Joodse riten en tradities andermaal onder vuur: Europese Raad veroordeelt besnijdenis


Besnijdenis onder vuur:
Raad van Europa brandmerkt besnijdenis als ‘gewelddadig voor het kind’

Het voormalig  Israëlische parlementslid Aryeh Eldad, voorzitter van Professors for a Strong Israel Forum, heeft met het nodige sarcasme geantwoord op het besluit van de Raad van Europa om het verbieden van besnijdenis aan te bevelen als een schending van de mensenrechten.

Aryeh Eldad“De Raad van Europa heeft ten lange leste de grootste bedreiging ontdekt voor kinderen in de wereld,” legde Eldad uit. “Neen, het is niet Assad en zijn chemische wapens. Het is niet Khamenei en zijn atoomwapens. Zij worden reeds beschouwd als ‘de goede kerels’ en zullen waarschijnlijk al uitgenodigd zijn om deel te nemen aan een party in de woonplaats van Catherine Ashton.”

“Het zijn deze week zelfs niet eens de nederzettingen,” ging hij verder. “Wat thans binnen hun bereik is gekomen – zonder de minste gêne – zijn de voorhuiden van de Joden in Europa, die aandringen op het besnijden van hun zonen.” Eldad drukt zijn opperste verbazing uit over het besluit van de Raad zeggende “Wat is er gebeurd? Was het misschien de verjaardag van Antiochus (¹)? Was het Hadrianus’ yartzheit (²) [de dag van zijn overlijden]?”

(¹) Antiochus was de Griekse heerser wiens onderdrukking van de Joden in het land van Israël leidde tot de Maccabeese opstand bekend van het verhaal van Chanoeka, volgens het boek van de Makkabeeën was één van zijn decreten om de besnijdenis van mannelijke zuigelingen te bestraffen met de doodstraf voor de overtreders. (²) De Romeinse heerser Hadrianus verbande de besnijdenis ook, samen met vele andere joodse praktijken; zijn repressie leidde tot de mislukte opstand van Bar Kochba.

“Het antisemitisme alleen geeft geen verklaring van het besluit van de Raad van Europa,” zei Eldad. “Het feit dat deze antisemitisch is, is geen nieuw gegeven,” zei hij.

Eldad riep de Europese Joden op om de gevolgen van het besluit van de Raad te vermijden door naar Israël te komen om te leven. “Houdt in gedachten dat de meeste van de Joden die naar Israël kwamen, dat niet deden vanwege het zionisme, maar vanwege de vervolging … Als een zionist veroordeel ik het Europese antisemitisme, maar in plaats van om het te smeken om het besluit te annuleren, roep ik de Joden op om aliyah [te immigreren] te maken,” drong hij aan. “Voor ons, ons woord, is ons woord,” zei Eldad – een woordspeling, gebruik makend van het Hebreeuwse woord ‘mila’, dat zowel ‘woord’ als ‘besnijdenis’ kan betekenen.

Terwijl Eldad het besluit van de Europese Raad aanviel, vertelde het parlementslid Ronen Hoffman (van de partij Yesh Atid), een van de vertegenwoordigers van Israël in de Europese Raad, aan Arutz Sheva dat hij gelooft dat inspanningen via de diplomatie en public relations de Europese campagnes tegen besnijdenis kunnen afwentelen. Het besluit van de Raad moet niet worden opgevat als een oprechte poging om de rechten van kinderen te beschermen,” voegde Hoffman eraan toe. “Degenen die uit de de eerste hand ervaring hebben met de Europese politiek en de agenda’s die op het spel staan, weten dat mensenrechten niet het probleem zijn,” zei hij.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Eldad: Circumcision – That’s the Threat – Ex-MK has sarcastic response to European decision on circumcision. ‘The council has finally recognized the biggest threat to children,’; door Maayana Miskin [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Europe Council votes against circumcision – Parliamentary Assembly of Pan-European intergovernmental organization passes resolution calling male circumcision, female genital mutilation ‘a violation of the physical integrity of children.’ Jewish leader: War against circumcision, ritual slaughter conceals new anti-Semitism; door Kobi Nachshoni [lezen]
 3. Joods Actueel Blog:
  ♦ Campagne tegen besnijdenis neemt antisemitische wending [lezen]
  ♦ Duitse rechter veroordeelt besnijdenis; door André Gantman [lezen]
 4. Trouw NL:
  ♦ Raad van Europa: ritueel besnijden is mishandeling; door Robin de Wever [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Antisemitisme: Een verbod op besnijdenis is een verbod op het Jodendom; door Geert ter Horst [lezen]
 • Het nieuwe antisemitisme – Eerst religie, dan ras, dan wat? (deel1); door Bernard Lewis [lezen]
 • Het nieuwe antisemitisme – Eerst religie, dan ras, dan wat? (deel2); door Bernard Lewis [lezen]
 • Europese Joden steeds meer onder vuur; emigratie neemt rechtevenredig toe; door Yossi Aloni [lezen]
 • Gore antisemitische cartoon in Noorse krant zou Hitler in tranen doen uitbarsten van vreugde [lezen]

2 gedachtes over “Joodse riten en tradities andermaal onder vuur: Europese Raad veroordeelt besnijdenis

 1. Als ik het goed lees dus… vindt de Raad van Europa:
  het VERBIEDEN van besnijdenis aan te bevelen als een schending van de mensenrechten. Foute kop van het artikel denk ik. Hoewel…..
  Inderdaad, de Raad van Europa bestaat het meer dan de helft van de mensheid, zonder enige achtergrondkennis of medische kennis, te beschuldigen van schending van de Mensenrechten. Want om alles naast je neer te leggen wat je zou kunnen en moeten weten hierover toont wel de gevoeligheid voor de lobby vóór een verbod, en de eigen gevoeligheid als ze denken aan de mogelijkheid dat zij zelf zoiets zouden moeten ondergaan ( ze moeten er niet aan dènken) … maar ten derde ook de medische voordelen van de gevolgen van besnijdenis. Niet alleen bij Joden en Moslims, maar ook bij medisch noodzakelijke besnijdenissen… De medisch beste tijd hiervoor, de achtste dag, is de keuze van het Joodse Volk….andere volken kiezen andere tijden, maar niemand die besneden is heeft daar ooit spijt van.. Behalve toen het tijdens de Holocaust het ultieme bewijs van Joods-zijn werd…
  zijn die getuigen ook opgeroepen???

  Inderdaad, de praktijk zou uitwijzen dat een VERBOD op besnijdenis een schending van de mensenrechten is.

  Like

 2. De Europese raad doet veel voorstellen, het ene wat beter of slechter dan het andere.
  In deze de besnijdenis, zal het niet zo ver komen. Waakzaam blijven is de boodschap.
  Ben

  Like

Reacties zijn gesloten.