Israël promoveert eigen land als handelsroute tussen Turkije en het Midden-Oosten [Missing Peace]

Turkse premier Erdogan op zoek naar nieuwe vrienden Turkse premier Erdogan op zoek naar nieuwe vrienden. Politiek geïnspireerde ruzie met Israël leidde tot een handelsboycot. Maar blijkbaar wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend: zakelijke relaties tussen Israël en Turkije zijn weer op gang gekomen tot grote spijt van wie het benijdt.

Israëli’s in Noord Israel waren er vandaag getuige van dat er twee sporen zijn in de Turks Israëlische betrekkingen. Officieel is er aan de zijde van de Turkse premier Erdogan niet veel veranderd sinds premier Netanyahu tijdens het bezoek van president Obama aan Israel zijn verontschuldigingen aanbood aan Turkije voor eventuele operationele fouten tijdens de IDF actie op het schip Mavi Marmara. De Turkse regering eist sindsdien ook schadevergoeding van Israel en Erdogan’s tirades aan het adres van Israel zijn niet gestopt.

Maar het Israëlische toerisme naar Turkije is weer opgebloeid en aan handel tussen Israel en Turkije is geen gebrek. Turkse wasmachines, koelkasten en andere apparatuur zijn bijvoorbeeld populair in Israel. Sinds kort drinken Israëli’s ook Turks bier dat wordt verkocht in de grote supermarkten. Maar dat Turkije Israel als doorvoerland voor handel met de Arabische wereld gebruikt zal zelfs aan de gemiddelde Israëlische burger onbekend zijn.

Vandaag werd een konvooi Turkse vrachtwagens gesignaleerd op de weg van Haifa naar de grensovergang met Jordanië in Beit Shean. Dat kan gerust een bijzonderheid worden genoemd want een buitenlands kenteken ziet men zelden in Israel. De enige kentekens die men signaleert naast de gele Israëlische nummerborden zijn de wit/groene van de Palestijnse Autoriteit op de West-Bank.

Turkije is door de burgeroorlog in Syrië gedwongen is om alternatieven te vinden voor handeltransporten over de weg. Eerst werden de Turkse vrachtwagens naar Port Said in Egypte gebracht maar de reis naar Jordanie werd daardoor zeven dagen lang. Pas toen dit alternatief in de praktijk onbruikbaar bleek werd Israel door Jordanie en de Turkse autoriteiten benaderd.

Turkse vrachtwagens worden nu dus per ferry naar de Israëlische havenplaats Haifa vervoerd en rijden vervolgens over land naar Jordanië. Commerciële activiteiten tussen Israel en landen die vijandig staan tegenover de Joodse staat is op zich geen nieuws. De Israëlische firma Allot Communications bijvoorbeeld verkocht jarenlang internet surveillance en monitor apparatuur aan Iran via een importeur in Denemarken.

De Israëlische wet verbiedt handel met Iran, Syrië en Libanon maar het is een publiek geheim dat Israëlische producten (bijv. Computeronderdelen en andere high Tech apparatuur) worden verkocht aan Arabische landen zoals Saoedi Arabie. Deze producten worden via een derde land geleverd waar ze worden ontdaan van stickers en andere aanduidingen die het land van herkomst aangeven.

Wanneer u dit onwaarschijnlijk voorkomt, bedenk dan dat er nog meer voorbeelden zijn die laten zien dat handel in het Midden-Oosten in vele gevallen belangrijker is dan principes en politiek. Palestijnen in Beit Jallah verkopen bijvoorbeeld Sakara bier aan Israëli’s. Dat bier wordt door de Al Ahram brouwerij in het Islamitische Egypte gebrouwd. Op de blikken bier staat dat Al Ahram een dochteronderneming is van Heineken in Nederland…

door Missing Peace

turk-truckTurkse vrachtwagen wordt door Griekse veerdienst op Israëlische bodem gezet in de haven van Ashdod


Bronnen:

 1. Missing Peace:
  ♦ Turkije gebruikt Israël als doorvoerland voor handel – Israëli’s in Noord Israel waren er vandaag getuige van dat er twee sporen zijn in de Turks Israëlische betrekkingen [lezen]
 2. The Financial Times:
  ♦ Israel promotes trade route between Turkey and Middle East; door John Reed [lezen]
 3. Alakhbar English:
  ♦ Israel Opens Conduit for Turkish Trade – Israel has opened its seaports and land border crossings for Turkish trade to and from Jordan, Iraq, and the Gulf states. In lieu of the Syrian route, the Israeli option is a safer alternative; door Yahya Dbouk [lezen]
 4. Todays Zaman:
  ♦ ‘Trade relations with Israel immune to diplomatic split’ – Turkey’s trade relations with Israel, a country with which political ties have badly deteriorated amid recent tensions, will be only slightly affected, Turkish Exporters Assembly (TİM) President Mehmet Büyükekşi told reporters on Tuesday [lezen]
 5. News That Matters:
  ♦ Israel helps Turks doing trade with the Gulf – The Israeli government has allowed Turkish trucks to drive through Israel to the Gulf [lezen]
 6. The Jerusalem Post:
  ♦ Turkish truckers travel via Israel to Saudi Arabia – Commercial initiative has backing of both governments, even though it was implemented prior to reconciliation; door Abraham Rabinovich [lezen]
 7. Ynet News:
  ♦ Iraqi goods travel to Turkey via Israel – Following secret talks due to civil war in Syria, Jordan River Crossing and Haifa Port used to transport merchandise between Iraq, Jordan, Turkey and other countries; door Gad Lior [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

Opmerkelijk: Turkije zond drie vrachtwagens voedsel naar Gaza via… Israël! [lezen]

Vervolg van Turks politiek ‘showproces’ tegen Israël omtrent Mavi Marmara incident [lezen]

Een gedachte over “Israël promoveert eigen land als handelsroute tussen Turkije en het Midden-Oosten [Missing Peace]

 1. Dit vind ik lachen… Turkse vrachtwagen wordt door Griekse veerdienst op Israëlische bodem.

  Is deze wellicht via Cyprus gevaren?!

  Geld stinkt niet…

  Like

Reacties zijn gesloten.