Mahmoud Abbas in de VN: niks over Palestijnse Syriërs noch over Egyptische blokkade van Gaza

abbas-unNew York, 26 september 2013. Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe (foto: UN video)

Terwijl de Palestijnse president Mahmoud Abbas vorige week zijn toespraak afstak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, onthulde een van zijn naaste medewerkers in Ramallah dat 250.000 van de ongeveer 600.000 Palestijnen in Syrië gedwongen werden hun huizen te ontvluchten sinds de burgeroorlog daar was begonnen.

De ambtenaar, Mohamed Shtayyeh, een lid van het Centraal Comité van Al Fatah, zei dat 93.000 van de ontheemde Palestijnen vluchtten naar Libanon, Egypte, Jordanië en Turkije. Hij voegde eraan toe dat degenen die naar de naburige Arabische landen gevlucht zijn in barre omstandigheden moeten overleven.

Maar in zijn toespraak, negeerde Abbas grotendeels het lot van deze Palestijnen. In plaats daarvan koos hij ervoor om zijn kritiek te ventileren tegenover Israël en de kolonisten. Abbas zag geen noodzaak om de strijdende Syrische partijen te bekritiseren voor het doden van Palestijnen en ze uit hun huizen te verdrijven. Noch kon hij ook geen woord uitbrengen over de mishandeling van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon, of het feit dat de Egyptenaren de Palestijnse vluchtelingen mishandelen.

De enige keer dat Abbas verwees naar de situatie van de vluchtelingen was tegen het einde van zijn toespraak, toen hij verklaarde “In de afgelopen paar jaren en dit jaar, hebben de Palestijnse vluchtelingen betaald – en blijven betalen – een zware prijs voor de conflicten en onrust in de regio ondanks hun neutraliteit. Tienduizenden vluchtelingen zijn gedwongen om te zoeken naar nieuwe plaatsen om te wonen.”

Abbas, natuurlijk, negeerde ook het feit dat bijna 2.000 Palestijnen werden gedood en duizenden gewond raakten in Syrië in de afgelopen twee jaar. Hij was in zijn toespraak echter niet vergeten te vermelden dat 27 Palestijnen werden gedood door de Israel Defense Forces (IDF) sinds het begin van het jaar.

Uit de toespraak van Abbas blijkt dat het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit de bouw van nieuwe woningen in nederzettingen en wijken van Jeruzalem beschouwt als zijnde ernstiger dan de ontworteling van een kwart miljoen Palestijnen.

Voor het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit is het veiligheidshekken op de Westelijke Jordaanoever, die een einde heeft gemaakt aan de zelfmoordaanslagen, veel problematischer dan het doden en ontwortelen van duizenden Palestijnen in Syrië. Niet te verwonderen dat Abbas niet een van de Arabische landen veroordeelt voor het mishandelen en vernederen van Palestijnen, vooral in de afgelopen jaren.

Dus wat dan als de Egyptische autoriteiten schieten en doden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië? Dus wat dan als de Libanese autoriteiten strenge beperkingen opleggen op de toegang van Palestijnse vluchtelingen? Dus wat dan nog als Palestijnen elke dag worden gedood in Syrië door de strijdkrachten van Bashar al-Assad en de ‘rebellen?’

Abbas lijkt geen tijd te hebben om te praten over het lijden van zijn volk in de handen van de Arabische regeringen en terreurgroepen. Terwijl hij sprak, strandden duizenden Palestijnen aan beide zijden van de grens tussen de Gazastrook en Egypte als gevolg van de sluiting van de terminal door de Egyptische autoriteiten. Abbas zag geen noodzaak om te verwijzen in zijn toespraak tot het Egyptische blokkade van de Gazastrook, die niet alleen Hamas beschadigt, maar ook de hele bevolking.

Zoals zijn toespraak heeft aangetoond, is hij meer bezorgd over Joden die een bezoek brengen aan de Tempelberg dan duizend Palestijnen die worden afgeslacht en uit hun huizen in de Arabische landen worden verdreven. Dat honderden moskeeën en kerken zijn verwoest in Syrië en Egypte is niet de zorg van Abbas, die alleen maar kwaad ziet in de acties van Israël en de Joodse kolonisten.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

  1. The Gatestone Institute:
    ♦ What Abbas Missed in His UN Speech; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

  • In Syrië werden tot op heden 1.597 Palestijnse Arabieren gedood, Israëlboycotgroepen zwijgen [lezen]
  • Mensenrechtenorganisatie stelt dat in Syrië reeds meer dan 110.000 mensen zijn omgekomen [lezen]
  • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
  • Abbas: Liever Palestijnse vluchtelingen in Syrië laten wegrotten dan verzaken aan recht op terugkeer naar Israël [lezen]
  • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.