Dore Gold op CNN over de huidige betrekkingen tussen de VS en Iran +video


CNN interviewt Dore Gold

Nieuwsanker van CNN, Hala Gorani, interviewt Dore Gold omtrent de huidige betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Iran, en de positie van de Joodse staat hierin. Dore Gold was van 1997 tot 1999 afgevaardigde voor Israël aan de Verenigde Naties en is tegenwoordig voorzitter van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA.)

Rouhani en Ban Ki-moonZoals bekend lijkt het nieuwe charmeoffensief van Ayatollah Khamenei, door de aanstelling van de veel lachende Hassan Rouhani als nieuwe president van Iran, in goede aarde te vallen bij zowel de regering van de Amerikaanse president Barack Obama als bij zijn slaafse lakeien binnen de Europese Unie. Maar schijn bedriegt.

Iran gaat zwaar gebukt onder de sancties die het werd opgelegd omwille van zijn nucleair programma en hoopt met Rouhani die sancties te verlichten dan wel volledig te doen verdwijnen, en probeert tegelijk tijd te winnen voor zijn nucleair programma zodat het ongestoord en ver weg van vervelende pottenkijkers, verder atoomwapens kan ontwikkelen.

Dore Gold haalt in het interview enkele voorbeelden aan, om aan te tonen dat er in Iran niks is veranderd, zo brengt hij in het interview bijvoorbeeld het volgende nieuwsfeit:

Dore Gold: “Dus nogmaals, het enige wat wij zeggen is dat we moeten onthouden wat het doel moet zijn van onderhandelingen. Weet je, er is slechts één ding waarvan ik wil dat we ons dat allemaal blijven herinneren. Vandaag, dertig jaar geleden (23 oktober 1983), vond de beruchte aanslag plaats van Hezbollah op de kazerne van het Amerikaanse Marine Korps in Beiroet, waarbij 241 Amerikaanse militairen werden gedood en ook vele Franse commando’s. We weten thans van de nationale veiliheidsdiensten dat deze bomaanslag werd bevolen door Iran. Iran is achter het internationaal terrorisme.”

Hala Gorani: “Ik begrijp uw standpunt, maar dit gebeurde wel tientallen jaren geleden…”

Dore Gold: “Dit is geen oud verhaal, 30 jaar geleden, dat de barakken van het Marine Korps in Beiroet werden aangevallen [gekend als de 1983 Beirut barracks bombing.] De commandant van de Revolutionaire Garde Baalbek, oud brigade-generaal Hossein Dehghan, over het gebied van de Bekaa vallei in Libanon dertig jaar geleden, is vandaag de Minister van Defensie van Iran onder president Hassan Rouhani. Dus wat er toen gebeurde is verbonden met vandaag.

Wij moeten nog een verandering opmerken in het Iraanse gedrag. Iraanse soldaten zijn nog steeds in Syrië waar ze soennitische Arabieren doden. Iraanse soldaten zijn actief in Irak en ze zijn betrokken partij in een opstand in Jemen. Dat alles moet tot een einde komen, niet alleen om Israël gerust te stellen, maar ook Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Jordanië dienen gerust te worden gesteld.”

USMC-Lebanon82aEind augustus 1982 werden ca. 2.285 Franse, Italiaanse en Amerikaanse Mariniers als vredesmacht (Multinational Force in Lebanon/MNF) naar Beiroet in Libanon gezonden tijdens de Eerste Libanese Burgeroorlog die enkele maanden eerder op 6 juni 1982 was begonnen.

Echter, op 23 oktober 1983 beukte een vrachtwagen geladen met explosieven zich een weg doorheen de barakken waar de mariniers gelegerd waren. Hierbij werden 220 Mariniers gedood evenals 18 matrozen en drie soldaten. Een andere vrachtwagen met explosieven reed de Franse sectie binnen en bij de explosie werden 58 Franse soldaten gedood.

De bomaanslagen resulteerden in de voortijdige terugtrekking van de internationale strijdkrachten uit Libanon. De laatsten verlieten in maart 1984 het strijdtoneel. Tot zover het zoveelste debàcle van VN-vredesmachten in het Midden-Oosten en elders in de wereld. En de oorlog in Libanon? Die zal nog voortduren tot juni 1985…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.