Egyptisch leger dreigt Gaza aan te vallen als Hamas islamistische terroristen in de Sinaï blijft steunen


Egyptian Army threatens to attack Gaza if Hamas continues to back Sinai Islamist insurgents

Als de aanvallen op Egyptische soldaten op het schiereiland Sinaï door blijven gaan, gaat Egypte mogelijk over tot het uitvoeren van luchtaanvallen in Gaza, zoals Egyptische hoofdofficieren gewaarschuwd hebben. Egyptische officieren vertelden aan het in Bethlehem gevestigde Maan nieuws station dat Egyptische vliegtuigen het luchtruim boven Gaza binnen gedrongen zijn om potentiële doelen te verkennen dichtbij de zuidgrens.

Zij vertelden dat de militairen ook overwogen om voertuigen onder beschieting te nemen die goederen over de grens brachten. “Alle mogelijkheden staan open”, waarschuwden zij. Egyptische legeraanvoerders vertelden dat sommige van de aanvallen in de Sinaï uitgevoerd werden door terroristische groeperingen die hun basis hadden in Gaza. Onder de groepen noemden ze ook Ansar al-Sunna, dat banden heeft met Hamas.

Egypte is op het ogenblik een grote campagne aan het voeren om opnieuw controle te krijgen over de Sinaï. Als onderdeel van de campagne , heeft het leger ook meerdere stappen ondernomen om de druk op Hamas op te voeren, inclusief het vernietigen van het merendeel van de smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte en het sluiten van de grensovergangen.

Een Egyptische officier sprak gelijkluidend als Israëlische commandanten, vermoedelijk onbedoeld aan Maan dat Egypte de bevolking van Gaza geen verwijten maakt – maar dat Hamas nagelaten had controle te voeren over terroristen groepen binnen haar gebied. “Het Egyptische leger gelooft niet dat de bevolking van Gaza betrokken is bij de gewelddadigheden in Sinaï, maar bepaalde delen hiervan steunen sterk de groepen in Sinaï….wat betreft Hamas, ofschoon haar betrokkenheid ook weer beperkt is, blijft zij verantwoordelijk om controle uit te oefenen op de smokkeltunnels alsook op de groepen die opereren in de kust enclave”, aldus de woordvoerder.


Bronnen:

 1. E.J. Bron blog:
  ♦ Egyptisch leger dreigt Gaza aan te vallen; door Guus Velraeds [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Report: Egypt’s army planning to attack targets in Gaza; door Yasser Okbi [lezen]

2 gedachtes over “Egyptisch leger dreigt Gaza aan te vallen als Hamas islamistische terroristen in de Sinaï blijft steunen

 1. Mooi. het wordt tijd dat iemand anders dan Israel de verantwoording neemt.
  Ik snap niet waarom men in de EU zo aan het jammeren was over het ‘opzij’-zetten van Morsi.
  Die tenslotte in de 2 jaar dat die el-presedente was verantwoordelijk voor deze sh*tzooi in de Sinai.

  Like

 2. En daar niet alleen avics, ook in de Gazastrook. Hopelijk wordt het dan een gezamelijke operatie van Egypte, al is het alleen maar om misverstanden en eventueel een oorlog tussen Egypte en Israel te voorkomen. De strook van Gaza had nooit prijgegeven moeten worden door Israel. Dat is door de bemoeizucht van de EU, de VN en de Amerikanen in het bijzonder, gebeurd.

  Like

Reacties zijn gesloten.