Boodschap van president Obama aan Israël: Zelfmoord schept Veiligheid [P. David Hornik]

benjamin_obama

Vrienden van Israël, waaronder de Verenigde Staten,” zei president Barack Obama in zijn toespraak tot de Verenigde Naties op dinsdag 25 september 2013, “moeten erkennen dat de veiligheid van Israël als een Joodse en democratische staat afhankelijk is van de realisatie van een Palestijnse staat…

Vooral vanwege zijn timing, liet diens uitspraak de meeste Israëliërs hun ogen uitwrijven.

Minister voor Transport, Israel Katz, van de Likoed partij van premier Benjamin Netanjahoe, noemde de woorden van Obama “één van de slechtste verklaringen van een Amerikaanse president uit de geschiedenis. Het bestaan van Israël hangt van niets af en vooral niet van de Palestijnen…”

obama- abbasStel je voor dat je ongeveer een vierde van de Verenigde Staten zou afkappen en dat een apart land zou maken dat grenst aan Washington en een paar kilometers van New York. Dit land zou worden bevolkt door mensen die systematisch hun kinderen leren dat de Verenigde Staten geen recht op bestaan hebben en vernietigd moeten worden en scholen, openbare pleinen en zomerkampen zouden genoemd worden naar terroristen die aanslagen met veel slachtoffers hebben gepleegd op de Verenigde Staten.

Niemand die bij zijn volle verstand is zou dat een manier durven noemen om Amerika’s veiligheid te garanderen. Er zijn echter meer specifieke redenen om zich te vergapen aan (terwijl ze zich niet verrast toonden door) Obama’s woorden. In de afgelopen week werden twee Israëlische soldaten vermoord door Palestijnse terroristen.

Op vrijdag 20 september 2013 werd de 20-jarige Tomer Hazan gedood door een Palestijnse collega die hem naar zijn dorp had gelokt in de buurt van Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever. Op zondag 22 september 2013 werd de 20-jarige Gavriel Kovi gedood door een Palestijnse sluipschutter terwijl hij burgers bewaakte op de Westelijke Jordaanoever in de stad Hebron.

In het geval van Tomer Hazan, met de moord door zijn medewerker Nidal Amar, probeerde deze zijn lichaam te verbergen in een poging om het als een losprijs te gebruiken voor Amar’s broer, die gevangen is gezet in Israël op beschuldiging van terreur. Amar werd snel opgepakt. In het geval van de moord op Gavriel Kovi is de moordenaar nog niet gevonden.

Geen enkele officiële veroordeling over deze handelingen kwam er van de Palestijnse Autoriteit, onder wie president Mahmoud Abbas. Dit op een moment dat Israël bezig is met een nieuwe ronde van “vredesgesprekken” met de PA. Door staatssecretaris John Kerry zijn beide kanten zwaar onder druk gezet om ze aan te gaan.

Toen hij eindelijk op maandagavond geprest werd om dit te doen in een vergadering met de Joodse leiders in New York, “veroordeelde” Abbas de moorden – met de toevoeging dat hij “verwacht van Israël ook de dood van vier jonge Palestijnen te veroordelen door de handen van de IDF in de afgelopen weken.”

The Times of Israël merkt op:

“Het was niet duidelijk waar Abbas naar verwees, maar op 17 september hebben de Israëlische strijdkrachten in de overtuiging dat hun leven in gevaar was, een man gedood en minstens iemand verwond tijdens een overval op een vluchtelingenkamp in de buurt van Jeruzalem toen ze een voortvluchtige wilden arresteren. Aldus het IDF.”

Dat is een “veroordeling” die een regelrechte daad van moord gelijkstelt met daden van zelfverdediging door veiligheidstroepen. En tevens werd die slechts werd uitgesproken in het Engels, voor een klein publiek, in New York, en dat is helemaal geen echte veroordeling.

Maar het is niet alleen maar dat dergelijke verschijnselen – het vermoorden van Israëli’s en de botte Palestijnse weigering om het te veroordelen – plaatsvinden tijdens “vredesbesprekingen.”. Khaled Abut Toameh rapporteerde dat – zoals velen vreesden dat zou gebeuren – dat de gesprekken het geweld aanmoedigen in plaats van het te verminderen, en deze houding ten opzichte van de moorden veel verder gaat dan passiviteit:

“Er lijkt een koppeling te bestaan tussen de hervatting van de vredesbesprekingen en de recente opleving van het geweld in de Westelijke Jordaanoever, welke zijn hoogtepunt bereikte met de moord op twee Israëlische soldaten.

Eerder deze week waren de vertegenwoordigers van verschillende Palestijnse groeperingen bijeen in Ramallah en lanceerden een publieke campagne om de onderhandelingen te stoppen en een intifada tegen Israël te voeren.

Dat de vergadering werd gehouden op een paar honderd meter afstand van het hoofdkwartier van Abbas spreekt voor zich. Het laat zien dat het verzet tegen de vredesbesprekingen niet alleen afkomstig is uit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, maar ook grotendeels uit de seculiere en relatief gematigde stad Ramallah.

Fatah’s gewapende vleugel, de Aqsa Martelaren Brigades, eiste met spoed de verantwoordelijkheid op voor het doden van de twee IDF soldaten in Qalqilya en Hebron.

Na het doden van de soldaat in Hebron door een sluipschutter, publiceerde Fatah een foto van een van zijn scherpschutters met de titel: “Als Fatah het zegt, gebeurt het. Als Fatah iets belooft, wordt het vervuld.”

Dat is Fatah, in wezen de regering van de Westelijke Jordaanoever, de beweging waartoe Abbas een halve eeuw heeft toebehoord en nu leidt, als Israëls ‘vredespartner’. Om al deze redenen gaat de uitspraak van Obama dat de veiligheid van Israël “afhangt van” het creëren van een Palestijnse staat, veel verder dan de gebruikelijke standaardtekst en had een speciale insteek. Terwijl hij zijn bredere visie uiteenzette, zei Obama:

“Op de korte termijn zullen de diplomatieke inspanningen van Amerika zich richten op twee specifieke punten: het Iraanse streven naar nucleaire wapens en het Arabisch-Israëlische conflict. Hoewel deze problemen niet de oorzaak zijn van alle problemen in de regio, zijn ze al veel te lang een belangrijke bron van instabiliteit en het oplossen ervan kan helpen te dienen als een basis voor een bredere vrede.”

Nogmaals, dit gaat boven de standaardtekst uit. Het impliciet gelijkstellen van de dreigende verwezenlijking van nucleaire wapens op een industriële schaal door een moorddadig anti-westers regime, met het feit dat 1,5 miljoen Palestijnen wonen op de Westelijke Jordaanoever die – anders dan in Gaza – geen volwaardige soevereine staat hebben, zou dat zonder twijfel een ander groot geschenk aan Israël en de mensheid zijn.

Netanjahoe zal op maandag een ontmoeting hebben met Obama voorafgaand aan zijn optreden in de Verenigde Naties op dinsdag. Men kan vermoeden dat – tenzij de veiligheidssituatie verslechtert – Netanjahoe met de Palestijnse poppenkast blijft meespelen om te proberen Obama realistisch en gericht te krijgen op Iran.

door P. David Hornik


Bronnen:

 1. Frontpage Magazine:
  ♦ Obama to Israel: Suicide Is Security; door P. David Hornik [lezen]
 2. Wees Waakzaam:
  ♦ Obama vertelt Israël: Zelfmoord is veiligheid; door Henk [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ IDF soldier Tomer Hazan, 20, kidnapped and killed in West Bank – Air force sergeant, a Bat Yam native, was lured to village near Qalqilya by Palestinian acquaintance who murdered him, hoping to use corpse to extort release of terrorist brother from jail [lezen]

Een gedachte over “Boodschap van president Obama aan Israël: Zelfmoord schept Veiligheid [P. David Hornik]

 1. Obama was en blijft een waardeloze president, die met zijn gedraai & slappe gedrag (geen coordinatie tussen tekst & uitvoering) de nog enigszins bestaande balans in de wereld naar de vaantjes helpt.

  Like

Reacties zijn gesloten.