelde akkoord met Iran over zijn nucleaire programma. Woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest reageerde: “Er is geen akkoord. Elke kritiek op het akkoord is prematuur.”

Gisteravond reisde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar Genève om er volgens zijn woordvoerster Jen Psaki “te helpen om de verschillen weg te werken” die nog bestaan tussen Iran en de wereldmachten gekend als de P5+1 groep, met name de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.