Opmerkelijk: Israëlisch mededogen temidden al de wreedheden die in Syrië gebeuren [Dave Sharma]

Ziv-Hospital2Australisch ambassadeur aan Israël, Dave Sharma, bezocht hier samen met zijn vrouw Rachel en hun baby, op dinsdag 17 augustus 2013 het Ziv Hospitaal in Safed alwaar zij gewonde Syriërs bezochten, die gewond raakten in de burgeroorlog en die in Safed, Israël, worden verpleegd. Safed ligt helemaal in het noorden van Israël op ca. 15 km van de Libanese grens en ca. 30 km van de grens met Syrië. De ambassadeur werd door zijn bezoek aan het hospitaal zo danig aangegrepen dat hij zijn indrukken neerschreef in een brief aan The Times of Israel.

hugo3Wanneer onze Belgische en Nederlandse politici en beleidsmakers een volgende keer naar het Midden-Oosten afreizen voor één of andere diplomatieke missie, kunnen we hen misschien, ipv ze steevast naar de Palestijnse gebieden te sturen en Israël systematisch links laten liggen, een verplicht bezoek aan het Ziv Hospitaal van Safed inlassen.

Misschien dat het hen kan inspireren om in de toekomst hun beeld omtrent Israël wat bij te stellen en wat vriendelijker en genuanceerder over de verdiensten van de Joodse staat te spreken en te schrijven. Zomaar een ideetje van me.

Op een ogenblik dat in de hoofdsteden van de wereld de leiders bespreken hoe te reageren op de gasaanval van vorige week in Damascus – de meest weerzinwekkende in een reeks van wreedheden die werden begaan in de oorlog die woedt in Syrië – kan men makkelijk het zicht verliezen over de dagelijkse menselijke tol die door dit conflict wordt teweeg gebracht.

Hoewel Damascus slechts zo’n tweehonderd kilometer verwijderd is van Jeruzalem (korter dan de afstand tussen Canberra en Sydney, zoals ik dat vertel aan mijn Australische vrienden), kan het conflict in Syrië aanvoelen als een veraf gelegen wereld.

Maar in de stad Safed in het noorden van Israël, beter bekend als één van de Vier Heilige Steden van het Judaïsme, voelt de frontlinie van het conflict in Syrië heel dichtbij. Op het Medische Centrum van Ziv wordt zonder grote fanfare of publiciteit een gestaag groeiende stroom van gewonde Syriërs uit het conflict behandeld. Zowat 72 Syrische patiënten werden sinds februari van dit jaar opgenomen in het Ziv Medisch Centrum.

Toen ik eerder deze week een bezoek bracht, zag ik 15 ziekenhuisbedden die gebruikt werden om dergelijke slachtoffers te behandelen, de jongste een meisje van amper acht jaar oud. Ze hebben schrijnende verhalen en gruwelijke verwondingen. Lijdend aan verwondingen van granaatscherven en schotwonden, brandwonden en pletwonden, zijn ze op de een of andere manier erin geslaagd om de grens met Israël te passeren, waar ze vervolgens werden overgebracht naar Ziv Medisch Centrum.

De meesten van hen zijn ondervoed, oververmoeid en getraumatiseerd. Velen hebben familieleden verloren. Maar ze zijn enorm opgelucht. Als ze in Syrië waren gebleven, zou de omvang van hun verwondingen betekent hebben dat de meeste zou zijn gestorven of blijvend arbeidsongeschikt achter blijven.

In het Ziv Ziekenhuis krijgen ze de beste medische zorg, dezelfde die wordt aangeboden aan de Israëliërs, van chirurgen en artsen die letterlijk de beste zijn in hun vakgebied, hebben geautoriseerde handboeken over de behandeling van verwondingen opgelopen in een gewapend conflict.

Op de dag dat ik mijn bezoek bracht, zag ik hoe de artsen erin geslaagd waren om het been van een 8-jarig meisje van amputatie te redden door gebruik te maken van enkele van de meest geavanceerde chirurgische technieken en protocollen voor het behandelen van verwondingen.

Een 15-jarig meisje wiens been in Syrië was geamputeerd kreeg een prothese. Tegen de verwachtingen in, waren de artsen bij Ziv erin geslaagd om haar andere been te redden. Dit meisje was nu terug aan het leren lopen en zette haar eerste passen.

Arabisch sprekende artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers zijn allemaal beschikbaar om te communiceren met de Syrische patiënten en hun angsten te helpen verlichten. Ze voorzien tijd en ruimte om te herstellen en te rehabiliteren en zijn uitgerust met met basisvoorzieningen, waaronder kleding en toiletartikelen ide gedoneerd worden door gulle bewoners uit Safed.

De multi-etnische medewerkers van het Ziv Hospitaal – afkomstig uit de Joodse, Arabische en Druzen gemeenschappen – weerspiegelen de diversiteit van Israël. Ze zijn bijzonder toegewijd en medelevende beroepsmensen die gedreven worden door een diep gevoel van menselijkheid.

Ze stoppen niet om eerst de nationaliteit of de religie van een patiënt te vragen wanneer die in kritieke toestand op wielen de noodruimte wordt binnen gereden. Ze doen gewoon hun uiterste best om levens te redden en verwondingen te behandelen.

Het Ziv ziekenhuis is een aangrijpend voorbeeld van menselijkheid en fatsoen in zijn meest overtuigende vorm. Het is Israël op zijn opperbest en een kant van Israël ddie slechts zeer zelden of nooit door de wereld wordt gezien of erkent. Met alle verhalen van menselijk leed en ellende die blijven komen uit Syrië, moeten zulke kleine verhalen van hoop worden gekoesterd.

door Dave Sharma

Dave Sharma is the Australian ambassador to Israel.

Ziv_Hospital_Safeda

Het Ziv Hospitaal in Safed


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Israeli compassion amidst the atrocities; door Dave Sharma
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Australian Ambassador Visits Syrian Wounded in Israel – Australia’s ambassador to Israel visits victims of Syria violence. ‘Assad must stop the slaughtering of his people.’; door Maayana Miskin [lezen]
 3. Israelly Cool:
  ♦ “A Side Of Israel The World Too Rarely Sees Or Acknowledges”; door Aussie Dave [lezen]

Gerelateerd:

 • Syrië haalt in de VN-Veiligheidraad uit naar Israël omdat het Syrische oorlogsgewonden helpt [lezen]
 • Apartheid? Veldhospitaal in de Golan wordt geleid door een Arabische dokter uit Israël [lezen]
 • Israël posteert veldhospitaal op de Golanhoogtes om Syrische gewonden te behandelen [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Het antwoord van Israël op de burgeroorlog: 7 gewonde Syriërs opgenomen in Israëlisch hospitaal [lezen]
 • Syrische dokter poneert gewonde aan Golangrens en vraagt Israël: ‘aub, redt het leven van deze man’ [lezen]
 • Abbas: Liever Palestijnse vluchtelingen in Syrië laten wegrotten dan verzaken aan recht op terugkeer naar Israël [lezen]
 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Ca. 885 Palestijnen werden gedood in Syrische burgeroorlog en tienduizenden op de vlucht [lezen
 • Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië door Elhanan Miller [lezen]
 • Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]