Korporaal Mustafa Tabash is de eerste Bedoeïen die tankcommandant wordt in het IDF

tank-commandantKorporaal Mustafa Tabash poseert trots voor zijn Merkava tank van Israëlische makelij

Iedereen die in Israël woont en het bestaansrecht van de Joodse staat loyaal onderschrijft, is een volwaardig staatsburger met alle gelijke rechten en plichten zoals elke andere Israëliër. Dat geldt zowel voor Joden (van seculiere Joden tot en met ultra-orthodoxe), Arabieren, moslims, mannen en vrouwen, homoseksuelen, Druzen, christenen, seculieren en ook voor Bedoeïenen.

Alhoewel enkel de Joodse Israëliërs dienstplicht hebben en alle andere ethnische origines bij wet van die plicht zijn vrijgesteld, vervullen duizenden niet-Joodse Israëliërs hun militaire dienst waaronder ook vele niet-Joodse vrouwen. Velen van hen zijn inmiddels opgeklommen tot de hoogste posities. Zoals bijvoorbeeld de Israëlische Druus, kolonel Ghassan Alian, die eerstdaags bevelhebber wordt van de legendarische Golani Brigade.

Bedoeïnen zijn reeds lang actief in het Israëlische leger, in het bijzonder in verkenningseenheden, omdat ze bijzonder begaafd zijn in het traceren van sporen. Op dit ogenblik dienen er meer dan 1000 Bedoeïenen in het IDF. Eén van die Bedoeïenen soldaten in het IDF is korporaal Mustafa Tabash die aan zijn laatste week is begonnen van een opleiding tot tankcommandant. Hij zal de eerste Bedoeïenen zijn in een leidinggevende functie bij een dergelijke eenheid.

Mustafa kijkt erg uit naar zijn nieuwe job waarvoor hij de voorbije maanden keihard heeft geoefend. “De cursus was moeilijk. Het vergt dat je veel op het terrein bent en slechts één keer per week kunt douchen,” vertelde Mustafa onlangs. “Maar we doen alles met de glimlach en stimuleren elkaar. We leren veel en dit maakt van ons echte commandanten en soldaten.”

“Het is fantastisch om de eerste Bedoeïen te zijn in het Gepantserde Korps. Want ik ben die Bedoeïen en de eerste in de cursus, die altijd goed in de gaten werd gehouden, en dit is mijn kans om mijn vaardigheden te tonen,” vertelde hij. “Wanneer het moeilijk wordt voor de andere soldaten, kijken ze altijd naar mij, ik, die als Bedoeïen niet bij het leger hoefde aan te werven, en dit helpt hen en stelt een voorbeeld,” zei Tabash.

“Wij [de vierkoppige bemanning] slapen en werken samen in deze tank en zorgen voor elkander. We zijn meer dan broers. Mijn ouders waren trots op me toen ik mij heb ingelijfd,” vervolgt Tabash. De korporaal zei dat zijn militaire dienst hem helpt om beter te integreren in de bredere samenleving. “Ik wil heel graag officier worden en blijven in het Gepantserde Korps,” zei hij. Tabash zei dat hij al wist dat hij bij het IDF wilde gaan en gevechtssoldaat worden sinds hij afstudeerde aan de middelbare school.

Hij nam dienst bij de 7de Pantser Brigade, waar hij instond voor het laden van de munitie, een taak waarvan hij heel erg genoot en nam alzo deel aan de operationele beveiligingstaken op de Westelijke Jordaanoever. Na zijn aanmelding voor de opleiding tot tankcommandant, ontmoette Tabash commandanten die hem inprinten dat “er geen problemen zijn – alleen maar oplossingen”, een idee, waarvan hij zei dat hij pas goed leerde begrijpen tijdens het volgen van die opleiding.

Tabash vertelde ook dat zijn familie heel trots is op hem. “Mijn kleine broer ziet mij in uniform en gewapend en wordt er helemaal opgewonden van.”


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ First Beduin tank commander: My parents are proud of me – Cpl. Mustafa Tabash is about to complete tank commanders course; door Yaakov Lappin [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ IDF Boasts First Bedouin Tank Commander – Cpl. Mustafa Tabash is two weeks away from completing the Tank Commanders’ Course [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Voor het eerst wordt een Israëlische Druus bevelhebber van de legendarische Golani Brigade [lezen]
 • Israël ontvouwt in het Europees Parlement zijn plannen met de bedoeïenen; door Yossi Lempkowicz [lezen]
 • Israëlische Bedoeïenen genieten van de kwaliteit van het leven dat Israël hen biedt +video [lezen]
 • Israëlische Arabieren en moslims zijn trots om als soldaat te dienen in het IDF +video [lezen]
 • Apartheid teistert de Arabische en islamitische landen van het M-O, behalve Israël! door Efraim Karsh [lezen]
 • Steeds meer Arabieren in het Israëlisch leger, maar de vijandigheid blijft; door Israel Today [lezen]
 • Dringend het vacuum vullen van Israëlische Arabieren anders doen de extremisten dat wel; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Waarom willen zoveel Arabieren en moslims graag in de ‘Apartheid Staat’ wonen?; door Evelyn Gordon [lezen]
 • Meeste Arabieren zijn er trots op om Israëli te zijn; door Ryan Jones [lezen]
 • Het falen van de Israëlisch-Arabische parlementsleden [lezen]
 • Steeds meer Israëlische Arabieren verkiezen nationale burgerdienst boven militaire dienst [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.