Egypte heeft sinds januari 2011 ruim 1055 Gazaanse smokkeltunnels van Hamas vernietigd

tunnel-gaza2Op dit plaatje genomen uit een video, is te zien hoe enkele soldaten van het Egyptische leger toekijken op de vernietiging van smokkeltunnels tussen de Gazastrook en Egypte nabij Rafah in de noordelijke Sinaï (foto: AP)

Generaal-majoor Ahmed Ibrahim, chef van de Egyptische grenspolitie, maakte op vrijdag 4 oktober 2013 bekend dat de krijgsmacht sinds het begin van dit jaar 794 smokkeltunnels heeft gesloopt die vanuit de Egyptische grensstad Rafah naar de Gazastrook lopen, te midden van een voortdurend hardhandig optreden om de veiligheid te handhaven tegen de verhoogde militante activiteit in het onrustige Sinaï-schiereiland.

Ibrahim voegde eraan toe dat de veiligheidsdiensten in het totaal 1055 smokkeltunnels van Hamas hebben vernietigd sinds januari 2011, na de volksopstand tegen het regime van Mubarak. Hij vervolgde met te zeggen dat de krijgsmacht – met de hulp van de militaire inlichtingendienst – begonnen zijn om over de hele lengte van ca. 13 kilometer langsheen de grens met Rafah ‘hoogontwikkelde apparatuur’ te plaatsen die ondergrondse tunnels kan detecteren.

Naar aanleiding van het uiteendrijven van twee pro-Morsi sit-ins in Caïro op 14 augustus, sloot Egypte ter hoogte van Rafah de grens met de Gazastrook en intensiveerde zijn militaire operatie in de Sinaï te wijten aan toegenomen gewapende aanvallen op de veiligheidstroepen aldaar. De lopende vernietigingsoperaties van wat ambtenaren zeggen dat honderden tunnels de oostelijke grens van Egypte verbinden met de geblokkeerde Palestijnse enclave worden voortgezet.

Zoals bekend wordt de Gazastrook gecontroleerd door de terreurgroep van de islamistische Hamas, een ideologische ent van de Egyptische Moslim Broederschap groep waarvan onlangs president Mohamed Morsi werd afgezet tijdens een controversiële militaire staatsgreep.


Bronnen:

 1. Al Ahram Online:
  ♦ Egypt destroyed 1055 Gaza tunnels since January 2011: Army official – 794 illegal smuggling tunnels between Egypt’s Sinai, Gaza Strip have been destroyed in this year alone, Egypt army says [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Gazaanse drugs- en wapensmokkelaars bedreigd met werkloosheid wegens Egyptische blokkade [lezen]

Een gedachte over “Egypte heeft sinds januari 2011 ruim 1055 Gazaanse smokkeltunnels van Hamas vernietigd

 1. Goh, het was afgelopen zomer opvallend stil met het Flotilla tourisme van bezorgde Europeanen om die ‘arme Gazanen in hun open gevangenis’ te helpen tegen……ja, tegen wie eigenlijk?

  Zou het er iets mee te maken hebben dat Egypte nu de boel aan het uitmesten is en maling heeft aan de “Westerse Werelopinie”.

  Bij hen geld namelijk het motto; éérst schieten en dán vragen stellen en dát wordt linke soep voor onze Westerse helden.

  Ja, Egypte is géén Israel dat zich (jammer genoeg) wél laat beinvloeden door deze opinie.

  Like

Reacties zijn gesloten.