Obama blundert alweer in het M-O: hulp aan Egypte met honderden miljoenen dollars beknot

sisi2Opperbevelhebber generaal Sisi gooit de beuk erin in Egypte

“De keuze in Egypte gaat niet tussen democratie en het militaire regime, maar tussen een islamistische dictatuur en seculier autoritarisme. De hulp beknotten zal het militaire regime niet van de macht verdrijven. Maar het zal de Moslim Broederschap wel doen volharden om terug aan de macht te komen. De Amerikaanse maatregel zal aldus niet het geweld doen afnemen maar het eerder nog doen toenemen en de strijd van de Broederschap nodeloos verlengen waarvan de Islamisten thans geloven dat de zege binnen bereik komt omdat thans hun militaire opponenten [door het Westen] geïsoleerd worden.” [Jonathan S. Tobin, 9 oktober 2013]

De regering van president Obama zal zijn hulp aan Egypte met honderden miljoenen dollars terugschroeven om zijn ongenoegen te uiten over het trage tempo van het herstel van de democratie na de verdrijving van president Mohammed Morsi door het leger, meldt USA Today. De VS biedt 1,5 miljard dollar jaarlijkse steun aan Egypte, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen dollar doorgestort van de steun van het bedrag dat wordt ingekrompen, volgens het bericht.

Farao Morsi
Farao Morsi tijdelijk in ballingschap

Woordvoerster van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki werd geciteerd als zou zij gezegd hebben dat de Verenigde Staten de levering zullen weigeren van bepaalde grootschalige militaire systemen, evenals hulp in contant geld aan de Egyptische regering, totdat ‘geloofwaardige vooruitgang’ wordt gemaakt in de richting van een inclusieve regering opgezet door middel van vrije en eerlijke verkiezingen.

Een Amerikaanse functionaris vertelde dinsdag tegenover CNN over de geplande verlaging van de steun aan Egypte, maar de regering ontkende aanvankelijk het bericht. De beslissing om een deel van de hulp aan Egypte in te houden, markeert een verandering in de Amerikaanse houding ten opzichte van Morsi’s verdrijving in juli.

De Amerikaanse wet verbiedt het zenden van hulp naar landen waarvan een democratische regering werd afgezet door middel van een een militaire staatsgreep, maar tot nu toe, heeft de VS nooit Morsi’s verdrijving gekwalificeerd als een ‘coup’ en is steeds terughoudend geweest om dit te doen, en verkozen enkel om het geweld in dat land te veroordelen. Washington heeft echter militaire oefeningen met Cairo geannuleerd en de levering vertraagd van militaire zendingen naar Egypte, waaronder een aantal F-16 gevechtsvliegtuigen.

De Republikeinse Eliot Engel, in het Huis van Buitenlandse Zaken, zei dat elk plan om militaire hulp aan Egypte te beperken, een vergissing zou zijn en dat de Verenigde Staten de kans van het leger in Egypte moeten kiezen en het daar moet bij blijven.

“Het besluit om de militaire hulp aan Cairo te blijven verder zetten moet gebaseerd zijn op onze nationale veiligheidsbelangen en die van onze bondgenoten in de regio,” zei Engel impliciet verwijzend naar Israël. “Als de keuze is tussen het werken met enerzijds de militaire leiders van Egypte of anderzijds met de Moslim Broederschap, dan geloof ik dat we de decennialange relatie die we hebben opgebouwd met de militairen niet in gevaar mogen brengen,” voegde hij eraan toe.


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ State Department Confirms Cut in U.S. Aid to Egypt – The Obama administration will cut hundreds of millions of dollars in aid to Egypt until “progress” is made in restoring democracy; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Israel: US Aid Cuts to Egypt Endanger Peace Treaty – A report said that Israeli officials were concerned over U.S. cuts to Egyptian military aid because it could topple the Camp David Accords; door David Lev [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ US freezing hundreds of millions of dollars in military aid to Egypt – ‘NYT’ quotes Israeli official as saying US “playing with fire”; door Michael Winner [lezen]
 3. Commentary Magazine:
  ♦ Obama Blunders Again on Egypt; door Jonathan S. Tobin [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • De val van president Morsi en zijn Moslim Broederschap in Egypte is goed voor Israël [lezen]
 • Catherine Ashton, de diplomate van de EU die door de hele wereld wordt genegeerd [lezen]

Een gedachte over “Obama blundert alweer in het M-O: hulp aan Egypte met honderden miljoenen dollars beknot

 1. Dit is wel heel erg dom. Het enige wat je nu niet op spel moet zetten is het vredesverdrag tussen Israel en Egypte.
  Het moet nu langzamerhand duidelijk worden dat als zelfs in de Arabische landen organisaties zoals de moslimbroeders niet vertrouwd worden wij in het Westen ook niet met die gasten moeten slijmen.
  In dit geval Egypte werkt de carrot beter dan de stick.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.