De geboorte van de Israëlische Luchtmacht in beeld: ‘Above and Beyond’ +video

Above and Beyond: The Birth of the Israeli Air Force” (2014)

Dit is een inspirerend stukje geschiedenis dat maar weinig bekend is. Amerikaans Joodse piloten vlogen als vrijwilligers 4 gevechtsvliegtuigen van het type Messerschmit 109 en stopten het Egyptische leger op nauwelijks 32 kilometers van Tel Aviv, enkele dagen nadat de onafhankelijkheid werd uitgeroepen (14 mei 1948.)

De Machal strijdmacht was de belangrijkste bijdrage uit de Diaspora aan de Staat Israël
[David Ben-Goerion]

Zij waren het enige wat we hadden
[Yitzhak Rabin]

De enige vier (4) vliegtuigen die Israël toen had nadat de Onafhankelijkheids Oorlog uitbrak, werden vanuit Tsjechië naar Israël gesmokkeld. De luchtbrug uit Tsjechoslowakije, bekend als Operation Balak, was een van belangrijkste verwezenlijkingen van de prille IAF (Israeli Air Force). Het waren Duitse ‘Messerschmitt 109′ die ’s nachts in zeven haasten in Tel Aviv in elkaar werden gezet en nooit werden getest voor de vlucht.

In deze korte video wordt het verhaal verteld van hun piloten die zich in 1948 vrijwillig hadden aangemeld voor de dienst. Als leden van de ‘Machal‘ – vrijwilligers uiit het buitenland – keerde deze bonte verzameling ‘band of brothers’ niet alleen het oorlogstij in het voordeel van Israël maar voorkwamen de feitelijke vernietiging van Israël net op het moment van zijn geboorte; zij legden tevens de basis voor wat later de Israeli Air Force (IAF) zal worden.

Dit is de eerste grote uitgebreide documentaire in zijn soort over de buitenlandse piloten in de Onafhankelijkheidsoorlog. ‘Above and Beyond’ brengt nieuwe interviews met piloten uit de 1948 Oorlog, evenals toonaangevende geleerden en staatslieden, onder wie president Shimon Peres, om een buitengewoon verhaal te presenteren, dat nagalmt tot op de dag van vandaag.

‘Above and Beyond’ is momenteel in productie. De documentaire wordt geproduceerd door Nancy Spielberg, geregisseerd door Roberta Grossman en geschreven door Sophie Sartain.

avie-israel-1947Duitse Messerschmitt 109 uit Tsjechië met Davidster embleem

airforceDe eerste Israëlische luchtmacht

ad-halomMonument Ad Halom in Ashdod, Z-Israël, markeert het meest noordelijke punt in Israël tot waar het Egyptische leger was opgerukt tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 tot… het werd gestopt door een handvol moedige mannen in hun vier geassembleerde Messerschmitts!


Met dank aan Mouche voor de hint.

Bronnen:

  1. Jewish Virtual Library (JVL):
    ♦ Overseas Volunteers in the Israeli Air Force; door Eddy Kaplansky [lezen]
  2. Die Juden von Saaz:
    ♦ Aerial bridge Žatec- Ekron/Israel- Operation Balak was a smuggling operation, during the founding of Israel in 1948, that purchased arms in Europe to avoid various embargoes and boycotts transferring them to the Yishuv. Of particular note was the delivery of 23 Czechoslovakia-made Avia S-199 fighters, the post-war version of the German Luftwaffe Messerschmitt Bf 109 [lezen]

Een gedachte over “De geboorte van de Israëlische Luchtmacht in beeld: ‘Above and Beyond’ +video

Reacties zijn gesloten.