Volgende week nieuwe gespreksronde over vrede met de Palestijnen maar opnieuw zonder Hamas

haniyeh-cairoCaïro, Egypte, 24 februari 2012. Toen alles nog koek en ei was tussen Egypte en Hamas. Premier Ismail Haniyeh van Hamas op bezoek in de Egyptische hoofdstad, bezweerde in de Al-Azhar moskee na het vrijdaggebed de gelovigen dat Hamas “nooit ofte nimmer Israël zal erkennen!” Bekijk hier de videobeelden van zijn toespraak, zoals die werden uitgezonden op Al Aqsa TV, de officiële omroep in Gaza.

Sinds de militaire staatsgreep in Egypte van 3 juli 2013 en president Morsi van de Moslim Broederschap (waarvan Hamas een ent is) opzij werd geschoven, “omwille van zijn banden met Hamas en de terreur” (luidde aldus de aanklacht van de Egyptische procureur), zijn de kopstukken van de islamistische terreurgroep niet langer welkom en wordt door Egypte de Gazastrook zelfs een feitelijke blokkade opgelegd.

Volgende week worden de Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken hervat, berichtte de Israëlische media afgelopen vrijdag. De nieuwe gespreksronde volgt op de tweede lichting van vrijgelaten Palestijnse gevangenen – allemaal veroordeelde moordenaars die langdurige gevangenisstraffen uitzaten in Israëlische gevangenissen, maar voortijdig werden vrijgelaten in het kader van de onderhandelingen.

De lopende onderhandelingen zullen naar verluidt samenvallen met een bezoek aan het gebied van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. “In Jeruzalem en Bethlehem, zal [Kerry] ontmoetingen hebben met Israëlische en Palestijnse topambtenaren om met hen te discuteren over de aan de gang zijnde onderhandelingen over een definitief status akkoord, evenals over andere regionale kwesties. Hij zal tevens met Iran gerelateerde kwesties bespreken met Israëlische regeringsverantwoordelijken,” aldus Jen Psaki, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Opvallend wel, en waar iedereen in het Westen er verder het zwijgen toedoet, is dat nergens in de onderhandelingen Hamas wordt betrokken. Nochtans bestuurt Hamas het westelijke deel van het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit, met name in de Gazastrook, die een bevolking heeft van meer dan 1,5 miljoen Palestijnen. De vraag luidt dan ook: wie of wat vertegenwoordigt president Mahmoud Abbas als de helft van zijn volk niet eens aan de bak komt?

“De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en zijn onderhandelingsteam werden door het Palestijnse volk niet gemachtigd om hen te vertegenwoordigen in de gesprekken,” zei Mahmoud Al Zahar, leider van Hamas op 12 augustus jongstleden. “Wij roepen het Palestijnse volk zich te verenigen in de strijd tegen deze misdaad, die de vredesbesprekingen zijn,” voegde hij eraan toe. Eerder verklaarde Hamas: “wie onderhandelt over dat deel van het volk dat niet door hen werden verkozen, die vertegenwoordigt alleen zichzelf. Het Palestijnse volk zal dit niet accepteren.”

death-to-israelDe tweestatenoplossing volgens Hamas: “Death to Israel!”

Hamas heeft geen ongelijk. Tenslotte is de ambtstermijn van Mahmoud Abbas als president van de Palestijnse Autoriteit officieel reeds meer dan vier jaar geleden geëindigd, maar desondanks blijft hij zijn functie verder uitoefenen alhoewel niemand hem het mandaat heeft gegeven om die nog langer uit te oefenen.

De laatste parlementaire verkiezingen, die werden gehouden in de Palestijnse Autoriteit dateren reeds van 25 januari 2006 en werden toen zowel op de West Bank als in de Gazastrook gewonnen door Hamas. Hamasleider Ismail Haniyeh werd de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef ‘voorlopig’ president in afwachting van presidentsverkiezingen.

Echter, Abbas ging niet akkoord met de uitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg premier Haniyeh (Hamas) en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat (Al Fatah) aan als opvolger van het premierschap. Sindsdien is het ruzie tussen Hamas en Abbas’ factie Al Fatah, ruzie die in augustus 2007 escaleerde en leidde tot de feitelijke uitdrijving met geweld van Al Fatah uit de Gazastrook. De breuk was een feit en is tot op heden niet hersteld.

Onlangs, op 13 april 2013, nam premier Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door Dr. Rami Hamdallah. Omwille van de verdeeldheid tussen Hamas en Al Fatah (Abbas) werden in bijna achter jaar tijd, geen parlements- noch presidentsverkiezingen meer georganiseerd in de Palestijnse gebieden en regeert het kabinet van Mahmoud Abbas compleet buiten de wet.

Alle waarnemers zijn er het intussen unaniem over eens dat de lopende onderhandelingen over vrede tussen Israël en slechts de helft van de Palestijnen (die hier illegaal wordt vertegenwoordigd door president Mahmoud Abbas) nooit of te nimmer kunnen resulteren in een duurzaam vredesakkoord met de Joodse staat Israël.

Wat is hier dan aan de gang?


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ New round of peace talks set for next week – Kerry due here to meet both sides; Palestinian sources say they know nothing of report that PA negotiators tendered their resignations; door Elhanan Miller [lezen]
 2. Frontpage Magazine:
  ♦ Hamas and the “Peace Process”; door Shoshana Bryen [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Hamasleiderschap in Gaza: Abbas vertegenwoordigt alleen zichzelf in het vredesproces [lezen]
 • Elk vredesakkoord met Palestijnen zonder Hamas en zonder Gaza maakt geen enkele kans [lezen]
 • Netanjahoe klaagt bij Kerry over permanente Palestijnse haatzaaierij tijdens vredesproces [lezen]
 • Hamaspremier Haniyeh van Gaza: Palestijnen zullen bestaansrecht Israël nooit erkennen [lezen]

4 gedachtes over “Volgende week nieuwe gespreksronde over vrede met de Palestijnen maar opnieuw zonder Hamas

 1. Dat hele vredes overleg is een farce, opgedrongen door moslimbroeder Obama en gedoemd te mislukken omdat de Pal-Arabieren geen vrede willen. Maar natuurlijk zal er door de linkse MSM geroeptoetert worden dat het allemaal de schuld van Israël is. Zoals gebruikelijk.

  Like

 2. Dat hele vredesoverleg is een farce, opgedrongen door Moslimbroeder Obama, om Israël de schuld te kunnen geven voor iets wat waarvan al vaststaat het mislukt omdat de Pal-Arabieren helemaal geen vrede willen.

  Like

 3. Het hele vredesoverleg is een farce, opgedrongen door Moslimbroeder Obama, om Israël de schuld te kunnen geven van het mislukken terwijl het de Pal-Arabieren zijn die geen vrede willen.

  Like

 4. Ah, ze doen maar. Iedereen met een minimum notie van het conflict, weet dat dit nergens toe kan leiden. En zo lang ze praten wordt er niet geschoten, denk ik maar.

  Ik hoop alleen dat Israël het vel van de beer niet verkoopt vooraleer hij geschoten is. Want met politici – de hoeren van de gemeenschap (nationaal en internationaal) – weet je maar nooit. Denk maar aan de vrijlating van reeds 52 terroristen en massamoordenaars in ruil voor niks, ttz: in ruil voor het recht om met de Palestijnen te spreken. Jawadde. :(.

  Kijk maar hoe ‘havik’ Sharon, in 2005 de Joodse nederzettingen in Gaza opdoekte, en meteen een lavastroom aan Palestijns geweld genereerde. Dat moet zowat de grootste kemel zijn geweest uit de recente geschiedenis van Israël.

  Amper vier maanden na de ontruiming van Gush Katif kreeg Sharon eerst een beroerte en in januari 2006 er nog een hersenbloeding bovenop. Sindsdien ligt hij in coma. Moest ik gelovig zijn zou ik daaruit afleiden: “Dat is de straf van God voor het verkwanselen van Joodse grond aan Hamas.” 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.