Brabosh.com met vakantie – weer online op 28 sep. 2013

Kartuli_Georgian_Sample3

hugo-marinaBrabosh.com en zijn Georgische echtgenote, Marina Tskhomaria,
sinds 1 mei 1998 een ‘uitgeregend’ koppel en op 20 april 1999 gehuwd in Tbilisi

Laatste update: Tbilisi, 24 sep. 2013

Brabosh.com met vakantie in Georgië tot 27 september 2013

Ushguli in Svaneti, in het westen van GeorgiëUshguli in Zemo (Opper-Svaneti)

Ushguli in Zemo (Opper-Svaneti) ligt op 2410 meter hoogte in het Grote Kaukasus gebergte in het westen van Georgië. De hoogste berg in Georgië is de Mount Elbrus op 5.642 meter hoogte. De middeleeuwse torens die in heel Svaneti zijn te zien (plaatjes boven en onder), waarvan de meesten dateren tussen de 9de en de 12de eeuw, werden in 1996 door UNESCO toegevoegd aan de lijst van te beschermen werelderfgoed. Die torens dienden de veiligheid van zijn bewoners en waren ter vervanging van de gekende vestingmuren en slotgrachten zoals die tijdens de middeleeuwen op het platteland werden gebouwd.

mestia2Mestia in Zemo (Opper-Svaneti)

Mestia is een stad in Zemo (Opper-Svaneti) die ligt op een hoogte van 1500 m in het Grote Kaukasus gebergte in het noordwesten van Georgië. Eerder werden in 1994 de historische monumenten van Mtscheta door UNESCO opgenomen, een 3000 jaar oude stad en één van de oudste steden van het land, die tot aan het begin van de 6de eeuw na Chr. de hoofdstad van Georgië was. Daarnaast werden in 1994 ook nog de Bagrati kathedraal (1003 na Chr.) en het klooster van Gelati (ca. 1100 na Chr.) door UNESCO opgenomen als beschermd werelderfgoed.

syna-tbilisiShaarei Tfila synagoge in Tbilisi, Georgië

De Joodse gemeenschap in Georgië is één van de oudste ter wereld en gaat ca. 2600 jaar terug in de geschiedenis. Toen de Babylonische koning Nebukadnezar II (Naboekodonosor) in 596 v. Chr. Jeruzalem veroverde en de Eerste Tempel verwoestte, vluchtten de Joden voor het geweld en vervolging alle kanten uit waarvan ca. 3000 Joden naar Georgië ontkwamen. De Ebraeli, zoals de Georgische Joden worden genoemd, hebben een eigen dialect ontwikkeld Qivruli genoemd, een vreemde mix van Georgisch en Hebreeuws. Op het hoogtepunt van zijn bloei telde Georgië meer dan 100.000 Ebraeli. Na de grote emigratiegolf van de jaren 1980 en opnieuw nà 1991 (toen Georgië zich losrukte van Rusland) blijven daar vandaag nog zo’n 13.000 van over.

jewish-quarterHet Joodse kwartier in Tbilisi, Georgië

De relaties tussen Georgië en Israël zijn vrij hecht. Israël heeft een ambassade in de hoofdstad Tbilisi, geleid door Yuval Fuchs en Georgië een ambassade in Tel Aviv geleid door Archil Kekelia. Premier Benjamin Netanjahoe werd tijdens zijn bezoek aan Georgië in september 1998 door president Shevardnadze tot ereburger benoemd van Tbilisi. Bekende Israëliërs afkomstig uit Georgië zijn bv. parlementslid Tzipi Hotovely (Likoed) partijgenote van premier Netanjahoe, en ex-parlementslid Nino Abesadze (Kadima). In juni 2013 gaf Netanjahoe een hartelijk welkom aan de Georgische premier Ivanishvili en noemde hem een “echte vriend van Israël.”

Bolnisi Sioni Kathedraal in GeorgiëSioni Basiliek in Bolnisi

De oudste christen kerk van Georgië is de Sioni Basiliek in het dorpje Bolnisi. Gebouwd tussen 478 en 493 na Chr. staat de basiliek bekend voor de vroegste inscripties in het Georgische alfabet. In Georgië werd (na Armenië in 301) het christendom het tweede land ter wereld alwaar het in 337 na Chr. de officiële staatsgodsdienst werd. Rome, Italië,  zal dat voorbeeld volgen in 380 na Chr.

Niko Pirosmani (1862 — 1918)Schilderij van Niko Pirosmani, icoon van Georgië

De Georgische feesttafel, de soepra. Aan de soepratafel wordt gedanst, gezongen, poëzie voorgedragen en politiek bedreven, chatsjapoeri (kaasbrood) en dozijnen andere gerechten gegeten die aan de genodigden met bergen worden opgediend, wordt overvloedig wijn gedronken en eindeloos getoast, worden eeuwigdurende vriendschappen aangegaan, verklaren mannen en vrouwen elkaar de eeuwige liefde, worden complotten gesmeed, worden oorlogen voorbereid en vredesakkoorden getekend. Zonder de soepra bestaat Georgië niet. 😉

colchis-leeuw2Gouden juweel daterend uit 3000 jaar v.C. (ca. 5000 jaar oud!) van een leeuw, het symbool van het oude Georgische koninkrijk Kolchis (1350 v.C.-164 v.C.). Het juweel werd tijdens opgravingen gevonden in Tsnori, in de provincie (en voormalig 15de eeuwse koninkrijk) Kacheti en dateert uit de Trialeti cultuur, het bronzen tijdperk van Georgië (3000 vC-2200 vC)

PS: In Tbilisi, Georgië, dat (in vogelvlucht) op 3225 km ligt van Antwerpen, bevind ik mij op 1397 km van Jeruzalem, op nauwelijks 200 km van de grens met Iran en op 882 km van de hoofdstad Teheran en op 1179 km van Damascus, Syrië. Bovendien grenst Georgië, dat aan de Zwarte Zee ligt, ook nog eens in het noorden aan Rusland en in het zuiden aan Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Het kan interessant worden om een en ander van wat dichterbij te kunnen volgen. 😉

tbilisi-jerusalem

2 gedachtes over “Brabosh.com met vakantie – weer online op 28 sep. 2013

  1. Bedankt! Je zal beslist niet de enige zijn. Jammer dat ik er nu even tussenuit moet nu dat weer oorlog dreigt. Maar ja, is Israël al ooit zonder geweest?

    Bij deze sluit ik de hele blog af, kwestie veiligheid en uitloggen maar 😉

    Alle artikelen blijven wel open en leesbaar.

    Sjaloom!

    Like

Reacties zijn gesloten.