Weinig optimisme bij Arabische Liga over hernieuwde gesprekken tussen Israël en de Palestijnen

abbas-state2

Terwijl de Palestijnse leider Mahmoud Abbas half Europa afreist, in een poging om de laatste twijfels weg te nemen bij de Europese Unie en een aantal van haar lidstaten omtrent een economische boycot van producten afkomstig uit bepaalde regio’s in Israël, verlopen de vredesonderhandelingen steeds moeizamer. Ondanks het optimistisch gekrijs van de Amerikaanse gezant John Kerry, lijkt de poging van Abbas om de vredesgesprekken met Israël vroegtijdig te kelderen stilaan zijn vruchten af te werpen.

hugo3Abbas beseft tenslotte meer dan wie anders dat de Palestijnse Autoriteit op bepaalde vlakken tot het maken van compromissen zal worden gedwongen in ruil voor een soevereine staat en compromissen is nu net dàtgene wat hij niet kan slijten aan zijn achterban op de West Bank. En dat al helemaal niet aan Hamas dat de Gaza bestuurt en blijft hameren op de gewapende strijd, moord en terreur, in de plaats van overleg en compromis, om de vernietiging van Israël te bereiken.

Het minst van al pleziert deze evoilutie de Arabische Liga. De 22 lidstaten van de Liga zouden wat graag ‘Palestina’ als 23ste Arabische staat verwelkomen, maar wel op voorwaarde dat dit Israël van de kaart zou vegen of diens macht minstens fel zou verzwakken. Vermits alle beslissingen omtrent ‘Palestina/Israël’ uiteindelijk binnen de Arabische Liga moeten worden bekrachtigd vooraleer Abbas “JA” mag zeggen tegen Israël, lijkt een definitieve oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict elke dag weer wat verder weg. En dat is exact waar Abbas op aanstuurt.

De woordvoerder van de Arabische Liga, Nasif Hata (Nassif Hitti?), zei gisteren woensdag 23 oktober dat de 22 leden tellende koepelorganisatie van Arabische landen “niet bijster optimistisch is” over de hernieuwde gesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Terugkerend van een ontmoeting in Parijs met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, vertelde Hata dat er “geen positieve tekenen van vooruitgang” te merken zijn in het vredesproces, berichtte aldus Ynet News.

Om de onderhandelingen tot resultaten te laten leiden, voegde hij eraan toe, zouden de Verenigde Staten een actieve rol moeten spelen bij het beëindigen van de impasse. “De Amerikaanse hebben gezworen om actie te nemen vanaf begin januari wanneer er geen vooruitgang wordt geboekt,” zei Hata. ‘Washington beloofde dat het haalbare suggesties zou voorstellen van manieren om de situatie te ontdooien.”

Ondertussen berichtte in Rome op woensdag een Israëlische bron uit de entourage van de Israëlische premier dat naar verluidt Benjamin Netanjahoe bereid zou zijn  om de Palestijnse president Mahmoud Abbas te ontmoeten “om het even waar en wanneer.” Zijn commentaar werd geciteerd tegenover de Israëlische krant Maariv door niet nader genoemde Palestijnse bronnen nabij Abbas.

De Israëlische bron sprak na de verklaring van de PA president van dinsdag dat hij bereid was om te voldoen aan de wens van Netanjahoe tot directe vredesbesprekingen. “Ik ben altijd bereid om hem te ontmoeten,” zei Abbas in een interview met de Duitse krant Rheinische Post. De Palestijnse leider legde geen voorwaarden vast voor gesprekken, maar veroordeelde scherp de Israëlische uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, waarin hij zei dat die illegaal zijn en het vredesproces ondermijnen.

Netanjahoe had op woensdag in Rome een ontmoeting met Kerry voor een vergadering die meer dan zeven uur duurde. Vooraleer ze gingen zitten, zei Kerry dat Iran aan de wereld zal moeten bewijzen dat zijn nucleaire programma van vredelievende aard is. “Het is voor ons noodzakelijk dat acties worden ondernomen die de wereld klaar en duidelijk aantonen dat om het even welk programma dat wordt gevolgd, dit een vredelievend programma is,” vertelde Kerry aan de verslaggevers in een korte persverklaring aan het begin van de vergadering.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die momenteel in Brussel is, had op woensdag een ontmoeting met de voorzitter van de Raad van de Europese Unie Raad Herman vam Rompuy en bedankte hem voor zijn steun aan de Palestijnse strijd tegen de Israëlische nederzettingen.

Op dinsdag, sloegen zowel de Israëliërs als de Palestijnen een grimmige toon aan tijdens een debat van de VN-Veiligheidsraad, waarbij aan beide zijden naar elkaar werd uitgehaald uitgehaald over het recente geweld en de Palestijnse gezant zeggende dat “geen tastbare vooruitgang werd gemaakt.”

VN-ondersecretaris-generaal Jeffrey Feltman was echter optimistischer, zeggende dat onderhandelingen ‘het juiste tempo beet hebben” sinds de vredestichters van het Kwartet van Midden-Oosten – de Verenigde Naties, Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie – voor het eerst in meer dan een jaar.elkaar ontmoetten in september in New York. Feltman zei dat de gezanten van het Kwartet elke maand bijeen komen om de voortgang in de gesprekken te beoordelen.

Onder zware druk van de VS en temidden van lage verwachtingen en diepe scepsis aan beide zijden, werden in juli de vredesonderhandelingen hervat. Gesprekken vinden plaats in het geheim, in een poging om potentieel schadelijke media-aandacht te vermijden.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Arab League ‘not optimistic’ about peace talks – Body spokesman demands a more active US role in negotiations; report indicates Netanyahu may be ready to meet with Abbas [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Diplomatic terror – After miserable failure of PA’s military terror, Abbas goes from one international leader to another and incites against Israel [lezen]
  ♦ Arab League not optimistic about peace talks – Arab League spokesperson Nassif Hitti said that league is not optimistic about negotiations currently underway between Israelis and Palestinians. “As of now there is little indication of positive signs of progress (in talks).” Hitti said after returning from a meeting with US Secretary of State John Kerry in Paris.Hatti added that “the US has promised to act if no progress is made until January. In addition, it also promised to present ideas for projects that could break the stalemate in negotiations,” door Roi Kais [lezen]
  ♦ Kerry: Israeli, Palestinian talks intensifying – After Paris meeting with Arab League delegation, US secretary of state says Israeli and Palestinian negotiators held three meetings in last four days alone. Qatar agrees to provide $150 million in debt relief to PA, says waving of Israeli flag at Al-Aqsa Mosque ‘unacceptable’, door Yitzhak Benhorin [lezen]
  ♦ Abbas urges EU firms to boycott settlements – As Kerry, Netanyahu meet in Rome, Palestinian president calls on EU to boycott settlements. ‘Such activities are a violation of international law,’ Abbas says [lezen]

3 gedachtes over “Weinig optimisme bij Arabische Liga over hernieuwde gesprekken tussen Israël en de Palestijnen

 1. Een 23ste Arabische staat? Nee, dat denk ik ook niet in werkelijkheid. Ze zeggen dat wel, maar dat is onzin. Geen enkel Arabisch land moet wat hebben van de Palestijnen. In de landen waar ze een onderkomen vinden, worden ze gehaat en gediscrimineerd als de pest.

  Als Israël ooit het loodje zou leggen, wordt dat stuk grondgebied gewoon ingelijfd bij dat land dat op dat ogenblik het sterkste leger heeft of er het eerste bij is, Syrië, Egypte, Libanon, Jordanië, ik noem maar wat.

  En de Palestijnen? Die worden zonder compassie door hun Arabische broeders recht in zee geschopt, de Israëlische Joden achterna… Want wie wil die koppensnellers van Hamas en zijn 40 rovers onder zijn dak hebben? Geen kat. Vraag dat maar aan El Sisi. 😦

  The Jerusalem Post:
  Sisi to Egyptian Islamists: Surrender or die – Salafi terrorists are not going to take power in Egypt. They are an irritant. The ongoing activities of the jihadis provide a useful; door Jonathan Spyer [lezen]

  Like

 2. De 22 Arabische staten zouden gaarne “Palestina” als 23e lid ontvangen.

  Mondeling zéker, maar praktisch?

  Ik zou mijn hand daar niet voor in het vuur willen steken!

  Op het moment dat Israel (G-d beware) zou verdwijnen is er geen excuus meer voor Arabische leiders om hun geklungel/corruptie t.o. hun bevolking goed te praten. Ze zouden dan ook die nieuwe ‘broederstaat moeten sponseren…..want ze wilden het toch zo graag.

  Nee, net zo als de Arabische Palestijnen de status quo prima vinden, geldt hetzelfde voor de Arabische liga. Israel is de ideale bliksem afleider & pispot.

  De enige die persé een 23e Arabische staat willen creeren zijn links Europa & America & Israel.

  Like

 3. En ze hebben gelijk. Aangezien Israel zichzelf niet gaat opheffen, hetzij via een eigen idioot referendum, hetzij door middel van 5 miljoen niet-bestaande Pallyvluchtelingen, hetzij via een enkeltje zee, gaskamer, kromzwaard etc. en dus de kinderachtige huilerige Pallys hun drammerige staat ipv Israel niet krijgen, ook niet in een, twee, drie of n fases gaat het gedonder gewoon voort.

  Het is van de zotte dat uberhaupt mensen die enig weldenkend zijn deze Abbas-clown ontvangen. Het kan niet anders dan dat een hoop van deze EU politici zich elke avond in slaap huilen omdat ze niet aan het begin van de vorige eeuw geboren zijn. Nu moeten ze zich verhullen onder de mantel van mensenrechten die alleen maar schijnen te gelden voor de Pally’s en niet voor de rest van het zieke Arabische volk of voor de eigen EU bevolking en zeker niet voor de Israeli’s of laat staan de Joden.

  En het blijft natuurlijk idioot dat die zogenaamde trotse Pally’s zich laten koeieneren door een Arabische Li(e)ga(beesten). Zoveel geld komt daar toch niet vandaan. Dat betalen de djimmi’s uit de Westerse wereld wel.

  Als je een beetje politieke soevereiniteit wilt krijgen moet je ook duidelijk maken dat je zelf de baas bent. Aangezien Abbas en de rest van de Pally-clowns dat niet doen zijn ze feitelijk niet geintereseerd in een onafhankelijke staat maar voor ‘eeuwig’ blijven zwelgen in eigen medelijden. Eigen verantwoordelijkheid is nooit een sterk punt geweest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.