Hamas bedreigt Egypte, Israël en de Palestijnse Autoriteit [Khaled Abu Toameh]

Hamaspatrouille in Gaza, 16 februari 2009Intussen in de Gazastrook… houdt Hamas de eigen bevolking stevig binnen het gareel. Pech voor de Gazanen dus, want dit heeft geen enkele nieuwswaarde in het Westen.  Gegijzeld door Hamas, ’t zal je maar overkomen. De ‘vrienden van Gaza’ binnen de VS, de EU en de VN kijken verveeld de andere  kant op… 😦

Terwijl Egypte zijn veiligheidsbeperkingen aanschroeft langsheen zijn grens met de Gazastrook, houden Hamas en enkele Palestijnse terreurgroepen ‘militaire parades’ in een poging om te laten zien dat zij zich op een oorlog voorbereiden. De parades, waarbij honderden zwaarbewapende militieleden door de straten marsjeerden, zijn vooral bedoeld als boodschap aan de nieuwe heersers van Egypte om hen te waarschuwen tegen elke poging om een militair offensief in de Gazastrook te lanceren.

Sommige Hamas-leiders zijn ervan overtuigd dat de Egyptenaren zich voorbereiden om een militaire aanval te lanceren in de Gazastrook onder het mom van de strijd tegen de terreur in de Sinaï. Echter, de machtsvertoning door Hamas en zijn bondgenoten is eveneens bedoeld om een waarschuwing te sturen naar Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Hamas gelooft dat Israël en de Palestijnse Autoriteit direct betrokken zijn bij een door Egypte geleid plan om hun regime omver te werpen en de soldaten van Mahmoud Abbas terug naar de Gazastrook te brengen. De parades zijn ook bedoeld om een waarschuwing te sturen naar Abbas over wat hem en zijn loyalisten te wachten staat als zij het zouden wagen om met de hulp van Israël en Egypte de Gazastrook binnen te trekken.

Gezien het groeiende isolement van Hamas in de nasleep van de val van het regime van de Moslim Broederschap in Caïro en de ernstige en ongekende beperking van de Egyptische autoriteiten langs de grens, worden de gevaren die vanuit de Gazastrook dreigen niet onderschat. Als de leiders van Hamas van mening zijn dat de Egyptenaren vastbesloten zijn om hun regime te ondermijnen of omver te werpen, zullen ze niet aarzelen om een nieuwe militaire confrontatie met Israël te beginnen.

In het publiek zeggen Hamasleiders en leden dat de ‘militaire parades’ gericht zijn op het sturen van een waarschuwing naar Israël en niet naar Egypte. Maar privé geven diverse Hamasleiders en woordvoerders toe dat de grootste en meest directe bedreiging voor hun regime afkomstig is uit Egypte. De Egyptische autoriteiten zien de bedreigingen als zijnde in de eerste plaats gericht tegen Egypte.

Dit verklaart waarom de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy deze week het noodzakelijk achtte om Hamas voor een ‘agressieve reactie’ te waarschuwen wanneer het de nationale veiligheid van zijn land zou bedreigen. Fahmy zei dat de reactie ‘militaire en veiligheid keuzes’ zou inhouden.

Dagen voor de waarschuwing, hielden honderden gewapende mannen van de Izaddin al-Qassam Brigades die behoren tot de gewapende vleugel van Hamas een provocerende mars in de buurt van de grens met Egypte. Ze droegen foto’s van de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi en slogans gericht tegen de ‘militaire coup’ in Caïro.

In nog een ander teken van toenemende spanningen tussen de twee partijen, hebben Egyptische grenswachten die gestationeerd zijn langs de grens met de Gazastrook, deze week Hamas politieagenten en Palestijnse boeren die in het gebied wonen, uitgescholden en bedreigd.

Palestijnse vissers zijn ook slachtoffer geworden van de impasse tussen Hamas en de Egyptische autoriteiten. Vorige week, werden vijf vissers door een Egyptische militaire rechtbank elk veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het vissen in de Egyptische territoriale wateren. Eerder heeft de Egyptische zeemacht andere vissers vastgehouden en ernstig mishandeld voor het naderen van de territoriale wateren van Egypte.

Ondanks het machtsvertoon, zou Hamas het nooit aandurven om een militaire confrontatie tegen het Egyptische leger te leiden. Hamas zal het makkelijker vinden om raketten af te vuren op Israël dan het lanceren van terroristische aanslagen tegen de Egyptenaren. Hamas is zich ervan bewust dat een dergelijke confrontatie een harde reactie van de Egyptenaren zou uitlokken – een die zeker zou leiden tot de ineenstorting van het regime.

Vorige confrontaties tussen Hamas en het Israëlische leger zouden er dan uitzien als spelende kinderen in vergelijking met een botsing met het Egyptische of om het even welk ander Arabisch leger. Dat is de reden waarom Israël zich dient voor te bereiden op de mogelijkheid van een nieuwe oorlog met Hamas en haar bondgenoten in de Gazastrook

door Khaled Abu Toameh

nasser-brigadeHet Palestijnse vluchtelingenkamp van Balata op de West Bank, 10 januari 2013. Enkele leden van de Al-Aqsa Martelaren Brigades paraderen doorheen het kamp, een groep die loyaal is aan Fatah beweging van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas [bron]


Bronnen:

  1. The Gatestone Institute:
    ♦ Hamas Threatens Egypt, Israel And Palestinian Authority; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Een gedachte over “Hamas bedreigt Egypte, Israël en de Palestijnse Autoriteit [Khaled Abu Toameh]

  1. Dat zou een geweldige oplossing zijn voor het “vredesproces”. Egypte dat een Westelijk front opent in de Gazastrook, en Israel in het Oosten en Egypte de handen schudt. Dat maakt de palestijnen in Judea en Samaria dan ook in één klap vleugellam aangaande hun eisen.De strook van Gaza kan dan worden opgedeeld tussen Egypte en Israel en de palestijnen kunnen weer naar waar ze vandaan komen: de woestijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.