Prosor in VN: Hamas vuurt raketten af op Israël terwijl het onderhandelt over vrede met Palestijnen

Ron Prosor

“In plaats van zich te wijden aan het verbeteren van de levens van de Palestijnen, bewijst Hamas keer op keer dat het zich enkel inzet voor het terrorisme. Terwijl Israël hard werkt om vrede te bevorderen, reageert Hamas door het afvuren van raketten op Israëlische burgers. Terwijl Israël vrachtwagens met bouwmaterialen naar Gaza brengt, gebruikt Hamas ze om terreurtunnels te bouwen.”
[Ron Prosor in de VN-Veiligheidsraad, 28 oktober 2013]

[Origineel: “Instead of committing itself to improving the lives of Palestinians, Hamas proves time and time again that its only commitment is to terrorism. While Israel works to advance peace, Hamas responds by firing on Israeli citizens. While Israel brings trucks with construction materials into Gaza, Hamas uses them to build terror tunnels.”]

De Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Naties, Ron Prosor, heeft gisteren, maandag 28 oktober ’13, een klacht ingediend bij de VN-Veiligheidsraad, nadat terroristen vanuit de Gazastrook raketten afvuurden op het zuiden van Israël. Maandagochtend klonken opnieuw de sirenes met ‘Red Alert’ in het gebied van Ashkelon en in de woongemeenschappen rondom Gaza.

Hamasterroristen lanceren qassamraket
Hamas in actie

Bewoners hebben naar verluidt meerdere explosies gehoord, nadat eerder vier raketten werden afgevuurd door Gazaanse terroristen op het zuiden van Israël. Het Iron Dome anti-raketsysteem onderschepte een van de raketten en de andere drie ontplofte in open gebieden. Er werd geen lichamelijk letsel of schade gemeld.

“In plaats zich te verbinden tot het verbeteren van de levens van de Palestijnen, bewijst Hamas keer op keer het zich enkel inzet is voor het terrorisme,” schreef Prosor in zijn brief. “Terwijl Israël werkt aan het bevorderen van de vrede, reageert Hamas reageert door het afvuren van raketten op Israëlische burgers. Terwijl Israël vrachtwagenladingen met bouwmaterialen toelaat naar Gaza, gebruikt Hamas ze om terreur tunnels te bouwen,” voegde hij eraan toe.

De Israëlische ambassadeur riep de Veiligheidsraad op om de aan de gang zijnde raketbeschietingen vanuit Gaza te veroordelen. “Na zeven jaar van stilte en terwijl de vredesonderhandelingen voortduren, wordt het tijd dat de Veiligheidsraad het afvuren van raketten uit Gaza en de constante terreur unaniem veroordelen,” schreef hij. “Veroordeling door de Raad zal aan alle gematigden het bewijs leveren dat de Raad het vredesproces steunt.”

De Israëlische Luchtmacht (IAF) heeft deze maandagochtend, twee ondergrondse raketlanceeerinstallaties aangevallen in het noorden van Gaza als vergelding voor het afvuren van raketten op Israël. De IDF woordvoerder zei dat de IAF geïdentificeerde accurate hits op doelwitten noteerde. Palestijnse Autoriteit bronnen meldden dat een persoon werd gewond bij de aanval.

door Elad Benari


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Iron Dome Intercepts Rocket Fired Towards South – Several explosions heard in southern Israel as Iron Dome intercepts at rocket fired by Gaza terrorists. Three rockets explode in open areas; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Two Mortar Shells Hit Southern Israel – Attacks from Gaza continue: two mortar shells hit Eshkol region in southern Israel; door Maayana Miskin [lezen]
  ♦ IAF Attacks Rocket Launchers in Gaza – Following terrorist rocket fire at Israel, IAF aircraft attacked two underground rocket launch pads; door Gil Ronen [lezen]
  ♦ Israel Complains to UN Over Gaza Rocket Fire – “After 7 years of silence, it’s time to condemn the rocket attacks,” writes ambassador Ron Prosor to UN Security Council; door Elad Benari [lezen]
  ♦ MK Regev: We Release Terrorists, Get Rocket Fire – Chairwoman of Knesset Interior Committee slams Shin Bet for refusing to divulge criteria for freeing terrorists; door Gil Ronen [lezen]
  ♦ Knesset Speaker: Rockets are Response to Terrorist Release – MK Edelstein dismayed by list of prisoners to be freed – terrorists “who slaughtered our best sons”; door Gil Ronen [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ UN envoy files complaint over Gaza rockets – Ron Prosor slams Hamas for launching attacks on Israeli citizens while Israel tries to reach a deal with the Palestinians; door Yoel Goldman [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  ♦ Israel’s UN envoy files complaint to Ban over Hamas rocket fire on Israel – Israel’s Ambassador to the United Nations Ron Prosor has filed a complaint to UN Secretary-General Ban Ki-moon and the UN Security Council following rocket fire from Gaza into southern Israel on Monday morning, Israel Radio reported – Prosor complained that Hamas continues terrorist activities while Israel is holding peace talks with the Palestinians [lezen]

2 gedachtes over “Prosor in VN: Hamas vuurt raketten af op Israël terwijl het onderhandelt over vrede met Palestijnen

 1. Voor de Amerikanen onder Barack Obama en de Europese Unie, spreekt Mahmoud Abbas namens ALLE Palestijnen, ca. vijf miljoen vluchtelingen dus (volgens de UNRWA), plus de niet-vluchtelingen op de West Bank, in Gaza, en diegenen die in de omringende Arabische landen wonen.

  Volgens Abbas en Al Fatah en ook Israëlisch Arabische parlementsleden zoals bv. Haneen Zoeabi (“Ik ben een Palestijn die in Israël woont,” haar eigen citaat) horen daar zelfs de 1,6 miljoen Arabieren bij die in Israël wonen en de Israëlische nationaliteit hebben.

  Maw. hoe jij of ik daar ook over mogen denken is voor het Kwartet van geen tel. Als over Abbas de machtigen der aarde zeggen “He is the man”, dan is dat zo. Dat zei de wereld ook van zijn voorganger Yasser Arafat.

  Niemand die op de mening van Israël wacht, want die wil niemand weten.

  Uiteraard steunt Israël nu en dan de Palestijnse Autoriteit en dat hoeven ze niet eens in het geheim te doen. Daar hebben we de Oslo Akkoorden voor van 1993. Die bepalen onder meer dat Israël samen met de PA de veiligheid in Area B (op de West Bank) handhaven in de strijd tegen het terrorisme. Dat die samenwerking niet altijd even soepel of consequent verloopt, is een open deur intrappen.

  Overigens verlopen de vredesonderhandelingen in het geheim en gisteren nog zei John Kerry dat alleen hij gemachtigt is om wat te zeggen over het vredesproces.

  Like

 2. De titel ‘Prosor in VN: Hamas vuurt raketten af op Israël terwijl het onderhandelt over vrede met Palestijnen’ dekt de lading niet. Als met ‘het’ (zij) Israël bedoeld wordt; dan onderhandelt Israël, voor zover ik weet, niet met Hamas! Israël onderhandelt met de Palestijnse Autoriteit (die overigens, m.i., al een tijd, vaak gewoon, maar in het geheim, de P.A. ondersteunt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.