Hamas creëert nieuw lessenpakket om schoolkinderen de vernietiging van Israël bij te brengen

tekstboekenSchoolboeken die door 55.000 Palestijnse kinderen van de achtste tot de tiende graad (13 tot 16 jaar oud) worden gebruikt, erkennen het hedendaagse Israël niet en vermelden niet eens de Oslo Akkoorden van 1993 [foto: Wissam Nassar voor The New York Times]

Toen in de schoolklas voor Palestijnse negende jaars leerlingen in Gaza onlangs de dodelijke rellen van 1929 werden besproken omtrent de toegang tot de Westelijke Muur (Klaagmuur) in Jeruzalem, werden zij daarin begeleid door een nieuw leerboek dat dit najaar werd geïntroduceerd door de islamistische Hamas-beweging.

hate-palest2

In de les ondervraagd over de opstand wordt die vraag door één van de 40 jongens in de klas onmiddellijk beantwoord met “De Al Buraq Muur is een islamitisch eigendom,” gebruik makend van de islamitische naam voor de site, een van de heiligste plaatsen in het Jodendom. Tevreden vroeg de leraar toen of de studenten Israëlische producten zouden boycotten, net zoals in 1929 de Arabieren Joodse bedrijven hadden geboycot, klinkt het antwoord van de klas in koor: “JA!”

Voor het eerst sinds het de controle overnam in de Gazastrook in 2007, is de Hamas-beweging afgeweken van het door de Palestijnse Autoriteit goedgekeurde leerprogramma, waarin het gebruik maakt van nieuwe teksten als onderdeel van een breder manoeuvre om de volgende generatie met zijn militante ideologie te indroctineren.

Onder andere punten die in de boeken staan die gebruikt worden door 55.000 kinderen in de achgste, negende en tiende graad (15 tot 16-jarigen) als onderdeel van een verplichte ‘nationale onderwijs’ studierichting in overheidsscholen, wordt het moderne Israël niet erkent of zelfs geen melding van de vredesakkoorden van Oslo die het land ondertekende met de Palestijnse Bevrijdings Organisatie in de jaren 1990.

Studieboeken zijn al lang een twistpunt in het Israëlisch-Palestijns conflict, waarbij historische narratieven met elkaar wedijveren en culturele botsingen een territoriale strijd onderbouwen. En het zijn centrale voorbeelden van wat de Israëlische leiders noemen Palestijnse ‘opruiing’ tegen Joden, die worden gezien als een belemmering voor de onder Amerikaanse druk onlangs hervatte vredesbesprekingen.

Naast hun visie op Israël, zijn de nieuwe teksten ook een salvo in de oorlog om de invloed op kinderen tussen de rivaliserende Palestijnse facties: het in Gaza gebaseerde Hamas en Fatah, dat de Palestijnse Autoriteit en de Westoever domineert. Ze weerspiegelen een groeiende kloof tussen de 1,7 miljoen Palestijnen die in de dichtbevolkte Gazastrook leven en de 2,5 miljoen overige Palestijnen die verspreid leven over de steden en dorpen van de West Bank.

“Leerboeken zijn altijd en overal een zeer belangrijk middel om een nationale ethos te presenteren,” zegt Daniel Bar-Tal, een professor aan de Universiteit van Tel Aviv, die meehielp aan een uitgebreide recente studie van de Israëlische en Palestijnse schoolboeken. “Wanneer een leider iets zegt, luistert niet iedereen. Maar als we praten over leerboeken, alle kinderen, allen van een bepaalde referentiegroep, die worden blootgesteld aan een bepaald materiaal,” voegde hij eraan toe, “dan is dit een sterke troef.”

Wat de tieners van Gaza lezen in hun 50-pagina hardcover teksten bevat het dit najaar verwijzingen naar de Joodse Tora en Talmoed als “verzonnen”, en een omschrijving van het Zionisme als een racistische beweging wiens doelen onder meer omvatten het uitdrijven van alle Arabieren uit de gebieden tussen de Nijl in Afrika en de Eufraat in Irak, Syrië en Turkije.

‘Palestina’, op zijn beurt, wordt gedefinieerd als een staat voor moslims die zich uitstrekt van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee. Een lijst van de Palestijnse steden omvat Haifa, Beersjeba en Acre – allemaal binnen de Israëlische grenzen van 1948. En de boeken weerleggen de Joodse historische aanspraken op het grondgebied door te zeggen: “De Joden en de zionistische beweging zijn niet gerelateerd met Israël, omdat de zonen van Israël een natie is die vernietigd werd.”

Voor wat de hedendaagse geschiedenis betreft, wordt een herziening voorgesteld van de strijd van Hamas tehen Israël van het voorbije jaar waarin een en ander duidelijk wordt overdreven. Zo vertellen de leerboeken dat Gaza Israël zodanig zwaar met raketten bestookte dat 3 miljoen Zionisten voor acht dagen ondergronds moesten schuilen” (iets minder Israëliërs waren sporadisch in en uit hun schuilplaatsen), dat Tel Aviv werd getroffen (een raket landde in de zee, en een andere stortte vroegtijdig neer) en dat een poging tot aanval op het Israëlische parlementsgebouw “de Zionisten hadden gedwongen om te bedelen voor een staakt-het-vuren.”

Yosef Kuperwasser, een hoge Israëlische ambtenaar die de aanklacht tegen de ophitsing tot haat heeft geleid, zei dat de nieuwe teksten botte uitingen waren van een gevaarlijke boodschap die wordt verspreid over het hele Palestijnse schoolwezen en in de nieuwsmedia. “Palestijnen hebben een systeem van misleiding ontwikkeld – tegenover het Engels-sprekend publiek vertellen ze één versie van het verhaal, tegenover eigen volk vertellen ze in het Arabisch een ander verhaal,” zei Kuperwasser.

“Leerboeken zijn een van de instrumenten waarmee ze hun kinderen vertellen wat volgens hen de waarheid is.” Hij voegde eraan toe: “Als u werkelijk vrede wilt, moet die worden gebaseerd op een echte verandering in de [Palestijnse] cultuur van de haat.”

door Fares Akram en Jodi Rudoren

Animatievideo voor kids: Israël vs Palestina


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “En wie betalen er voor al die opruiende schoolboeken? De UNWRA en door wie wordt de UNWRA betaald? Juist ja… de internationale (vooral de EU) belastingbetaler!

Bronnen:

 1. The New York Times:
  ♦ To Shape Young Palestinians, Hamas Creates Its Own Textbooks; door Fares Akram en Jodi Rudoren [lezen]
 2. Likoed Nederland:
  ♦ Tora en Talmoed zijn verzinsels – De Tora en de Talmoed zijn verzinsels, staat in de nieuwe schoolboeken die de islamistische terreurorganisatie Hamas heeft uitgebracht voor de scholen in de Gazastrook, meldt de New York Times [lezen]
 3. Elder of Ziyon Blog:
  ♦ The Hamas school curriculum is not only antisemitic – it is also anti-Christian [lezen]
  ♦ Remaining Christian schools in Gaza face closure by Hamas [lezen]
 4. Ynet News:
  ♦ Hamas puts ‘Israel Resistance’ on Gaza schools curriculum – Gaza Strip schools to add classes teaching Israel resistance to curriculum; education minister says program adds value to human rights studies [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • In de zomerkampen van Gaza leert Hamas zijn kinderen Israël haten +video [lezen]
 • Spelletjes voor kinderen in zomerkamp in Gaza: ‘Ontvoer en gijzel een Israëlische soldaat’ – in beeld [lezen]
 • De waarheid over het terrorisme: niet zo geboren maar wel opgevoed als terrorist; door Yigal Walt [lezen]
 • Ziekelijk: Hamas organiseert zomerkampen Gaza – kinderspelletjes ‘Lopen over messen en nagels’ [lezen]
 • Intussen in Gaza: Hamas geeft Palestijnse kinderen militaire drill en leert gebruik van wapens +video [lezen]
 • In de kleuterscholen van Gaza worden de peuters spelenderwijze voorbereid op de Jihad [lezen]
 • Haatwinkel op Palestijnse kinder TV draait verder: ‘Joden en Christenen zijn inferieure, verachtelijke lafaards’ [lezen]
 • Derde grootste terreurgroep in Gaza (de PRC) richt academie op voor terroristen; door Elior Levy [lezen]
 • Jeugdkamp van ‘gematigd’ Al Fatah (Mahmoud Abbas) genoemd naar moordenares; door Kerstin Braun [lezen]
 • Pro-Palestijnse activisten betalen kinderen om Israëlische soldaten te provoceren +video [lezen]
 • Miljoenen Amerikaanse dollarhulp gebruikt door Palestijnen voor promotie van terreur; door Henry Kope [lezen]
 • Kinderprogramma op Palestijnse openbare televisie: ‘Zion is een Duivel met een Staart’ +video [lezen]
 • Schokkend: Syrische kindsoldaten vechten in rebellenleger tegen Assad +video [lezen]