Egypte bulldozert huizen en smokkeltunnels weg om bufferzone te creëren tussen Gaza en de Sinaï

Series of attacks on checkpoints in Sinai and one soldier was killedOp het plaatje hierboven enkele Egyptische soldaten die vanuit hun wachttoren (links op het beeld) uitkijken over het veiligheidshekken met de Gazastrook dat door het Egyptische leger ruim zes jaar geleden werd opgetrokken. Het plaatje dateert van 8 juli 2013. Niemand lijkt te reclameren wanneer Egypte precies hetzelfde doet als Israël.

Het Egyptische leger werkt hard door om haar blokkade van de Gazastrook te betonneren met het doel – hetzelfde doel als Israël overigens – de terroristen van Hamas en het dozijn andere Palestijnse terreurorganisaties van haar grondgebied te weren. Op dit plaatje is goed te zien hoe het hele terrein wordt omgeploegd, huizen afgebroken, smokkeltunnels dichtgegooid en de ingangen naar die tunnels worden verwoest. (foto: Abed Rahim Khatib/Flash 90)

hugo3Israël zit daar voor niks tussen, maar zelfs als wij dat feit nog een miljoen keren herhalen, zal het niet mogen baten want “’t is altijd en allemaal de schuld van de Joden,” niewaar? Wat ons dan ook helemaal niet verbaast is dat dit weer zo ’n nieuwsfeit is waar u helemaal niks over verneemt in uw kranten en dagbladen noch via uw reguliere radio- televisiejournaals. Dat moet u lezen in de Arabische pers, maar dan is iedereen plots stokdoof; of in de Israëlische pers, maar die wordt niet geloofd “want dat-komt-van-de-Joden” en “daarvan-weet-iedereen-dat die door en door slecht en corrupt zijn.” Durf dat niet antisemitisme te noemen want dan zijn ze verontwaardigd en worden ze boos.

Dat u daar dus niks over leest of hoort is dus niet onze schuld. Wij controleren de media niet. En ‘een blogske’ zoals dit, met amper een paar duizend bezoekers per dag, kan en zal dan ook geen jota veranderen aan die selectieve, bevooroordeelde en eenzijdige berichtgeving ten aanzien van Israël en de Joden op nationaal en internationaal niveau. Uiteindelijk moét en zàl de volledige waarheid wel triomferen, maar ik vrees dat dit niet meer tijdens mijn leven – en ook niet tijdens het uwe – zal gebeuren. Want niemand wordt 969 jaar oud. Behalve Methusalem natuurlijk, maar dat was dan ook een ‘echte’ Jood. 😉

Het Egyptische leger heeft 13 huizen platgewalst langs de grens met de Gazastrook en tunnels dichtgegooid die eronder doorlopen als een voorspel voor de mogelijke creatie van een bufferzone om de wapensmokkel en illegale doortocht van militanten te verminderen, feit dat de woede heeft opgewekt van de lokale die klaagden dat ze werden verdreven zonder compensatie, berichtten veiligheidsdiensten en bewoners op zondag.

De militairen hebben het plan opgevat om een bouw-vrije zone zonder bomen of begroeiing te creëren met een breedte van 500 meter en 10 kilometer lengte, te beginnen bij de grensovergang van Rafah en die zou eindigen aan de kust van de Middellandse Zee, zo vertelden officiële regeringsvertegenwoordigers van de Noordelijke Sinaï.

De woningen die tijdens de voorbije 10 dagen werden neergehaald worden beschouwd als een test voor het idee van de bufferzone in een gebied genaamd el-Sarsoriya, een paar kilometers van de grensovergang bij Rafah, terwijl explosieven werden gebruikt om de tunnels te laten instorten. De ambtenaren sprak op voorwaarde van anonimiteit, omdat ze niet bevoegd waren om met de media te spreken.

De maatregel komt op een tijdstip dat de interim-regering en het leger van Egypte trachten de staatscontrole te verstrengen over het grotendeels wetteloze noorden op het Sinaï-schiereiland, waar islamitische militanten grote gebieden hebben omgeturnd in terroristische bolwerken van waaruit ze herhaalde aanvallen uitvoeren op de veiligheidstroepen, christenen en stammenleiders, de veiligheid van het land bedreigend na de verdrijving van de islamistische president Mohammed Morsi in juli.

Militanten verschuilen zich in huizen en achter bomen langsheen de grens met Gaza van waaruit ze voortdurend het vuur openen op de grenswachten.

Ehab Ghussein, een woordvoerder van de Hamas-regering in Gaza, zei dat hij vreesde dat de creatie van een bufferzone een stap zou zijn in de richting van het opleggen van “een nieuwe blokkade op Gaza en het lijden van zijn volk zou verhogen.” Bufferzones zijn niet nodig tussen naburige landen die historische en sociale banden hebben,” zei Ghussein en riep in plaats van op tot de oprichting van een vrijhandelszone aan Egyptisch-Gazaanse grens.

Het Egyptische leger heeft veel van het eens bruisende tunnelsysteem gesloten, maar sommige langs de 15 kilometer grensstrook zijn nog in dienst. Bewoners die zich boos maakten over het bulldozeren van de voorbije dagen, organiseerden op zondag een zitstaking in Rafah. Een stamleider beweerde dat nog veel meer huizen zouden gesloopt worden en dat de bulldozers kwamen zonder voorafgaande kennisgeving, waardoor mensen slechts weinig tijd kregen om hun bezittingen te pakken en te vertrekken. “En de regering heeft geen compensatie aangeboden,” voegde hij eraan toe, “aan de bewoners die hun huizen verloren.” Hij sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat hij vreesde voor vergelding van de autoriteiten.

Samir Faris, die woont in Rafah, zei dat nog veel meer mensen vrezen hun huizen te verliezen als de bufferzone verder wordt uitgebreid dan het kleine gebied dat tot nog toe werd genivelleerd. De meeste huizen langs de grens zijn twee tot drie verdiepingen hoog en er huist meer dan één gezin, zei hij. “Ambtenaren komen naar de huizen en vertellen de mensen dat ze nu moeten vertrekken, want ze willen de grenzen uitbreiden,” zei hij. “We hebben geen bezwaar, maar geef ons eerst een duidelijk plan.”

Tijdens de zitstaking van zondag, besloten de bewoners om een commissie voor te stellen die zou samengesteld zijn uit autoriteiten uit het leger, lokale ambtenaren en stamleiders die dan zouden onderhandelen over de verhuizing van mensen die wonen in de huizen die met sloping worden bedreigd. Bewoners zijn zelf onderling verdeeld over het verplaatsen van de bevolking. Sommigen dringen aan dat ze willen blijven, terwijl anderen zouden instemmen om te vertrekken mits compensatie, omdat ze het er met de militairen over eens zijn dat de tunnels een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van Egypte.

De tunnels werden jarenlang gebruikt voor het vervoer en de smokkel van goederen en mensen, waaronder wapens en militanten die heen en weer reisden tussen de Sinaï en Gaza. Het Egyptische leger schat dat het ca. 350 tunnels heeft gesloten of ongeveer 80 procent van het totaal. Ambtenaren zeggen dat zij hun inspanningen om de tunnels langsheen de grens te vernietigen, hebben versneld sinds Morsi werd afgezet door het leger nadat miljoenen protesteerden tegen zijn bewind.

Egypte is bezorgd over de bewegingen van militanten heen en weer tussen Gaza en Sinaï via de illegale tunnels en worstelt om de controle te herwinnen over de jihadistische sympathisanten in de woestijn van het schiereiland in wat nu wordt genoemd de “oorlog tegen het terrorisme.” Volgens de bepalingen van het vredesverdrag met Israël, moet Egypte elke grootschalige militaire operatie in de noordelijke Sinaï uitvoeren in coördinatie met Israëlische functionarissen. De Egyptische functionarissen zeiden dat Israël herhaaldelijk Egyptische verzoeken heeft aanvaard om materieel en troepen te verplaatsen naar het gebied.

Nieuws van de huizensloop kwam een dag nadat de Egyptische autoriteiten een topmilitant arresteerden genaamd Adel Jabara en hem identificeerden als een leider van Al-Qaeda op het Sinaï-schiereiland. Hij wordt beschuldigd van het brein te zijn achter de moorden op 25 soldaten tijdens hun verlof vorige maand. De aanval was in Egypte, één van de ergste aanslagen van militanten sinds vorig jaar, toen in de buurt van Rafah 16 soldaten werden vermoord door gemaskerde mannen.

Vorige maand, verijdelde het leger een poging tot zelfmoordaanslag met een autobom gericht tegen een politiebureau in de grensstad Sheikh Zuweyid van Gaza, waarbij drie militanten werden gedood nog voordat ze hun doel konden bereiken.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Had Israel moeten proberen. De protesten over “mensenrecht schendingen” hadden de énorme protesten over de 130000 doden & miljoenen vluchtelingen in Syrie doen ”verstommen”!

Met dank aan Jan H. voor de hint: “Niets op Terzake, geen vrede vzw, intal, pax christi VL, oxfam, Amnesty, kif kif, niets… stilte bij Eva Brems, Vranckx, bizar toch… ik denk dat ik het begrepen heb… niets met joden te maken.

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ As Egypt blocks access, Gazans turn to Israel for outlet – Sharp increase in traffic of people and goods between Gaza and Israel with Egypt clamping down more tightly on the Hamas-controlled Strip; door Elhanan Miller [lezen]
  ♦ Egypt destroys homes for possible Gaza buffer zone – Military tears down buildings along border with coastal enclave in an effort to stamp out smuggling operations [lezen]
 2. Elder of Ziyon:
  ♦ No one seems to complain when Egypt acts like Israel [lezen]
 3. Ynet News:
  ♦ Egypt destroys homes for possible Gaza buffer zone – Hamas government fears creation of buffer zone would be a step toward imposing ‘a new blockade on Gaza and increase the suffering of its people'[lezen]
  ♦ Egypt security forces arrest top Sinai militant – Top wanted militant now in custody, suspected in execution style killing attack on 25 off-duty police; Brotherhood official also arrested for incitement; curfew eased as unrest settles [lezen]
 4. Arutz Sheva:
  ♦ Egyptian Defense in Gaza Takes Cues from Israeli Policies – Egypt’s new policies to defend itself from Gaza terrorists arereminiscent of the steps Israel has taken, which Egypt once criticized; door David Lev [lezen]
  ♦ Egypt Arrests Al-Qaeda Head in Sinai – Muhammad Ibrahim, commander of an Al-Qaeda-linked group in the Sinai peninsula, arrested in ambush by security forces; door Elad Benari [lezen]
  ♦ August: Zero Illegal Infiltrations Along Israel-Egypt Border – After years fighting illegal infiltration along its vast desert border with Egypt, Israel’s extensive security fence appears to be working; door Maayana Miskin [lezen]

3 gedachtes over “Egypte bulldozert huizen en smokkeltunnels weg om bufferzone te creëren tussen Gaza en de Sinaï

 1. Als Israel dit had gedaan dan was de wereld als één man opgestaan om verontwaardigd te protesteren tegen deze ‘schending van mensenrechten, in tegenstelling tot de ‘hartverwarmende eensgezindheid’, in de laatste 2 jaar tentoon gespreid t.o. de slachting in Syria en deze week bekrachtigd door de Westerse leiders.

  De nieuwe slachtingen/(zelf)moordacties in Irak, Lybie, Afghanistan, Libanon worden amper met één regeltje in de krant afgedaan! De vertrappeling van mensenrechten in Iran & de rest van de Arabische wereld is al helemaal geen item meer. Afrika….who cares? N-Korea…..een probleem?

  Waar is de eensgezinde brandbrief, of zelfs maar aanklacht van Europa o.l.v. Ashton i.p.v. het gezeur over een paar huizen in Israel.

  Nee, de Westerse moralisten zijn deze week ongenadigd ontmaskert als keizers zonder kleren!

  Like

 2. Waar blijven onze flottielje-actievoerders nu met hun krijsende verontwaardiging? O, ja dat is waar: ze kunnen de Joden (nog) niet de schuld geven van deze blokkade.

  Like

 3. Het vuur openen op de grenswachten? Die wachttorens zijn uitstekend geschikt om mitrailleursnesten in te richten en dood en verderf te zaaien onder gewapende terroristen. Het is een uitstekende maatregel om de strook van Gaza zowel aan de kant van Israel als aan de kant van Egypte gesloten te houden. Zo blijven de terroristen binnenboord.

  Like

Reacties zijn gesloten.