Netanjahoe verwerpt recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen; Jeruzalem wordt niet gesplitst

binyamin-netanjahu2

De eenheid van Jeruzalem is belangrijk en Palestijnen kunnen geen recht op terugkeer hebben naar Israël in een defintief status akkoord voor een tweestatenoplossing, vertelde premier Benjamin Netanjahoe aan zijn kabinet op zondagochtend, 27 oktober 2013. “Wij onderschrijven het belang van de eenheid van Jeruzalem en, uiteraard, de annulering van het recht op terugkeer,” zei Netanjahoe.

Hij sprak op dezelfde dag dat Kanaal 2 informatie verstrekte die was uitgelekt uit de lopende besprekingen tussen de minister van Justitie Tzipi Livni en de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat, waaruit bleek dat de eisen van beide partijen ver uit elkaar liggen. De Palestijnse onderhandelaars drongen erop aan dat in een definitief statusakkoord de Palestijnse vluchtelingen de keuze moeten hebben om terug te keren naar Israël en dat de Palestijnen slechts geïnteresseerd waren in een territoriale ruil van niet meer dan 1,9 procent.

Zoals bekend eisen de Palestijnen niet enkel de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen van 1948, waarvan er na 65 jaren thans nauwelijks nog 30.000 in leven zijn, maar zij eisen tevens de terugkeer van al hun nakomelingen. Sinds de Verenigde Naties de Palestijnse vluchtelingenstatus erfbaar heeft gemaakt, een unicum in de geschiedenis van vluchtelingen, is hun aantal sinds WOII intussen opgelopen tot ca. vijf miljoen. Een terugkeer van zoveel Arabieren zou het demografisch evenwicht in Israël doen kantelen en de feitelijke vernietiging van de Joodse staat betekenen.

Beide partijen zijn overeengekomen om de inhoud van de onderhandelingen niet te onthullen, die drie maanden geleden van start gingen en bedoeld werden om te eindigen in maart 2014. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gezegd dat hij tijdens het negen maanden durende onderhandelingsproces, de enige is die bevoegd is om informatie vrij te geven.

Volgens Kanaal 2, hebben de Palestijnen gevraagd dat Israël Palestina zou erkennen als “een bezette staat” en dat zij moeten zorgen voor een veilige verbinding naar de Gazastrook. Israël zou zich over drie jaar moeten terugtrekken uit de Westelijke Jordaanoever en een vredesakkoord zou pas worden ondertekend nadat deze terugtrekking is voltooid. Bovendien zouden de Palestijnen de vrijlating verkrijgen van alle gevangenen in Israëlische gevangenissen, de controle over de grensovergangen en een deel van de Dode Zee ontvangen.

Palestijnen willen de mogelijkheid om de bilaterale betrekkingen te voeren en overeenkomsten ondertekenen zonder dat Israël daarin betrokken wordt en Israël zou de Palestijnen financiële compensatie hebben aangeboden in ruil voor het behoud van een deel van de nederzettingen blokken, in aanvulling op het beginsel van landruil. Israël wil ook een aanwezigheid van het Israëlische Leger (IDF) handhaven langsheen de grens van de Jordaan en Israël zou bereid zijn om een aaneengesloten Palestijnse staat te accepteren.

In de ochtend op de ministerraad, zei Netanjahoe: “Wij willen een vredesakkoord met de Palestijnen te bereiken. In deze overeenkomst zullen wij aandringen op de vitale belangen van de staat Israël, in de eerste plaats de veiligheid, natuurlijk, en het behoud van ons vermogen om ons te blijven verdedigen aan onze oostgrens.” Hij verduidelijkte dat in een finaal statusakkoord de Palestijnen al hun nationale aanspraken zouden afzweren en de staat Israël te erkennen als het thuisland van het Joodse volk.

“Wij eisen van hen dat aan het einde van de onderhandelingen,dat ze van al hun aanspraken zullen afzien, met inbegrip van hun nationale aanspraken, en dat ze de nationale rechten van het Joodse volk in de staat Israël erkennen,” zei Netanjahoe. “Israël [erkennen] als onze nationale staat is een integraal onderdeel van hun erkenning dat er geen nationale aanspraken en geen nationale aanspraken meer zijn in de Staat Israël.”


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post:
    ♦ Netanyahu rejects Palestinian right of return to Israel – Channel 2: Two sides far apart in peace talks; door Tovah Lazaroff [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.