Turkije bouwt veiligheidshekken aan grens met Syrië om terroristen te weren


Turkey’s border fence stirs controversy

De wereld krijgt er weer een zoveelste veiligheidshekken bij, hoewel enkel het hekken dat Israël heeft opgetrokken expliciet door de wereldopinie wordt veroordeeld, ontsnapt dit Turkse hekken aan alle aandacht. Waarom wordt dan wel het hekken in Israël opgemerkt en al die anderen niet? Geen idee. “Joodje pesten op wereldschaal” vermoed ik. Een andere verklaring voor dat opvallend en universeel uitselecteren van Israël heb ik niet.

In dit videoverslag van Al Jazeera bericht de Arabisch-Engelstalige satellietzender over wat het noemt een “controversieel” hekken dat door Turkije wordt gebouwd langsheen zijn grens met Syrië. Op de beelden is een overvloed aan prikkeldraad, palen en zelfs bewakingstorens te zien, die onwillekeurig doen terugdenken aan de tijd van het IJzeren Gordijn dat destijds Europa verdeeld in twee politieke invloedssferen.

De Turkse regering zegt dat de afscheiding het grensgebied veiliger zal maken en de terroristen buiten zijn land zal houden. Niet toevallig hetzelfde redelijke argument van Israël alhoewel het door de wereld wordt gezien als racistisch en bestempeld als een Apartheidsmuur. Echter, verslaggever van Al Jazeera, Omar Al Saleh, bericht dat de overwegend ethnische Koerden die in dat gebied leven, zeggen dat het hen zal isoleren van Turkije. Dan toch maar een Turks racistisch veiligheidshekken?

Overigens voltooide Griekenland in december jongstleden zijn 12,5 kilometer lange veiligheidshekken met Turkije (plaatje hieronder.) Ook daar heb ik toen helemaal niks over gelezen in de westerse ‘objectieve’ pers. Hoe zou dat nou komen? 😦

hek-grieks