Verenigde Naties: ruim éénderde van de Syrische bevolking op de vlucht in 2014

syria-refugSyrische vluchtelingen schuiven aan in de rij voor water in een vluchtelingenkamp nabij de Turkse grens, november 2012 (foto: AP/Khalil Hamra)

Terwijl de halve wereldbol als één man/vrouw rechtveerde toen bleek dat tijdens een gasaanval met chemische bommen ca. 1.500 Syriërs werden vermoord, de Verenigde Staten hierom haast een oorlog waren begonnen tegen Syrië, voor het eerst door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eindelijk de eerste (door de Russen stevig afgezwakte en voorwaardelijke) anti-Syrië resolutie van de lopende band rolde, lijkt voor de rest van het zootje hypocriete wereldleiders niemand zich nog ernstig zorgen te maken om de genocide op het Syrische volk.

assad1a
Assad: ‘Are you talking to me?’

Natuurlijk is die gasaanval verwerpelijk, maar wie ‘A’ zegt moet ook ‘B’ zeggen want waaraan en waarom zijn die overige 110.000 Syriërs dan gestorven? Is dat minder belangrijk en verwerpelijk dan die 1500 slachtoffers die vergast werden? Hebben die tienduizenden doden dan totaal geen enkele nieuwswaarde, behalve dan als er ergens een Jood of Israëliër in betrokken wordt? Waar zijn al die resoluties gebleven die het bombarderen van de burgerbevolking afkeuren?

Wie jammert erover dat tot op heden reeds 1.597 Palestijnse Arabieren (UNRWA-vluchtelingen) werden gedood? Dat miljoenen Syriërs op de vlucht zijn, zowel in het binnenland als naar het buitenland? Dat de schendingen van de mensenrechten al ruim twee jaar de pan uitswingen? Waarom moet u dergelijke berichten vernemen op een pro-Israëlblog zoals deze en niet op de honderden misschien wel duizenden pro-Palestijnse blogs, websites, Facebookpagina’s enz? De hele wereld kijkt met de handen diep in de zakken toe hoe zich in Syrië de grootste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog afspeelt in Syrië.

Volgens de Verenigde Naties zullen in 2014 naar schatting er nog meer dan vier miljoen Syrische vluchtelingen bijkomen bovenop de miljoenen die door het oorlogsgeweld reeds uit hun huizen werden verdreven. Daarvan zouden zo’n twee miljoen Syrië verlaten en naar de buurlanden vluchten terwijl nog eens ca. 2,25 miljoen in het binnenland hun huizen zullen moeten achterlaten en op de dool zijn in eigen land, volgens berichten van de nieuwsagentschappen Reuters en het AFP.

Meer dan twee miljoen Syriërs zijn reeds het land ontvlucht, met het aantal geregistreerde vluchtelingen dat naar verwachting zal oplopen tot ca. 3,2 miljoen tegen het einde van 2013. En miljoenen meer worden ontworteld binnen de grenzen van Syrië. De VN schat dat meer dan 100.000 mensen zijn gedood als gevolg van gevechten tussen troepen loyaal aan president Bashar Assad en talloze oppositiegroepen. Volgens de Syrische mensenrechtenorganisatie beloopt het aantal doden meer dan 110.000…

Volgens de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn momenteel ruim 780.000 Syrische vluchtelingen ondergebracht in kampen in buurstaat Libanon, meer dan 535.000 in Jordanië en ruim een half miljoen in Turkije. Tijdens een balans die werd opgemaakt afgelopen donderdag wordt naar schattiung verwacht dat Europa en Noord-Afrika het aantal Syrische vluchtelingen aanzienlijk zal zien toenemen tegen het einde van 2014. De Verenigde Naties schatten dat ca. 8,3 miljoen Syriërs volgend jaar zullen aangewezen zijn op humanitaire hulp, ruwweg geschat éénderde van de bevolking van het land.


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ UN: Four million more Syrians to flee homes in 2014 – Two million citizens expected to leave the country as refugees, while 2.25 million projected to be internally displaced; door Yoel Goldman [lezen]

2 gedachtes over “Verenigde Naties: ruim éénderde van de Syrische bevolking op de vlucht in 2014

  1. Laten de buurlanden van Syrie, die zgn. broedervolken hen maar opvangen. Turkije doet het ook als islamitisch land. Deze vluchtelingen naar het Westen halen is ook geen optie. Als we niet op onze tellen passen, worden we hier ook onder het zwaard van de islam gelegd.

    Like

Reacties zijn gesloten.