Palestijnse soldaten arresteren minderjarigen voor het beschieten van PA-overheidsgebouwen

protest-jeninHebron op de West Bank, 13 oktober 2013. De families van studenten die werden opgepakt en vastgehouden door gewapende strijdkrachten van de Palestijnse Autoriteit, demonstreren in het centrum van de Palestijnse stad voor hun vrijlating [bron].

Gewapende strijdkrachten van de Palestijnse Autoriteit hadden de afgelopen dagen hun handen vol met het neerslaan van gewelddadige manifestaties van Palestijnse jongeren in Hebron en in en om Jenin op de West Bank.

Bijna 100 mensen werden gearresteerd, waaronder vele tieners in de leeftijd van 14 à 15 jaar oud, aldus berichtte het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News Agency uit Bethlehem op de West Bank. Functionarissen van de PA zeiden dat het hardhdanig optreden zal blijven doorgaan.

‘Sommige van hen, die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de chaos en aanvallen en het verbranden van eigendommen in Jenin, lopen nog op vrije voeten,” zei gouverneur Talal Dweikat.  “De tieners die werden gearresteerd waren actief betrokken bij aanslagen op overheidsgebouwen van de Palestijnse Autoriteit,” zei Dweikat. Sommigen hebben bekend te schieten op de faciliteiten van de PA.

Hij ontkende dat Hamas of andere georganiseerde terreurgroepen achter de opstand zaten die gericht zijn op de door Al Fatah geleide PA, maar hij beschuldigde Hamas van het aanzetten tegen de PA en dat het de aanslagen had aangemoedigd.

PA ambtenaren hebben ook de schuld voor de rellen in het gebied van Jenin bij Israël gelegd. De rellen begonnen toen Israëlische troepen een gezochte terrorist tijdens een vuurgevecht in september hadden doodgeschoten, beweren ze. Verslagen van de PA omtrent de arrestatie van de gezochte tieners, kwamen op dezelfde dag dat de het Palestijnse Ministerie van Gevangenen Zaken een kritisch rapport tegen Israël uitbracht voor het vasthouden van honderden PA Arabische ‘kinderen’ in de gevangenis voor terroristische misdrijven. Sinds het begin van 2013, zouden er 233 PA bewoners onder de 18 jaar worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen, waarvan 202 ouder waren dan 16.

Terwijl Israël hard werd veroordeeld door de PA en de VN voor de vermeende mishandeling van PA tiener gevangenen, is er anderzijds het bekende fenomeen van PA jongeren die bewust gearresteerd worden door Israëlische soldaten om ze weg te houden van hun slechte thuissituatie, met inbegrip van gedwongen huwelijk met een minderjarige en fysiek misbruik.

door Maayana Miskin

Nabloes-rally-HamasNabloes op de West Bank, 13 december 2012. Voor het eerst sinds 2007 kreeg Hamas op de West Bank de toestemming van Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, om weer op straat te komen en te manifesteren. Op donderdag, 13 december 2012, minder dan een week na de viering in Gaza van de 25ste verjaardag van de stichting van Hamas, trokken duizenden militanten van Hamas doorheen de straten van Nabloes en Hebron. De militanten droegen onder meer kartonnen qassamraketten mee in de manifestatie. [bron]

Zoals bekend won Hamas tijdens de laatste vrije verkiezingen in januari 2006 in de PA – zowel in Gaza als op de West Bank[!] – de absolute meerderheid. Abbas echter, verwierp de kiesresultaten en zette Hamas op de West Bank buiten spel. Hamas op zijn beurt verdreef Abbas’ partij Al Fatah in augustus 2007 met disproportioneel geweld uit de Gazastrook. Aldus werd de breuk tussen de twee Palestijnse gebieden, Hamas in Gaza en Al Fatah op de West Bank, een feit.


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ PA: Arab Teens Fire on Government Buildings – PA arrests youths ages 14-15 for firing on PA buildings, sowing ‘chaos’; door Maayana Miskin [lezen]
 2. Ma’an News Agency:
  Palestinian security forces detain nearly 100 across Jenin [lezen]
  Families, students protest in Hebron against PA arrests [lezen]

Een gedachte over “Palestijnse soldaten arresteren minderjarigen voor het beschieten van PA-overheidsgebouwen

 1. Bijna 2 miljard dollar steun van de EU aan de Palestijnen is verdwenen door corruptie. Dit staat in een ernstig rapport van het Europese Hof dat nog gepubliceerd moet worden, zo meldde de Sunday Times gisteren. Het geld is door de EU via België in de periode 2008-2012 aan de Palestijnen geschonken.

  En wij ons maar druk maken om die zieke ezels.

  Like

Reacties zijn gesloten.