John Kerry dreigt met ‘derde intifada’ als Israël niet stopt met ‘grond te stelen van de Palestijnen’

kerry-peaceJohn Kerry klampt zich wanhopig vast aan de staart van de Midden-Oosten pitbull. Als dat maar goed afloopt… Zeg nou zelf, wat zouden ze morgen in ‘Palestina’ beginnen zonder president Barack Obama ’s geldkoerier, met name de pathetische Amerikaanse minister John Kerry, die zijn vredesinspanningen in het Midden-Oosten heeft omgeturnd tot een moderne kruistocht tegen het Joodse volk van Israël? [cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon in Arutz Sheva van woensdag 6 november ’13]

Op woensdag, vertelde premier Benjamin Netanjahoe tegen zijn oude vriend John Kerry in Jeruzalem, dat hij zich zorgen maakte over het vredesproces en vroeg de bezoekende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken om druk uit te oefenen op de Palestijnen en “hen terug te sturen naar een plek waar we de historische vrede kunnen bereiken die we zoeken.” John Kerry reageerde snel door de ‘goede trouw’ te loven aan beide kanten en vertelde dat hij er van overtuigd was dat de onderhandelingen zouden slagen.

John KerryMaar gisteren donderdag, maaktte hij zich los van zijn diplomatieke keurslijf en kregen we allemaal een veel betere kijk over wat John Kerry werkelijk denkt over de voortgang – en de schuld – in de nieuwe vredesinspanning waar hij de voorbije drie maanden zo naarstig aan timmerde om die te doen plaatsvinden.

Hij wendde zich rechtstreeks tot het Israëlische en het Palestijnse volk en toonde hen wat meer van zijn ware kleuren. Voor de minister-president, mogen we veilig veronderstellen, leken ze niet bijster blauw en wit, integendeel.

Voor het eerst, sinds hij erin geslaagd was om in juli de gesprekken opnieuw op te starten, liet John Kerry zijn staatsman-achtige publieke onpartijdigheid vallen en sprak duidelijk uit het hart (en niét met het verstand!) – en wat ontstond was een reeks van beschuldigingen die meer weg hadden van een stevige klap in het gezicht van Netanjahoe. Het was een retorische aanval die de minister-president niet kan hebben verwacht en die hij allicht niet snel zal vergeten.

In een uiterst ongewoon gezamenlijk interview van de Israëlische zender Channel 2 en de Palestijnse Broadcasting Corporation, beschuldigde een duidelijk erg gefrustreerde Kerry de Israëlische regering van het stelen van het land van de Palestijnen en het Israëlische publiek van het leven in bubbel die hen verhindert er zich veel zorgen over te maken.

En alsof dat nog niet genoeg was, haalde hij uit naar de onhoudbaarheid van de Israel Defense Forces om permament op de Westelijke Jordaanoever te verblijven. Waarschuwende dat een gewelddadig Palestijns leiderschap mogelijk Mahmoud Abbas zou verdrijven als er geen voldoende vooruitgang wordt geboekt aan de onderhandelingstafel, leek hij gevaarlijk dichtbij te komen in het zich kunnen vinden in een potentiële Palestijnse agressie tegen Israël.

In het interview haalde John Kerry scherp uit naar Israël en het nederzettingenbeleid:

“Als we de problemen tussen Palestijnen en Israëliërs niet oplossen, als we geen manier vinden om vrede te vinden, zal er een toenemend isolement van Israël zijn [en een] toenemende campagne van delegitimisering van Israël.

“Als we de kwestie van de nederzettingen niet oplossen alsmede de vraag wie waar woont en hoe en welke rechten ze hebben, als we niet de permanente aanwezigheid van Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever beëindigen, dan zal er een toenemend gevoel zijn dat, als we de vrede niet kunnen bereiken met een leiderschap dat zich inzet voor non-geweld, je wel eens kan opgezadeld raken met een leiderschap dat zich toelegt op [het gebruik] van geweld.

“Hoe kan je, als je zegt dat je werkt voor vrede en u werkelijk vrede wilt en een Palestina dat een heel Palestina is dat behoort tot het volk dat er woont, hoe kun je zeggen dat we van plan zijn om te bouwen in een plaats die uiteindelijk Palestina zal worden? Daarmee stuurt u een boodschap dat u het misschien niet ernstig meent [met de vrede.]

Dat was een kritiek die op grote schaal weerklank zal hebben gevonden onder veel Israëliërs en critici van buiten, die lang beweerd hebben dat Israël alle nederzettingen zou moeten beperken tot die gebieden die zij van plan zijn om te behouden in een permanent akkoord.

Kerry leek de schuld voor het overgrote deel te leggen bij Israël voor het falen om een snelle en grote vooruitgang te boeken in de onderhandelingen, zonder het erkennen – in zijn uitspraken van donderdag – van twee intifada’s, de meedogenloze anti-Israël ophitsing in de Palestijnse gebieden, de overname door Hamas van Gaza en de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

In zijn geweeklaag over de aanwezigheid van het IDF op de Westelijke Jordaanoever, plaatste Kerry zich direct tegenover Netanjahoe, voor wie een permanente Israëlische veiligheidsmacht in de Jordaanvallei een verklaarde cruciale voorwaarde is voor een akkoord.

Wat wellicht nog meer verrassend klonk, was dat hij zich duidelijk geen zorgen maakte over het reëele gevaar van een machtsovername door Hamas op de Westelijke Jordaanoever waaruit het Israëlische Leger (IDF) zich volgens Kerry dient terug te trekken; zonder rekening te houden met een wijdverbreide bezorgdheid – gezien het snelle gemak waarmee Hamas de strijdkrachten van Mahmoud Abbas opzij veegde in Gaza in 2007 – dat de officiële strijdmacht van de Palestijnse Autoriteit wellicht alleen niet in staat zou zijn om de heerschappij te behouden.

Zijn uitspraken, die een aanname aangeeft dat de Israëliërs onrealistisch zouden zijn omtrent welke richting het uit moet met het gebied, leken bijzonder bitter. “Het alternatief om terug te komen op de gesprekken is het potentieel van de chaos. Ik bedoel, wil Israël een derde intifada?” vroeg Kerry retorisch, vooraleer hij uithaalde naar de gewone Israëliërs.

“Ik weet dat er mensen zijn die hier inmiddels aan gewoon zijn geraakt,” zei hij, verwijzend naar de huidige relatief rustige impasse. “En in het bijzonder in Israël. Israël zegt: ‘Oh, we voelen ons veilig vandaag. We hebben de muur, we leven niet in een dagdagelijkse conflictsituatie, economisch doen we het vrij goed.”

“Nou, ik heb nieuws voor u,” zei hij, zich blijkbaar richtend tot het Israëlische publiek. “Het huidige status quo zal morgen of volgend jaar niet meer bestaan. Want als we dit probleem niet oplossen zullen de Arabische wereld, de Palestijnen, de buren en anderen weer beginnen aan te dringen op een andere manier.”

Die lijn van denken weerspiegelt veel van internationale conventionele ‘wijsheid’ over het Israëlisch-Palestijns conflict – met name de veronderstelling dat Israël vrede met de Palestijnen zou kunnen bereiken als het dat maar echt zou willen, maar dat simpelweg niet hard genoeg wilt.

Veel Israëliërs, waaronder zich ook zeker Netanjahoe bevindt, zouden opwerpen dat Israël geen voorwaarden kan opleggen aan een Palestijns leiderschap dat, temidden van tal van andere problematische onderhandelingsposities, nog altijd het ‘recht op terugkeer’ eist dat de facto zelfmoord impliceert voor de Joodse staat.

Veel Israëliërs, waaronder ook de premier, zouden opmerken dat Israël zich er niet enkel goed van bewust is van hoe gemakkelijk een relatieve rust kan verslechteren, en dus op hun hoede zijn om grondgebied af te staan aan een Palestijns leiderschap dat, hoeveel het ook relatief gematigd mag lijken, misschien niet in staat is om de macht te behouden en om het even welk akkoord na te leven en implementeren temidden van de regionale instabiliteit.

door Raphael Ahren

kerry6


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  Frustrated Kerry’s peace critique a heavy slap in Netanyahu’s face – A patently bitter secretary of state asks why Israel keeps taking Palestinian land, and why the Israeli public doesn’t seem to care about it; door Raphael Ahren [lezen]
  ♦ Kerry slams Israel’s West Bank policies, warns of 3rd Intifada – Secretary raps settlements, says IDF can’t stay perpetually in territories, warns ‘pro-violence’ Palestinian leaders may emerge; Jerusalem responds: We won’t give in to his ‘intimidation tactics’ [lezen]
 2. Commentary Magazine:
  ♦ The Crucial Question for John Kerry – Secretary of State John Kerry is currently in the Mideast to try to rescue faltering Israeli-Palestinian talks. But he would do better to take a break from his shuttle diplomacy and ponder the question Prime Minister Benjamin Netanyahu posed in a television interview this week; door Evelyn Gordon [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  ♦ Kerry warns of third intifada, Israel’s isolation, if peace talks break down; door Herb Keinon [lezen]
  ♦ Netanyahu tells Kerry he is ‘concerned’ about talks with Palestinians – PM hopes US secretary of state can “steer” Palestinians back to peace track, says PA is creating “artificial crisis”; door Herb Keinon [lezen]
  ♦ Kerry: US considers Israeli settlements to be ‘illegitimate’ – US secretary of state says despite difficulties, both Abbas, PM set to work toward peace deal; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 4. Arutz Sheva:
  ♦ Ya’alon to Kerry: Don’t Threaten Intifada – Defense Minister calls for long term thinking, no quick solution. Notes Palestinians want more than “67 borders”; door Ari Yashar [lezen]
  ♦ Kerry Threatens Israel with ‘Third Intifada’ – “Failure of the talks will increase Israel’s isolation in the world,” says US diplomat, warns of possible “chaos”; door Gil Ronen [lezen]

4 gedachtes over “John Kerry dreigt met ‘derde intifada’ als Israël niet stopt met ‘grond te stelen van de Palestijnen’

 1. Weer een pracht cartoon van Ronny Gorden. En Kerry op de juiste plek van de hond: bij de plek waar alle vuil en leugens worden geproduceerd en waardoor hij en het westen beinvloedt is bewust of onbewust.

  Like

 2. Kerry is een idioot en heeft een carriere om het te bewijzen.

  Amerika is erin geslaagd om al zijn vrienden te bruskeren en al zijn vijanden te feteren.

  Resultaat: totale chaos in het Midden Oosten en Putin die de rol van Amerika overneemt.

  Like

 3. Zie ik dat nu goed op de bovenlip van Kerry? Ja, warempel! ’t Gaat gelijk op naarmate zijn ware aard boven komt drijven.

  Gelukkig heeft Bibi allang door dat die wezel voor geen cent te vertrouwen is – net als zijn baas – en dat hij pas tevreden is als heel Israël aan zijn moslimbroeders is vergeven! Want dan pas is de wereld eindelijk verlost van die lastige Joden.

  Maar Kerry, Obama en consorten komen zichzelf nog wel tegen straks, want wie Gods oogappel aanraakt …

  Like

 4. Kerry weet niets. Intifada is nooit opgehouden. Slechts het veiligheidshek heeft aantal doden geminimaliseerd.

  Like

Reacties zijn gesloten.