Wat zou er gebeurd zijn indien Israël de Golan Hoogtes had verlaten? [Dror Eydar]

rebel-kill2Intiem onderonsje ergens in Syrië

Barbaarse rebellen van al-Nusra executeren andere islamistische barbaren. Op de achtergrond wapperen de gekende zwarte vlaggen van Al Qaeda. Dit zijn die fameuze ‘rebellen’ die de Amerikanen en hun geallieerden thans een handje willen toesteken.

En ondertussen maar blijven afgeven op Israël omdat deze de ‘bezette’ Golan Hoogtes (pre-1967 lijn) niet wil afstaan aan de familie van president Assad. Zo zou die de kans en het ‘recht’ krijgen in ruil voor de vage belofte dat deze voortaan eigenhandig mag waken over de veiligheid van Israël ’s grenzen. Nee, bedankt Obama, toch maar liever niet. We doen soms wel wat raar maar we zijn nog niet compleet mesjogge.

De barbaren zijn niet zomaar opeens uit de lucht komen vallen; zij waren altijd al in de omgeving. Ze zijn actief in slapende cellen binnen de ogenschijnlijke beschaving zoals die werd achtergelaten door de Europese kolonialisten nadat een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten.

rebellen3Met het deksel dat van Syrië werd afgeblazen, hebben president Bashar al-Assad en zijn verschillende geaffilieerden gevochten tegen de soennitische stammen die aan de macht waren vóór november 1970, toen Assad’s vader een staatsgreep pleegde en zijn loyalisten benoemde op de hoogste posten binnen het leger en de regering. Hebben de verschillende stammen in Syrië ook maar iets met elkaar gemeen?

Mijn hart gaat uit naar de gemiddelde Syriër die zichzelf temidden van het kruisvuur bevindt, een slachtoffer van een oorlog tussen barbaren.

Dit gezegd zijnde moet Israël ervoor waken niet betrokken te raken. Zijn hulp moet beperkt blijven tot humanitaire hulp. We moeten dat simplistische verhaal niet accepteren dat het in Syrië gaat tussen ‘goede jongens’ en ‘slechte jongens.’ Elke zijde in dit conflict is net zo barbaars als de andere. Misschien nog wel meer.

Degenen die het hart opeten van hun tegenstander (ik verzin dat niet) en dan deze kannibalistische daad willen rationaliseren, zouden uiteindelijk gebruik kunnen maken van massavernietigingswapens. Ze zijn niet anders dan Assad en zijn bondgenoten, Hezbollah en Iran.

Er is één zone waar geen daglicht schijnt tussen de twee strijdende partijen: ze hebben allebei een onbeperkt overschot aan haat tegen Israël. Als die partijen een opening zien, zouden ze trachten om het aantal incidenten op te drijven die het Israëlisch grondgebied bedreigen.

Wij hebben geen hond lopen in deze race. Mocht Israël besluiten om de een of andere kant te steunen, zou dat voor de Arabieren in het Midden-Oosten en linkselingen over de hele wereld precies datgene zijn waar ze al zolang op zoek naar zijn geweest (en waar en wanneer dat hen het beste uitkomt): een manier om Israël de schuld te geven voor de Syrische burgeroorlog.

De Bijbel vertelt ons: “De voorbijgaande, die zich vertoornt in een twist die hem niet aangaat, is gelijk die een hond bij de oren grijpt” (OT: Spreuken 26:17). Volgens de Bijbelse commentator Rashi (rabbijn Shlomo Yitzchaki), is dit te vergelijken met een hond aanleren om je voor niks te bijten. Met andere woorden, de Syriërs zullen ons vertellen: “Dit zijn uw zakens niet, wij gaan nu onze krachten bundelen tegen jou.”

Maar ondanks dat alles, kan je niet zomaar voorbijgaan aan de hulpeloze slachtoffers. Zodat we kunnen ingrijpen met niet-militaire methoden, zoals het overbrengen aan de Russische ambassade van ons ongenoegen voor de steun van het Kremlin aan het boosaardige Syrische regime. De Russen zijn erg gevoelig als het gaat om de manier waarop ze worden waargenomen; internationale druk op de Russische ambassades over de hele wereld, zou de Russische president Vladimir Poetin ertoe kunnen brengen om druk uit te oefenen op Assad en hij zou op zijn beurt sommige van zijn acties terugschroeven.

Ondanks alles wat hierboven werd beschreven, zijn er een aantal verstandige Israëliërs die al hebben besloten dat Israël de boosdoener is. Een van hen is analist Shimon Shiffer van Yedioth Ahronoth (Ynet News), wiens column op zondag de Amerikaanse president Barack Obama’s verdedigde die blijft weifelen over Syrië en voortdurend vergaderingen belegt over deze kwestie.

Golan Hoogte
Golan Hoogte

Tegen het einde van de kolom, voegt Shiffer een passage in die de retoriek herhaalde van diegenen die pleiten voor territoriale concessies, dezelfde mensen die tot voor kort wilden dat Israël de Golan Hoogtes zou overhandigen aan de familie Assad, die als wederdienst voor de veiligheid van Israël zou moeten zorgen.

“Ik durf te veronderstellen,” schreef Shiffer, “dat indien de twee partijen [Israël en Syrië] een akkoord hadden bereikt, we deze burgeroorlog niet zouden hebben meegemaakt, waarvan de uitkomst voor iedereen nog een raadsel is.” Eureka! Het Syrische conflict is de schuld van Israël. [“’t Is gezegd door een Jood, dus moet het wel waar zijn,” gnuiven de haters van de Joodse staat; Brabosh.com.]

Waarom zijn we niet door gegaan op de weg die Shiffer en zijn vrienden hadden bepleit? Waarom hebben we de controle over de Golanhoogten niet overgelaten aan de familie Assad en onze veiligheid op het spel gezet? Indien we het met Assad op een akkoord hadden gegooid, dan hadden de bloederige veldslagen van de Syrische burgeroorlog plaatsgevonden pal boven het Meer van Galilea, geen enkele Israëlisch/Joodse gemeenschap zou nog veilig zijn geweest. Pro-Syrische slapende cellen zou ook actief worden.

Dit is allemaal gewoon gezond verstand.

Maar de linkse orthodoxie is nog steeds verknocht aan het dogma dat het conflict met onze vijanden vooral gaat over grondgebied. Er zijn nog velen onder ons die deze dwaasheid accepteren, ze worden beloond met ruimschootse zendtijd en duimbrede columns.

Joden hebben altijd een aparte voorliefde gehad om voor advocaat van de duivel te spelen.

door Dror Eydar

Dror Eydar is een columnist bij Israel Hayom.

barbarenDe barbaarse koppensnellers bij de buren van Israël vertonen zich demonstratief weer in het openbaar en duiken op aan de grenzen van de Joodse staat


Bronnen:

  1. JNS.org:
    ♦ Who still thinks Israel could have left the Golan?; door Dror Eydar [lezen]

Een gedachte over “Wat zou er gebeurd zijn indien Israël de Golan Hoogtes had verlaten? [Dror Eydar]

  1. Een goeie analyse. Als Israël wil overleven, horen ze de Golanhoogte nooit weg te geven. Haat(afgunst) tegen het Joodse volk is er altijd geweest en als de christenen een juist bijbels inzicht hebben, zijn ze in alle opzichten solidair met God’s Uitverkoren volk.

    Like

Reacties zijn gesloten.