Libische kustwacht beschiet boot met Syrische en Palestijnse vluchtelingen +video

Video van het zinkende schip met honderden vluchtelingen aan boord, dat werd beschoten door de LIbische kustwacht en op 11 oktober 2013 zonk in de Middellandse Zee

Hamas heeft gisteren dinsdag de Palestijnen die Syrië ontvluchten opgeroepen om naar de Gazastrook te komen in plaats van hun leven te riskeren op zee in hun zoektocht naar asiel. De oproep, die werd gedaan door Hamas-premier Ismail Haniyeh, kwam er nadat de Libische kustwacht het vuur had geopend op een boot met 374 Palestijnse vluchtelingen uit Syrië.

palest-italie2Eerste berichten hadden gesuggereerd dat bijna de helft van de vluchtelingen die overdronken, overleden waren nadat de boot was gezonken in Maltese wateren. Echter, het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, zei dat slechts 32 mensen stierven in het incident.

Het ministerie zei dat de slachtoffers van diverse nationaliteiten waren en niet enkele Palestijnen. Sommige van de 212 mensen die aan boord waren van het schip en het overleefd hebben Malta en Italië bereikt, las het bericht verder. Volgens het ministerie waren de Palestijnen die op de boot waren, gevlucht uit vluchtelingenkampen in Syrië of woonden in Libië.

Zich richtend tot de Palestijnen op de eerste dag van Id al-Adha [het islamitische Offerfeest], zei Haniyeh: “We vertellen de Palestijnse vluchtelingen in Syrië: Breng jouw leven en dat van je kinderen niet in gevaar. Wij zijn uw broeders en uw familie. Ondanks de blokkade is er ruimte voor u in de Gazastrook. Als u op zoek bent naar onderdak, zal de Gazastrook uw toevluchtsoord zijn.”

De Action Group for Palestinians in Syria vertelde dat minstens 200 Palestijnen aan boord van het schip vertoefden, toen het afgelopen odnerdag de Libische haven van Zuwara verliet. De groep ,zegt dat 70 vluchtelingen de aanval hebben overleefd en in Malta zijn, terwijl de rest van de groep vermist blijft.

De Hamas-regering riep op tot een internationaal onderzoek naar het zinken van de boot en de dood van de Palestijnse vluchtelingen. De overheid heeft zijn grote verdriet en rouw uitgesproken en veroordeelde de beschieting van de vluchtelingenboot.

door Khaled Abu Toameh

palest-italieHaven van Catania, Sicilië, 8 oktober 2013. Een grote groep migranten waaronder een groot aantal Syrische en Palestijnse vluchtelingen, hebben na een helse tocht overzee het Italiaanse grondgebied bereikt (foto: Reuters/Antonio Parrinello)


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post:
    ♦ Hamas tells Palestinians fleeing Syria to come to Gaza – PA says 32 refugees died after Libya coastguard fires on boat; door Khaled Abu Toameh [lezen]
  2. The Daily Star:
    ♦ Italy rescues more than 500 migrants off Sicily [lezen]
  3. Occupied Palestine:
    ♦ Refugees’ ship sank after Libyan forces open fire at it in the Mediterranean [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.