Israëlische professor Arieh Warshel krijgt Nobelprijs voor Chemie

warshel

De Israëlische professor Arieh Warshel heeft vandaag woensdag de prestigieuze Nobelprijs voor Chemie gekregen, prijs die hij deelt met de professoren Martin Karplus en Michael Levitt. Zij krijgen de prijs voor ‘de ontwikkeling van modellen voor complexe chemische systemen’. Aan de prijs is een som van acht miljoen Zweedse kroon (917 duizend euro) verbonden.

Warshel is een Distinguished Professor in de Chemie en Biochemie aan de Universiteit van Zuid-Californië. Hij werd in 1940 geboren in de kibboets Sde Nahum en na het vervullen van zijn legerdienst (waar hij de rang van kapitein had) studeerde hij af aan het Technion Instituut waar hij zijn BSc diploma in Chemie behaalde in 1966.

Hij verwierf zowel de MSc en PhD diploma’s in Chemische Natuurkunde (respectievelijk in 1967 en 1969) aan het Weizmann Instituut voor Wetenschappen.

Ps: naast Arieh Warshell zijn beide andere professoren eveneens van Joodse origine. Dat betekent dat er nu al zes Joodse wetenschappers die een Nobelprijs 2013 hebben ontvangen voor hun verdiensten. Toch weer verhoudingsgewijs opvallend veel knappe koppen onder al de Joden. Opmerkelijk!

Later meer….


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Een nobel Joods/Israeli feestje dit jaar.”

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Israeli prof Arieh Warshel shares 2013 Nobel Prize in chemistry – Kibbutz Sde Nahum-born researcher wins prestigious prize along with Martin Karplus and Michael Levitt [lezen]
 2. Haaretz:
  ♦ Israeli scientist Arieh Warshel wins Nobel Prize in Chemistry – Warshel is awarded the $1.2 million prize alongside Martin Karplus of Austria and Michael Levitt of Britain [lezen]
 3. Ynet News:
  2 Israeli-Americans awarded Nobel Prize in chemistry – US-Israel citizens Arieh Warshel and Michael Levitt, along with Austrian-American Martin Karplus, awarded prestigious prize for ground-breaking research in field of chemistry [lezen]

Een gedachte over “Israëlische professor Arieh Warshel krijgt Nobelprijs voor Chemie

 1. We mogen terecht trots zijn dat er weer een Nobelprijs naar een Joodse wetenschapper is gegaan. Dat geeft maar weer aan dat er onder ons de echte know how zit.

  Like

Reacties zijn gesloten.