Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet arresteert Belg op verdenking van spionage voor Iran

alex-mansAlex Mans, voorheen gekend onder de naam Ali Mansouri, hier in Tel Aviv, Israël

Israël heeft een Belgische onderdaan van Iraanse origine gearresteerd op verdenking dat deze door de Iraanse inlichtingendienst was uitgezonden om te spioneren voor de Islamitische Republiek. De verdachte, Alex Mans, werd door de veiligheidsdienst Shin Bet en de Israëlische Politie gearresteerd op de internationale luchthaven van Ben-Goerion op het ogenblik dat hij Israël wilde verlaten.

De arrestatie vond reeds twee weken eerder plaats maar het nieuws raakte pas vandaag bekend. Alex Mans werd geboren in 1958 als Ali Mansouri, en woonde in Iran tot 1980 volgens Israëlische veiligheidsambtenaren. Als de Belgische onderdaan Alex Mans, bezocht de verdachte Israël in juli 2012, in januari van dit jaar en zijn meest recente bezoek was eerder deze maand. Shin Bet ambtenaren zeggen dat de verdachte trachtte handelsrelaties aan te knopen met zakenmensen in Tel Aviv in opdracht van de Iraanse veiligheidsdiensten.

Mans vertelde aan zijn Israëlische ondervragers dat hij vanuit Iran naar Turkije verhuisde waar hij had gewoond van 1980 tot 1997. Dat jaar verkreeg hij een Belgisch visum en kon hij aldus zijn handelsactiviteiten verder uitbreiden. Bijna tien jaar later huwde hij met een Belgische vrouw en veranderde vervolgens zijn naam om die minder Iraans te laten klinken. Later scheidde hij van zijn vrouw en vloog de wereld rond. Hij woonde afwisselend in Iran, Turkije en België. In 2007 verhuisde hij terug naar Iran en huwde een Iraanse vrouw.

Alex Mans vertelde aan Shin Bet dat hem in het begin van 2012 werd gevraagd om in Israël te spioneren en hem daarvoor 1 miljoen dollar werd beloofd. Later kreeg hij andere opdrachten waaronder het aangaan van handelsconnecties en overeenkomsten te ondertekenen met Israëlische zakenlui, waardoor hij zich kon verzekeren van blijvende toegang tot Israël.


Bronnen:

 1. Israel and Stuff:
  ♦ Belgian citizen arrested by Shin Bet for spying for Iran; door Phillip Pasmanick [lezen]
 2. Haaretz:
  ♦ Shin Bet arrests Belgian citizen on suspicion of spying for Iran – Suspect tells interrogators he was promised some $1 million to spy on Israel; door Gili Cohen [lezen]
 3. De Standaard:
  ♦ ‘Iraanse spion’ opgepakt met Belgisch paspoort [lezen]
 4. Gazet van Antwerpen:
  ♦ Iraanse “spion” met Belgisch paspoort opgepakt in Israël [lezen]
 5. The Times of Israel:
  ♦ Iranian arrested in Israel on suspicion of espionage – Man was seen photographing US embassy, says he was to be paid $1 million to spy; Jerusalem says arrest proof Iran engaged in ‘doublespeak’; door Gavriel Fiske [lezen]
  ♦ Government brass ordered Iran spy arrest revealed now, police say – Belgian-Iranian citizen arrested September 11 on suspicion of espionage; gag order lifted as PM attempts to temper West’s turn toward Tehran; door Gavriel Fiske [lezen]

Een gedachte over “Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet arresteert Belg op verdenking van spionage voor Iran

 1. Heel erg jammer dat Israel de doodstraf niet meer kent. In Iran hangen ze joden ook op als ze worden betrapt op spionage of minder…..

  Like

Reacties zijn gesloten.