Palestijnse veiligheidsdienst rolt op Westbank terreurcel op die Israël wilde bestoken met drones

In november 2012, aan de vooravond van het begin van Operation Pillar of Defense, bleek dat Hamas in Gaza hard werkte om een vloot van onbemande vliegtuigjes ofte drones (UAV) op te bouwen, die bommen zouden kunnen afwerpen op doelwitten in Israël. Het IDF (Israeli Defense Forces) gaf op 16 november ’12 deze videobeelden vrij waarop te zien is hoe de Israëlische luchtmacht (IAF) een drone van Hamas nog tijdens het opstijgen uitschakelde. Een woordvoerder van het IDF verklaarde toen op de Israëlische televisie dat het bewuste drone-programma van Hamas inmiddels compleet werd vernietigd.

Palestijnse veiligheidstroepen hebben onlangs een terreurcel opgerold op de Westelijke Jordaanoever die onbemande vliegtuigen beladen met explosieven wilden lanceren om Israël te bestoken, vertelden Palestijnse veiligheidsfunctionarissen vandaag vrijdag aan The Times of Israel.

Tijdens intensieve activiteiten in de buurt van Hebron, waarbij de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit activisten van Hamas hebben gearresteerd aan de universiteit van de stad, hebben officieren een terroristisch netwerk ontdekt dat reeds ver gevorderd was met een plan om met een UAV (onbemand vliegtuig) bommen te lanceren naar Israël. Meerdere verdachten werden gearresteerd en de samenzwering werd verijdeld.

Onderzoek van de cel bevond dat Hamas operatieven al meerdere testvluchten hadden uitgevoerd met een drone en van plan was om explosieven aan het toestel te hechten om doelen in Israël te treffen. Israëlische defensie-functionarissen bevestigden het verslag en merkten op dat de veiligheidstroepen van de PA onlangs indrukwekkende resultaten behaalden in de strijd tegen terroristische groeperingen die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever.

De Libanese terreurgroep Hezbollah heeft drones die inlichtingen verzamelen, laten vliegen boven Israëlisch grondgebied op twee verschillende gelegenheden tijdens het afgelopen jaar. De Israëlische luchtmacht heeft in april jl. een drone neergehaald waarvan gezegd werd dat die bediend werd door Hezbollah en in oktober 2012 werd een andere Hezbollah UAV neergehaald in het zuiden van Israël.

Vorig jaar tijdens Operatie Pillar of Defense, zei de IDF woordvoerder dat Hamas aanvalsdrones ontwikkelden en dat de IAF meerdere depots heeft vernietigd waar onbemande vliegtuigen werden opgeslagen (zie filmbeelden bovenaan.) Hezbollah en de Egyptische Moslimbroederschap werden beiden beschuldigd van het assisteren van Hamas met de ontwikkeling van haar UAV-programma.

Palestijnse soldaten controleren samen met Israël hun veiligheidssituatie in het gebied en hun merkbare toename van de activiteit tegen Hamas en de Islamitische Jihad heeft blijkbaar plaatsgevonden in het licht van de toenemende aanslagen tegen Israëlische doelwitten op de Westelijke Jordaanoever. Dit is in strijd met beweringen van Israëlische ministers die de Palestijnse Autoriteit beschuldigen dat ze niet genoeg doen om het terrorisme te bestrijden.

Hamas maakte donderdag bekend dat de Palestijnse inlichtingendienst een van haar leden in Ramallah, Dia Kashua, een student apotheek, heeft gearresteerd Een andere Hamas-activist uit het dorp Saida nabij Tulkarem, werd voor verhoor op haar hoofdkwartier door de Palestijnse inlichtingendienst opgepakt voor onderzoek.

Voor het eerst in acht maanden demonstreerden Palestijnen, afkomstig uit het vluchtelingenkamp van Qalandia ten noorden van Jeruzalem, uit protest tegen de PA’s detentie en blokkeerden op donderdag de belangrijkste weg tussen Ramallah en de hoofdstad.

Rabia Hamed, een islamistische activist, was vroeger een gedetineerde in een Israëlische gevangenis. Volgens de bewoners van het kamp, beval een Palestijnse rechtbank zijn vrijlating, maar de Palestijnse militaire inlichtingendienst bleef hem vasthouden.

door Avi Issacharoff

Skylark DroneHet mini onbemand vliegtuig (UAV) Skylark (I en II) werd ontwikkeld in Israël door Elbit Systems Ltd, een electronisch bedrijf dat werd opgericht in 1967 en in Haïfa is gebaseerd. Naast het Israëlische IDF werd de zeer gewilde Skylark ook aangekocht en ingezet door de legers van Frankrijk, Australië, Canada, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Macedonia, Nederland, Polen, Slovakije, Zweden en vele andere landen over de hele wereld. De Skylark wordt voornamelijk gebruikt tijdens contra-terreur operaties en werd/wordt onder meer ingezet in Afghanistan en Irak. [bron]


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ PA forces uncover Hamas attack drone plot in West Bank – Israeli defense officials confirm that terror cell operating near Hebron planned to launch explosive-laden UAV at targets in Israel; door Avi Issacharoff [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.