Israël kondigt nieuwe grote bouwprojecten aan in de hoofdstad van de Joodse staat

Construction Continues In Controversial Jerusalem DevelopmentsEen zicht op Ramat Shlomo van 12 maart 2008, een wijk gelegen in het noorden van Jeruzalem voorbij de Groene Lijn en voornamelijk bewoond wordt door Ultra-Orthodoxe Joden. Israël kondigde op 29 oktober 2013 de bouw aan van 1500 nieuwe wooneenheden in deze wijk, die door de internationale gemeenschap smalend “nederzettingen” worden genoemd. Net alsof Jeruzalem één grote “nederzetting” zou zijn en “gekoloniseerd” en “verjoodst” wordt door de Joden. Alsof de Fransen Parijs zouden willen “ver-Fransen” en de Britten Londen zouden “ver-Engelsen”. Alle gekheid op een stokje dus. (foto: David Silverman/Getty Images)

Na het barslechte nieuws van de vrijlating van 26 Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars afgelopen nacht, afgedwongen onder de chantage van de VS en hun bondgenoten binnen de Europese Unie, viel er ook nog goed nieuws te rapen in Jeruzalem, met name dat premier Benjamin Netanjahoe de versnelde goedkeuring afkondigde van nieuwe bouwprojecten in de hoofdstad van de Joodse staat.

Premier Benjamin Netanjahoe en minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar zijn overeengekomen om de uitvoering van vier bouwplannen in Oost-Jeruzalem te bespoedigen, waaronder een plan dat de omvang van een reeds bestaande omstreden wijk in het noorden van de stad aanzienlijk zou uitbreiden.

Eerder deze week, voor een deel ten gevolge van de politieke fallout na de kritiek op de vrijlating van de Palestijnse terroristen en massamoordenaars afgelopen nacht, kondigde het kantoor van Netanjahoe aan dat de regering de offertes voor de bouw van 1.200 nieuwe woningen voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn) zou goedkeuren.

Onder de projecten die worden doorgedrukt, volgens het besluit van dinsdagavond, is een plan dat de constructie goedkeurt van 1500 nieuwe appartementen in Ramat Shlomo alsmede een een maatregel die hetmogeijk maakt om extra kamers bij te bouwen in bestaande appartementen in de wijk. De aankondiging van de bouw in Ramat Shlomo, een noordelijke wijk van Jeruzalem gelegen voorbij de Groene Lijn, ging de diplomatieke spanningen vooraf die rezen tussen de VS en Israël tijdens het bezoek van vice-president Joe Biden in maart 2010.


De Stad van [Koning] David, waar het ca. 3000 jaar geleden allemaal begonnen is… [bron]

Netanjahoe en Sa’ar gaven eveneens groen licht voor het promoten van een toeristisch en archeologisch centrum nabij de Stad van David (promofilmpje hierboven) op de hellingen van de Tempelberg. Stad van David is op dit ogenblik de grootste archeologische site in Jeruzalem die jaarlijks door een half miljoen toeristen wordt bezocht en waar permanent opgravingen plaatsvinden. Daarnaast komt er ook een nationaal park op de oostelijke hellingen van de Scopusberg.

Het valt nog te bezien of de inspanningen van Netanjahoe de harde kritieken op de recente vrijlating van Palestijnse gevangen terroristen zal kunnen smoren door de nieuwbouw af te kondigen in de “nederzettingen”.

Vorige week zei de pro-nederzettingenpartij Joods Huis (van minister Naftali Bennett) in een verklaring “dat de poging om de vrijlating van de moordenaars te koppelen aan de bouwtoelatingen, manipulatief en moreel verkeerd is. Het zou beter zijn als de premier geen moordenaars vrijlaat en niet bouwt. Dit ziet eruit als een schandelijke poging om gratuite moordenaars vrij te laten en bezoedelt als zodanig het imago van de nederzettingen onderneming.”

Een Israëlische regeringsambtenaar die sprak tot de AP op voorwaarde van anonimiteit, zei vorige week dat de Amerikanen en de Palestijnen op de hoogte waren van de Israëlische intenties die duidelijk werden gemaakt vooraleer de gesprekken waren hervat.

Nabil Abu Rdeneh, een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, verwierp de opmerkingen van de Israëlische ambtenaar en zei: “Wij aanvaarden geen enkele schikking omtrent de nederzettingen en Israël moet stoppen met deze handelingen om de onderhandelingen een kans op slagen te bieden. Voor ons zijn alle nederzettingen illegaal en Israël zou moeten ophouden met obstakels op te werpen op de weg naar de vrede en al haar handelingen in dit verband zijn illegaal en ongeldig.”

De Palestijnen beschouwen de nederzettingen als een belangrijk obstakel voor de oprichting van een staat die de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem omvat, gebieden die Israël veroverde op Jordanië tjdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Israël heeft sindsdien tientallen nederzettingen gebouwd die nu de thuis is van ongeveer 550.000 Israëliërs.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ PM gives green light to East Jerusalem construction – As 26 Palestinian prisoners go free in Ramallah, Netanyahu and interior minister move to expedite massive Ramat Shlomo expansion [lezen]
  ♦ New settlement plans panned by US, Palestinians – UN secretary general also denounces announcement of major construction projects in East Jerusalem as ‘obstacle to peace’ [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Netanyahu Approves 1,500 Homes in Ramat Shlomo – Prime Minister seeks to provide counterbalance to release of terrorists, by approving 4 housing plans; door Gil Ronen [lezen]
  ♦ Illegal Arab Building Demolished in Jerusalem – Signs of tougher enforcement? Illegal Arab building in the Jerusalem neighborhood of Beit Hanina demolished by the municipality; door Ari Yashar [lezen]
  ♦ PA: Israel is Destroying the Peace Process – PA says Israel is “trying to wreck peace talks” with plans to build 1,500 new homes in Ramat Shlomo; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Ban: Releasing Murderers is Good, Building is Bad – UN chief condemns Israel for building, but welcomes its “gesture” of releasing murderers; door Elad Benari [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  ♦ Netanyahu to advance east Jerusalem construction as ‘compensation’ for prisoner release – PM announces four building projects in conjunction with Israel’s release of 26 long-serving Palestinian prisoners; says gov’t to okay tenders for 1,500 housing units over Green Line in Ramat Shlomo [lezen]

Een gedachte over “Israël kondigt nieuwe grote bouwprojecten aan in de hoofdstad van de Joodse staat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.