Terroristen tunnel van 1,7 km lengte ontdekt tussen Gaza en kibboets in Zuid-Israël

terreurtunnel
Veiligheidstroepen hebben vorige week een ondergrondse tunnel tussen Gaza en Israël ontdekt en geneutraliseerd, naar alle waarschijnlijkheid bedoeld om te worden gebruikt om een ​​terroristische aanslag te plegen of een poging tot ontvoering van burgers of soldaten in Israël, deelde de woordvoerder van het Israëlische Leger (IDF) mee op deze zondagochtend van 13 oktober 2013.

ein-hash-kaart2De terroristentunnel, waarvan een regeringsfunctionaris vertelde dat die bijzonder lang was – naar schatting ruim 1,7 kilometer lengte [!] – begon in Abbasan al-Saghira, een landbouwersdorp nabij Khan Younis in de Gazastrook, en eindigde diep in Zuid-Israël nabij de kibboets van Ein Hashlosha in het gebied van de westelijke Negev (kaartje hiernaast.)

Op dinsdag had Stafchef van het leger Benny Gantz er nog voor gewaarschuwd dat de volgende oorlog [met Hamas en Co] zou kunnen aangewakkerd worden door een “tunnel vol gestouwd met explosieven die reikte tot aan een kleuterschool.”

Het IDF vertelde dat het verscheidene dagen in beslag had genomen om de bewuste tunnel te vernietigen vooraleer informatie omtrent dit incident kon worden vrijgegeven. “De tunnel werd tijdig ontdekt en een ramp werd afgewend,” vertelde Haim Yellin, chef van het Eshkol gebied op zondag aan Ynet News.

Alon Shuster, hoofd van het gebied Sja’ar Hanegev dat aan de Gazastrook grenst, riep de legerleiding van het IDF op “om te blijven doorgaan met het blijven veiligstellen van de steden in de omgeving en de veiligheid van voertuigen te financieren” voor patrouilles langsheen de grens met Gaza. Soortgelijke tunnels werden in het verleden gebruikt door Gazaanse terroristen, met name voor een aanslag in 2006 waarbij twee soldaten werden gedood en korporaal Gilad Shalit werd ontvoerd.

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Giora Eiland, die destijds de ontvoering van Gilad Shalit onderzocht, zegt dat de Gazaanse tunnels niets anders zijn dan een bedreiging van dit grondgebied dat over een arsenaal aan zelfgemaakte wapens beschikt. “Ze hebben ons in het verleden verrast met hun vermogen om diep en snel te graven,” vertelde hij op de Leger Radio.

De spanningen tussen Israël en Gaza zijn aanzienlijk verminderd sinds een informele wapenstilstand werd aangegaan met de terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad, nadat Israël in november 2012 Operation Pillar of Defense lanceerde om een einde te maken aan de rakettenterreur.

Op 8 november 2012, slechts enkele dagen voor de lancering van het offensief, ontdekten Israëlische soldaten een enorme tunnel die vanuit de Gazastrook vertrok. De soldaten onderzochten de tunnel tot in de Gazastrook op explosieven, en tijdens hun terugkeer, na het herstellen van een hek aan de grens, ontplofte een ‘zeer grote’ hoeveelheid explosieven aan de Gazaanse kant van de grens.

Een soldaat raakte vrij licht gewond en een IDF jeep werd beschadigd door de explosie die naar verluidt een gat sloeg van ca. 20 meter. Analysten hebben opgemerkt dat Hamas dat de Gazastrook controleert, zich in het nauw gedreven voelt door een Egyptische massieve operatie om de smokkeltunnels te vernietigen in de Sinaï, en zou kunnen proberen om de spanningen met Israël terug op te drijven.

door Gavriel Fiske

sderotnov2012aSderot, 11 november 2012: kleuterschool incaseert qassamraket inslag uit Gaza
[foto: Varda Goldshtein/Jerusalem Post – bron]


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ ‘Terror tunnel’ discovered running from Gaza to Israel – Subterranean passage, some 2.5 kilometers long, likely intended for terror attack; door Gavriel Fiske [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Revealed: Terror Tunnel Led to Israeli Town – IDF soldiers discover tunnel from Gaza to Israeli community. Terrorists planned massive attack, kidnappings; door Maayana Miskin [lezen]
  ♦ Tunnel ‘A Reminder that Terror Can Strike Anytime’ – Calls to keep IDF soldiers in ‘Gaza belt’ as army reveals advanced terror tunnel aimed at major attack; door Maayana Miskin [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  ♦ IDF uncovers Palestinian terrorist tunnel leading from Gaza to Kibbutz in Israel – Entrance to 120-meter-long tunnel leading from Gaza discovered in Kibbutz Ein Hashlosha reportedly near a kindergarten; IDF: Tunnel was built to kidnap civilians, soldiers or carry out attack on the community; door Yaakov Lappin [lezen]
 4. Likoed Nederland:
  ♦ Terroristentunnel van Europees geld – ANP noemt nu alles in Israël nederzetting [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Terroristentunnel van Hamas gebouwd met 500 ton Israëlisch cement [lezen]

4 gedachtes over “Terroristen tunnel van 1,7 km lengte ontdekt tussen Gaza en kibboets in Zuid-Israël

 1. Die tunnel had in het geheim aan de kant van Israel afgesloten moeten worden en vol pure zoutzuur gelopen moeten worden. Dan was het meteen de laatste tunnel geweest die Hamas had gebouwd…..

  Like

 2. Het is niet te begrijpen,dat het moderne Israel dat al heel lang niet wist. Ondergrondse holten,niet al te diep-10m, kan met vliegtuigen gemeten worden en in kaart gebracht worden ,voor onderzoek..

  Like

 3. Het was beter geweest om de ontdekking van de tunnel stil te houden en aan het eind van die tunnel de terroristen op te wachten met een groot aantal militairen. Zodra ze dan hun koppen boven de grond uitsteken onmiddellijk afschieten.
  De VN zal op zo’n moment wel weer kritische vragen gaan stellen en de kritieken in de westerse media zullen ook wel weer niet van de lucht zijn, maar daar moet Israël zich, door ervaring geleerd, geen zier meer van aantrekken.

  Like

 4. Gadverdamme, gadverdamme, waarom horen wij zulke acitiviteiten niet via de normale media? Erger nog, alle terroristische activiteiten gericht tegen Israel worden door de westerse media gebagatelliseerd en alle Arabische onbenuligheden worden breed uitgemeten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.