Hamas roept op tot vernieuwde Intifada en het stopzetten van het vredesproces met Israël

intifada-twoGaza, zaterdag 19 oktober 2013. Temidden van de vredesonderhandelingen met Israël, roept Hamas op tot hernieuwde Intifada en eist dat het vredesproces wordt stilgelegd. Plaatje hierboven dateert ten tijde van de Tweede Intifada (2000-2009.) Op 31 augustus 2004 werden in Beersjeba simultaan twee lijnbussen opgeblazen door zelfmoordterroristen waarbij 16 mensen werden gedood en meer dan 100 gewond. Hamas eiste toen de verantwoordelijkheid op voor deze aanslagen. De golf van geweld en terreur tijdens de Tweede Intifada lag aan de basis van de Israëlische beslissing om een veiligheidshekken op te richten en de terroristen buiten Israël te houden.

haniyeh02Terwijl het Westen met de Amerikanen op kop, Israël onder druk blijven zetten om een bedenkelijk vredesakkoord af te sluiten met één deel van de Palestijnen op de West Bank en geleid door Mahmoud Abbas, gaat de andere helft van de Palestijnen in de Gazastrook, geleid door Khaled Meshaal en premier Ismail Haniyeh (plaatje links) die buiten de vredesonderhandelingen worden gehouden, onverminderd door met de vredesgesprekken te boycotten en de Palestijnen op te roepen tot geweld.

Tijdens de vieringen naar aanleiding van de tweede verjaardag van de Shalitruil riep premier Haniyeh tevens op om de vredesonderhandelingen te stoppen die momenteel lopen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit onder de bemiddeling van de Amerikanen. Haniyeh zei dat er nooit vrede en veiligheid kan komen zolang dat de Al Aqsa Moskee op de Tempelberg in Jeruzalem “in gevaar” is.

Op zaterdag 19 oktober 2013 was het precies twee jaar geleden dat de Israëlische koporaal Gilad Shalit op vrije voeten kwam in ruil voor de vrijlating van 1.027 Palestijnse terroristen. Voor Hamas premier Ismail Haniyeh een reden tot feest om die ‘heuglijke overwinning op de Zionistische bezetter’ te vieren en de Palestijnen op de West Bank op te roepen tot een “volksopstand” en een hernieuwde “Intifada.”

“Intifada,” een Arabische term die betekent “afschudden van het juk”, werd door de Palestijnen gebruikt om de gewelddadige opstanden te omschrijven tussen 1987 en 1993 en een een moordende terreuroorlog tussen 2000 en 2009 waarbij 1.178 Israëliërs werden gedood, waarvan 70 procent gewone burgers waren voornamelijk bejaarden, vrouwen en kinderen, en meer dan 20.000 aanslagen werden gepleegd waaronder 144 zelfmoordbomaanslagen.

Premier Haniyeh noemde de Shalitruil een “historische verwezenlijking” voor het Palestijnse volk maar zei dat nog veel meer moet gebeuren om “alle gevangenen” vrij te krijgen. De Hamaspremier loofde in één adem de “heroïsche martelaars” voor een recente reeks terroristische aanslagen op de West Bank.

tun-gaza05
Terreurtunnel ontdekt

Zo werd op vrijdag 11 oktober de Israëlische kolonel-op-rust Shraya ‘Yaya’ Opher op brutale wijze vermoord voor zijn huis in het noordelijke Jordaandal. In september werd IDF soldaat Kobi Gal in Hebron doodgeschoten door een Palestijnse sluipschutter.

Enkele dagen eerder werd Tomer Hazan ontvoerd en vermoord op de Westbank. Op zaterdag 5 oktober ’13 trachtte een Palestijn in te breken in het huis van de familie Glick in Psagot, waarbij de negenjarige dochter van de familie een kogel door de nek kreeg.

De meest recente aanslag dateert van 17 oktober toen een dolgedraaide Palestijnse zelfmoordterrorist met een tractor de militaire basis van het IDF van Al-Ram aanviel en op tijd werd uitgeschakeld door soldaten.

En last but not least de ontdekking van een degelijk geconstrueerde 1,7 km lange betonnen tunnel die vanuit de Gazastrook recht naar een kibboets in Israël leidde en tijdig door het IDF werd ontdekt en vernield.


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ Haniyeh calls for ‘popular uprising,’ praises recent terror attacks – Marking 2nd anniversary of Shalit deal, Hamas PM says prisoner exchange was ‘historic achievement’ but more needs to be done [lezen]
  2. Arutz Sheva:
    ♦ Hamas Gaza Chief: It’s Intifada Time – Ismail Haniyeh says Palestinians and Arab nations must prepare for large scale assault on Israel; door Dalit Halevy [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.