Antisemitisme in Europa in de lift: bijna een kwart van de Joden verhult uit angst Joodse identiteit

Vlag van Libische rebellen tegen kolonel Moeammar GaddafiAbsoluut geen Joden op onze bodem,”
in het Midden-Oosten zeggen ze het openlijk, in het Westen denken ze net hetzelfde

“Ik voel dat er veel mensen zijn die hun negatieve gevoelens verbergen ten aanzien van Joden, die vermommen als anti-Israël kritiek, politieke kritiek, terwijl in feite wat ze werkelijk bedoelen is, dat ze niet van Joden houden.”
Cineast Woody Allen; Parijs, 14 oktober 2013 [bron]

Bijna een kwart van de respondenten in een grote enquête onder de Joden uit negen Europese landen, zeiden dat ze het vermijden om plaatsen te bezoeken en symbolen te dragen die hen identificeren als Joden, uit angst voor antisemitisme.

joods
Een keppeltje dragen kan uw gezondheid beschadigen

Angst voor het dragen van een keppeltje en andere herkenbare Joodse voorwerpen was vooral sterk in Zweden, waar 49 procent van de 800 respondenten zei dat ze afzien van dergelijke acties, in een enquête die dit jaar onder meer dan 5100 Joden door het European Union Agency for Fundamental Rights werd uitgevoerd.

In Frankrijk, zeiden ca. 40 procent van de ongeveer 1.200 Joden dat ze vermeden om dergelijke items in het openbaar te dragen, gevolgd door België met 36 procent, volgens de voorlopige resultaten van het onderzoek, verkregen door JTA.

In het totaal zeiden  22 procent van de respondenten dat ze “Joodse evenmenten of plaatsen” vermeden omwille van veiligheidsredenen. “De resultaten tonen aan dat een meerderheid van de Europese Joden een toename van het antisemitisme ervaren,” zei Gert Weisskirchen, een voormalige vertegenwoordiger van de Organization for Security and Co-operation in Europe voor het Bestrijden van Antisemitisme, dinsdag jongsleden op een conferentie in Kiev, Oekraïne.

Het onderzoek, dat begon op 3 september 2012 en vorige maand werd afgesloten, werd online uitgevoerd in Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Duitsland, Italië, Zwden, Hongarije, Roemenië en Letland. Het volledige rapport wordt naar verluidt volgende maand gepubliceerd in Vilnius.

In Hongarije zei 91 procent van de 500 respondenten dat antisemitisme de voorbije vijf jaren is toegenomen. Dat cijfer was 88 procent in Frankrijk; 87 procent in België en 80 procent in Zweden. In Duitsland, Italië en Groot-Brittannië zeiden zowat 60 procent van de respondenten dat ze een toename vanhet antisemitisme zagen, vergeleken met 39 procent in Letland.

Cijfers voor mensen die zeiden dat ze een antisemitisch incident hadden ervaren in de afgelopen 12 maanden waren 30 procent voor Hongarije; 21 procent voor Frankrijk en 16 procent in Duitsland. Zevenentwintig procent van de respondenten zei dat de daders moslims waren; 22 procent beschuldigde mensen “met linkse opinies” en 19 procent zei dat de verantwoordelijke mensen “rechtse standpunten” had.

Meer dan 75 procent van de respondenten zei dat ze geen aangifte doen van antisemitische pesterijen bij de politie en 64 procent zei dat ze geen aangifte doen van fysiek geweld, waarvan 67 procent zeggend dat rapportage van dergelijke incidenten ofwel “niet de moeite waard” was of anderszins vruchteloos.

“Individuele staten moeten het antisemitisme niet aanpakken in het belang van de huidige generatie, maar om te voorkomen dat de situatie voor de volgende verder zal verslechteren,” zei Oleksandr Feldman, een Oekraiens Joods parlementslid, die de tweedaagse conferentie organiseerde met de titel “Van het Beilis Proces naar Berlijn en Verder,” op de 100ste verjaardag van het proces tegen Menachem Mendel Beili omtrent het antisemitisch bloedsprookje, een Oekraiense Jood die overigens werd vrijgesproken van het doden van een christen kind om zijn bloed te gebruiken voor rituelen.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Fearful of anti-Semitism, 22% of European Jews hide identity – Major nine-country survey finds 40% of French Jews won’t wear Jewish symbols, 91% of Hungarian Jews see rise in anti-Semitism [lezen]
  ♦ Allen on Israel critics who just dislike Jews – Actor/director says America’s been ‘very tolerant of Jews… by the low standards of world tolerance’ [lezen]
 2. Jewish Telegraphic Agency (JTA):
  ♦ 1 in 4 European Jews afraid to wear kippah, survey shows – A quarter of respondents in a survey of Jews from nine European countries said they avoid visiting places and wearing symbols that identify them as Jews for fear of anti-Semitism [lezen]
 3. European Union Agency for Fundamental Rights (FRA):
  ♦ FRA to present its survey of Jewish people’s experiences and perceptions of hate crime, discrimination and antisemitism [lezen]
 4. Tablet Magazine:
  ♦ Why Literally Everyone in the World Hates the Jews, and What To Do About It – Two new scholarly books show how even the most neutral academic can feel bound to answer anti-Semites’ demonic vigor in kind; door David Mikics [lezen]

7 gedachtes over “Antisemitisme in Europa in de lift: bijna een kwart van de Joden verhult uit angst Joodse identiteit

 1. Anti Semitisme, een genetische ziekte die vooral bij jaloerse, niet succesvolle & ontevreden mensen voorkomt.

  Domheid blijkt ook een zéér dominante factor te zijn. Bij de vraag ‘waarom komen geen rationele, doordachte of nieuwe antwoorden maar krijgt men dezelfde eeuwenlange cliche’s als antwoord, wat dus als bewijs van het bovenstaande geldt.

  Succesvolle, tevreden mensen hebben het niet nodig om jaloers te zijn, zijnde op Joden of anderen en domheid is te verhelpen, maar daar zijn de meesten nu juist te dom voor om dat te begrijpen!

  Ze hebben nog stééds niet begrepen dat haat/afgunst hun sitiatie niet verbeterd en hun slechte zelfbeeld ook niet veranderd.

  Ja, dommeriken verdwijnen niet, ze vermenigvuldigen zich alleen……..net zoals de Joden!

  Like

 2. Zover ik weet is het nooit anders geweest. Maar vanaf het jaar 1096, dit was tijdens de Eerste Kruistocht en de zogenaamde Duitse Kruistocht begon men ook systematisch te moorden. Wat daarna allemaal gebeurde weet een ieder.
  Dus oog om oog tand om tand.

  Like

 3. Als men naar de bovenstaande foto kijkt, ziet men met wie de Europese Joden te maken hebben. Behalve in Hongarije, of andere Oost Europese landen met B en C kwaliteit op de ontwikkeling ranglijst, hebben Joden vooral last van …Semieten en Afrikanen!: De sluipende Trojanen uit de woestijnen en jungles van de Derde Wereld. Dankzij de linkse ‘vijfde colonne’ van landverraders konden ze West en noord Europa bereiken. Nu is dit sluip-ongedierte bezig, in de naam van zijn bloedgod ‘Allah’ de boel in versneld tempo van binnenin te verwoesten. Het probeert te bereiken wat bij het slagveld in Poitiers in 732 (Karel Martel) en de poorten van Wenen in 1683 (oorlog tegen de Turken) is niet gelukt.
  Zonder typische Joodse symbolen zijn Europese Joden, als blanken, niet herkenbaar!.
  De Noorse schrijver Eirik Eiglad schreef in zijn boek “The anti-Jewish Riots in Oslo” over het advies die de Noorse politie aan Joden gaf tijdens de onlusten tijdens een pro Israël demonstratie in 2009: “loop tussen groepen Noren!! Zo maak je jijzelf onherkenbaar”.

  In iedere boek over militaire tactieken wordt uitvoering beschreven hoe een commando-eenheid, die zich op vijandig gebied bevindt, zich moet gedragen. De kleur van velduniformen is afhankelijk van het terrein waar de actie wordt gevoerd: gevlekte groen bruine uniform in bosrijk gebied en licht geel bruin gevlekte in de woestijn. Men moet altijd de vijand, onzichtbaar, in de vizier houden!. Zeker als men zich bevindt, ongewapend, in het actieterrein.
  Trouwens de Joden staan er niet alleen voor. Deze principes gelden ook voor autochtone Europeanen. In grootstedelijke enclaves waar de vijand heer en meester is, maakt de huid- ogen en haarkleur van de autochtonen een makkelijke prooi. NET ALS DE JODEN, IS ER DAAR NIEMAND DIE ZE VOOR DE VIJAND BESCHERMD. Het centrale gezag heeft geen interesse in het bieden van bescherming: niet voor de Joden en niet voor hen.

  Like

 4. Interessant artikel. Ik moet wel zeggen dat de eerste keer dat ik een ultra-orthodoxe jood gezien heb niet in Nederland was, maar in Marokko, terwijl ik gewoon in Nederland geboren ben. Niemand die raar opkeek. Het zou veel logischer geweest zijn als ik dat in Nederland had meegemaakt.

  Like

  1. Dan heb je veel geluk gehad om nog een Jood in Marokko te vinden want van die eens zo grote gemeenschap zijn er niet veel meer overgebleven. Vóór 1948 leefden er – al naargelang de bronnen – tussen de 250.000 tot 350.000 Joden in het land. Tegenwoordig is hun aantal geslonken naar minder dan 7.000.

   Lees bv dit op deze blog:

   Discriminatie van Joden in Marokko in de 19e eeuw [video]
   https://brabosh.com/2011/11/12/pqpct-eiu/

   Like

 5. Ik vind het eerlijk gezegd wel jammer dat u dit van 1 kant bekijkt. Ik ben zelf van Marokkaanse afkomst en het zal ongetwijfeld wel waar zijn dat Marokkaanse Joden werden gediscrimineerd in de 19 eeuw. Maar dat Marokko in de vorige eeuw een grote joodse gemeenschap kende die in harmonie samenleefde met moslims is algemeen bekend. Dat in de Tweede Wereldoorlog Marokkaanse soldaten meehielpen West-Europa te bevrijden is ook bekend. Maar het is nauwelijks bekend dat moslims joden destijds hielpen om uit handen van de nazi’s te blijven. Zo heeft Marokko de joden niet weggegeven aan de nazi’s, iets wat Nederland wel gedaan heeft. Best bewonderenswaardig toch?

  Like

  1. Ja, dat klopt. Ik bekijk het maar van 1 kant, de Israëlische kant. Op het Internet, wat Vlaanderen betreft, is deze blog zowat de enige die pro-Israël actief is en de Israëlische kant van het verhaal brengt. Velen vinden zelfs 1 (Vlaamse) pro-Israëlblog of website op het net nog 1 teveel. Het zij zo.

   Maar nogmaals: de Islam op zich noch Marokko liggen hier onder vuur. Wat mij betreft, iedereen die opkomt voor de zaak van Israël, hetzij Jood, moslim, christen, hindoe enz. is mijn bondgenoot.

   Israël is een zaak van algemeen belang en niet enkel van Joden. Veel Joden zijn overigens gekant tegen het bestaansrecht of staan bijzonder kritisch tegenover Israël. Anderzijds moet de strijd tegen Jodenhaat (antisemitisme) gevoerd worden door de niet-Joden wil ze ooit kans op slagen hebben.

   Bovendien leven er ook meer dan 1,6 miljoen moslims in Israël, 1/5de van de bevolking. Als Israël kan samenleven met moslims, moeten wij dat ook kunnen.

   Lees maar bovenaan “Over deze blog” en je begrijpt beter wat ik bedoel.

   Terloops heb ik hier ook een artikel geschreven, bij wijze van voorbeeld, dat ik ook de positieve kant (van Marokko) belicht:

   Marokkaanse koning Mohammed VI steunt Holocausteducatie (Aladin Project)
   https://brabosh.com/2009/07/30/marokkaanse-koning-mohammed-vi-steunt-holocausteducatie/

   Like

Reacties zijn gesloten.