Onderzoek: Steeds minder Joden in VS zijn religieus [Nina Giesecke]

seculiere-jodenSeculiere Joden in Israël: Israël is wat hen met elkaar verbindt

De voorbije week is nogal wat commotie ontstaan, onder religieuze Joden wel te verstaan en meer bepaald in Israël, omtrent het feit dat steeds minder Amerikaanse Joden in het godsbestaan geloven of er niet langer (groot) belang aan hechten en/of hun Joodse religie niet [meer] in de praktijk beoefenen. Mijns inziens een beetje hypocriet vermits hetzelfde fenomeen zich ook voordoet in Israël zèlves.

hugo2013Wat Brabosh.com betreft maakt het allemaal niks uit. Brabosh komt op voor Israël, de staat van de Joden dus, en is actief in de strijd tegen het opkomend antisemitisme in de Lage Landen en in de rest van de wereld. Brabosh sympathiseert voor al wie zichzelf als Jood beschouwt (al dan niet met de zegen van zijn/haar lokaal Rabinaat) en – als het even kan – zich bij voorkeur pro-Israël out en/of de Israëlische nationaliteit heeft.

De discussie over wie al dan niet een ‘goede’ of ‘echte’ Jood is laat ik graag over aan de Joden zelf. De vijanden van Israël en/of van de Joden bepalen tenslotte zelf wie op het schavot moet. Of zoals rijksmaarschalk Hermann Goering, de man die de Holocaust verordonneerde op mondeling bevel van Adolf Hitler, ooit zijn eigen definitie van Jood ter waarschuwing poneerde: “Wie Jood is bepaal ik zelf.” Geef toe, dàt was tenminste duidelijke taal. 😦

Met andere woorden, wat ook de filosofische, religieuze of politieke overtuiging van deze of gene Jood mag zijn, heeft mijns inziens helemaal niks te maken met het bestaansrecht van Israël. Net zomin dat pro-Israëlactivisme Joods of religieus gebonden is of dat toch zou moeten zijn. Het bestaansrecht van Israël verdedigen is tenslotte een zaak van ons allen en niet exclusief voorbehouden aan Joden en/of Israëliërs. Wie meer wil weten over “Secularisme in Israël” kan dat onderaan het artikel van Israel Today Nederland van gisteren lezen dat ik heb toegevoegd, weggeplukt en vertaald heb op Wikipedia.

Onderzoek: Steeds minder Joden in VS zijn religieus

Het Pew Research Center in de VS heeft dinsdag een representatieve enquête gepubliceerd, waarin een op de vijf Amerikaanse Joden aangeeft, niet in God te geloven . In de Verenigde Staten wonen de meeste Joden, ongeveer 6,8 miljoen. Het Joodse aandeel van de totale Amerikaanse bevolking is echter sinds de jaren 1950 met de helft gedaald.

jew-itIn Israël ziet men deze ontwikkeling met grote zorg. In het Heilige Land, waarin ongeveer zes miljoen Joden wonen, beschouwt men dit onderzoek betreffende de belangrijkste bondgenoot als een alarmsignaal.

De resultaten van de enquête geven aan, dat in de VS vooral de jongere Joden problemen hebben zich als religieus te beschouwen. De verschillen tussen de generaties zijn aanzienlijk: 93 procent van de Joodse Amerikanen, geboren tussen 1914 en 1927, geven aan religieus te zijn. Maar van de Joden die na 1980 zijn geboren beschouwt slechts 68 procent zichzelf als religieus.

Van de Amerikaanse Joden noemt in totaal 22 procent zich atheïst, agnost of geen aanhanger van een bepaalde religie. Verder geeft een derde van de Joden met een gemengd huwelijk aan, dat zij hun kinderen niet Joods-religieus opvoeden, zo bleek uit het onderzoek.

Rabbi B. Elka Abrahamson, voorzitter van de Wexner Foundation in Ohio, is verrast door de aantallen, maar niet verontrust. ‘De Amerikaanse Joden zijn weliswaar niet meer zo sterk verbonden met hun oorsprong en hun geloof, zoals hun ouders of grootouders waren – toch denk ik niet, dat we hen daarom niet meer tot de onzen kunnen rekenen’.

Één ontwikkeling verloopt in de VS net zoals in het Heilige Land: orthodoxe en ultraorthodoxe gezinnen hebben de meeste kinderen, hun aandeel in de totale Joodse bevolking neemt gestaag toe.

door Nina Giesecke voor Israel Today


Toemaatje: Secularisme in Israël

De Joodse bevolking van Israël kan grosse modo opgedeeld worden in drie groepen: Orthodox, Traditioneel en Seculier. De grootste groep is die van de seculiere Joden die zowat 41,4% van de bevolking uitmaken, op de voet gevolgd door de ‘traditionele’ Joden goed voor 38,5% van de bevolking met de overblijvende 20% die wordt gedeeld tussen orthodoxe en ultra-orthodoxe Joden. In Israël word soms onderscheid gemaakt russen Gereformeerd en Conservatief Judaïsme, maar dit geldt evenzeer voor het merendeel van de Diaspora Joden.

Seculier
Seculiere Joden in Israël identificeren zich als Joods omdat zij in het Israëlische leger hebben gediend (Israel Defense Forces – IDF), omdat ze de Joodse feestdagen vieren (gewoonlijk niet strikt conform de Joodse Wet) en Hebreeuws spreken. Dit deel van de bevolking maakt 41,4% uit van de Joodse bevolking. Seculiere Joden zijn grotendeels aanhangers van de Israëlische Arbeidspartij en voorstanders van een seculiere Zionistische staat.

Vele seculiere Joden identificeren zich als zijnde Jood hoewel de religie slechts een aspect vormt van hun identiteit. Niettegenstaande beoefenen vele seculiere Joden bepaalde aspecten van de religie zoals het vieren van het Sederfeest aan de vooravond van de Joodse Pasen (Pesach) of vasten tijdens Jom Kippoer.

Het is dan ook niet ongewoon dat een seculier gezin kaarsen aansteekt op de sabbat, hun zegens uitspreken over voedsel en wijn, samen een sabbatmaaltijd nuttigen om vervolgens even later met hun auto naar hun ouders te rijden en hun kinderen naar de cinema’s voeren.

Traditioneel
Masorti/Traditionele Joden vormen zowat 38,5% uit van de Joodse bevolking van Israël. Dit is de twee grootste groep. Vele van deze ‘traditionele Joden’ verschillen van de orthodoxe enkel omdat ze hun wagens besturen op de sabbat, elektriciteit gebruiken, naar televisie kijken of een voetbalmatch bijwonen of naar het strand gaan, dikwijls nadat ze eerst een religieuze eredienst bijwonen ’s ochtends en de avond tevoren.

Vele van de seculiere mannen riemen elke ochtend de gekende tefillin om de armen, anderen volgen het hele spectrum van religieuze beleving. Wat voor hen van kritisch belang is, is dat ze zich allen verbonden hebben tot een belangrijke religieuze component in de definitie van hun Joods zijn en de Joodsheid van de Joodse staat. Traditionele Joden sympathiseren voor het merendeel voor de politieke partij Likoed.

Orthodox
19,9% van de Joodse bevolking identificeert zich als Orthodox (“dati“) of ultra-Orthodox. De meeste orthodoxen en sommige ultra-Orthodoxen, geloven dat seculier Zionistisch nationalisme en Judaïsme succesvol kunnen samenwerken en leven in Israël. Politiek leunen ze meestal aan bij de Israëlische politieke partijen Nationale Religieuze Partij, de Morasha Partij en de twee door de staat aangestelde Opper-Rabbijnen.

Orthodoxe Joden worden vaak herkend aan hun gevlochten haarlokken (pajes.) De ultra-Orthodoxen (Charedim in Israël) vormen het kleinste deel van de bevolking en vertegenwoordigen slechts 8,2% van de Joden die in Israël wonen. De Charedim zijn geneigd om in hun eigen gemeenschappen te leven en leven volgens de Joodse Wet door het volgen van de morele en kledijcodes die hen werden doorgegeven door hun voorouders. Dit deel van de bevolking wordt vaak herkend aan hun zwarte hoeden of yarmulkes en sommige Chassidische sektes onderhouden banden met Chassidische sektes in de Verenigde Staten en in de Diaspora.


Bronnen:

 1. Israel Today Nederland:
  ♦ Onderzoek: Steeds minder Joden in VS zijn religieus; door Nina Giesecke [lezen]
 2. From Wikipedia, the free encyclopedia:
  ♦ Secularism in Israel [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ Pew survey: 6.8 million US Jews, but majority intermarry – New study finds strong connection to Israel, but not to observance of Jewish law; door Uriel Heilman [lezen]
  ♦ The Bell Tolls for American Jewry: Thoughts on the Pew report; door Jeffrey Woolf [lezen]
  ♦ Rise of ‘Jews of no religion’ most significant find of Pew study, says director – Landmark new survey shows a whopping 22% of American Jews describe themselves as proudly Jewish by culture alone; 71% of non-Orthodox Jews marrying out; door Ben Zehavi [lezen]

3 gedachtes over “Onderzoek: Steeds minder Joden in VS zijn religieus [Nina Giesecke]

 1. Ach . .

  De evolutieleer is ook een prachtige religie. Je moet het maat geloven zeggen ze . .

  . . de overleving van de sterkste . . .

  Hitler en Mengele waren twee van de fanatiekste aabhangers.

  Like

 2. “The major conclusion, masked by some of the headlines (and perhaps not), is that American Jewry (with the exception of Orthodoxy, and the more traditional wing of the Conservative and post-denominational world) is gently committing mass suicide through assimilation.”

  Assimilatie is niks nieuws, dat gebeurt al eeuwen. Of waarom denk je dat Georgische Joden zo fel op christen Georgiërs lijken, Ethiopische Joden op zwarte Afrikanen, Nederlandse Joden op christen Nederlanders enzovoorts?

  Simpelweg de wet van de evolutie, diegenen die zich het best aanpassen overleven, het behoud van de soort enz. Darwin heeft er boeken vol overgeschreven, en last but not least: liefde, die geen onderscheid maakt tussen rassen, religies enz..

  Maar het zal mij een zorg wezen. Ik ga voor Israël, de enige veilige thuishaven voor alle Joden ter wereld.

  Overigens is het Theodor Herzl die naar aanleiding van het Dreyfuss proces aan het einde van de 19de eeuw besloot dat de assimilatie van de Jood per definitie tot mislukken is gedoemd.

  Dat lijkt op het eerste zicht wel een contradictie. Zijn conclusie leidde in elk geval tot het Eerste Zionistische Congres in Bazel in 1897 en naar de oprichting van de Joodse staat Israël.

  PS: het is overigens mijn studie van de Dreyfussaffaire die van mij een Zionist heeft gemaakt en niet zoals je zou kunnen verwachten door de Holocaust, niettegenstaande ik zes jaar lang op de Holocaust heb gestudeerd vooraleer ik deze blog begon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.