Hamasleider erkent dat Iran zijn steun aan zijn terreurgroep aanzienlijk heeft verminderd

Iranian FM Mottaki, Iran's Supreme Leader Ayatollah Khamenei, Hamas leader Meshaal, Shallah, and Jibril PFLP-GC, attend official meeting in Tehran

Teheran, 27 februari 2010, aan de vooravond van de “Arabische Lente“. Die zal tien maanden later, 19 december 2010, in Tunesië beginnen en snel ontaarden in een “Arabische Nachtmerrie” die de kaarten in het Midden-Oosten grondig door elkaar zal schudden. Echter, toen zag alles er nog rooskleurig uit voor de Palestijnse terroristen in de Gazastrook en was de samenwerking met Iran opperbest. De belangrijkste islamistische terroristenleiders in Gaza waren andermaal present in de Iraanse hoofdstad om er te schooien voor meer geld, ideologische steun en wapens.

Op het plaatje (van L. naar R.): Manouchehr Mottaki, tot 13 december 2010 minister van Buitenlandse Zaken van Iran; de Opperste Geestelijke Leider Ayatollah Khamenei, de belangrijkste man van het gezelschap met boven hem een plaatje van zijn voorganger Ayatollah Ruhollah Khomeini; naast hem Khaled Meshaal, leider van het politburo van Hamas; Ramadan Shallah van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en Ahmed Jibril, de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Bevel (PFLP-GC.)

Iran bestraft Hamas voor het verlaten van zijn hoofdkwartier in Syrië vorig jaar door de financiering van de beweging te verminderen, zei een hoge Hamas-functionaris deze week, eraan toevoegend dat Hezbollah meer begrip toonde voor de houding van Hamas dan Teheran dat deed.

Mousa Abu MarzoukIn een lang interview met de Libanese tv-zender Al-Mayadeen, sprak Moussa Abu Marzouk, plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas en volgens het AFP de Nummer 2 van Hamas nà Khaled Meshaal, openhartig over de haperende relaties van Hamas met zijn Arabische buren na de verdrijving van president Mohammed Morsi van de Moslim Broederschap begin juli van dit jaar.

Marzouk sprak ook over de verkoelde banden met Syrië en zijn bondgenoot Iran naar aanleiding van de beslissing van de islamitische beweging om zijn hoofdkantoor in de Syrische hoofdstad Damascus in januari 2012 te verlaten.

“Iran was vroeger de meest ondersteunende staat van Hamas in alle aspecten: geld, wapens en training. We ontkennen dit niet,” zei Abu Marzouk. “Ons standpunt over Syrië heeft onze betrekkingen met Iran beïnvloed. Zijn steun voor ons werd nooit stilgelegd, maar de bedragen [in geld] werden aanzienlijk verminderd.”

Een Libanees dagblad, A-Safeer, berichtte eind september dat Iran zijn financiële steun aan Hamas hervatte – waarin het schreef dat die helemaal was opgeschort na de verdrijving van president Morsi. Zoals bekend is Hamas een aftakking van de Egyptische Moslim Broederschap. De uitspraken van Abu Marzouk lijken in tegenspraak te zijn met de beweringen in het dagblad van een significante verbetering in de banden tussen Hamas en Iran, evenals de veronderstelde bevriezing van tegoeden die eraan voorafgingen.

In het interview, benadrukte Abu Marzouk dat de vervreemding van Iran grotendeels een Iraanse beslissing was en niet een initiatief van Hamas. “We hebben nooit een ogenblik overwogen om onze banden met Iran te verbreken. Integendeel, we wilden de banden handhaven die zowel in ons belang als in die van Iran zijn,” zei hij. “Hamas heeft er altijd naar gestreefd om een sektarische machtsstrijd tussen moslims onderling te voorkomen, die de strijd tegen Israël belemmert,” voegde hij eraan toe.

“We willen allemaal dat de geweren op Israël worden gericht,” zei hij. In tegenstelling tot Iran, begreep de Libanese beweging Hezbollah volledig de beweegredenen van Hamas om Syrië te verlaten,” zei Abu Marzouk. “Sayid Hassan [Nasrallah] vertelde me dit rechtstreeks: ‘We begrijpen uw positie.'”

Het enige voorbehoud dat Hamas maakte ten aanzien van Hezbollah, ontstond toen de sjiitische beweging zich aan de zijde schaarde van de strijdkrachten van Assad in de strijd tegen rebellen in de grensstad Qusair in juni ll.. Op dat ogenblik besloot Hamas een ​​eenmalige verklaring van afkeuring tegen Hezbollah uit te geven, zei Abu Marzouk. Echter, “er was nooit een echte onenigheid of crisis met Hezbollah.”

door Elhanan Miller


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ Iran slashed Hamas funding, senior official admits – Hezbollah was more understanding than its Iranian patron of Hamas’s decision to abandon Damascus, says Moussa Abu Marzouk; door Elhanan Miller [lezen]