Mensenrechtenorganisatie stelt dat in Syrië reeds meer dan 110.000 mensen zijn omgekomen

syria-graves

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, met de eerste doden die vielen in Dera’a op 18 maart 2011 tot op 31 augustus 2013 werden meer dan 110.000 gedocumenteerde doden geteld, bericht het Syrian Observatory for Human Rights. Deze mensenrechtenorganisatie baseert zijn tellingen op een netwerk van activisten, dokters en advocaten aan de grond doorheen heel Syrië.

Volgens de SOHR staat de dodentol in het meer dan 29 maanden durende conflict op dit ogenblik op 110.371 mensen. Dat betekent dat maandelijks en dat sinds het begin van de oorlog ca. 3740 mensen sterven oftewel 122 mensen per dag. Dat is dagelijks bijna zoveel als tijdens de hele Operation Pillar of Defense van november 2012 toen Israël zich verdedigde tegen de terreur en raketaanslagen van Hamas, Islamitische Jihad en Co uit Gaza.

Met dit verschil dat toen Israël zich verdedigde de hele wereld op zijn kop stond en de verdedigingsoperatie unaniem veroordeelde, vermeende mensenrechtenschendingen werden aangeklaagd, VN-resoluties van de lopende band rolden die Israël eenzijdig veroordeelden, onderzoekscommissies werden aangesteld en uiteindelijk het Israëlische leger zich moest terugtrekken uit het onafgewerkte verdedigingsoffensief.

Niets van dat alles gebeurt in Syrië, waarbij China en Rusland blijven dwarsliggen. Zelfs gisteren riep de Arabische Liga, de organisatie van 22 Arabische landen, naar aanleiding van de gasaanval waarbij honderden doden vielen, op om een door de Verenigde Naties gesteunde militaire actie te voeren in Syrië om de burgerbevolking in bescherming te nemen. Dat wil zeggen dat er volgens de Arabische Liga niets kan en zal gebeuren omdat al 29 maanden lang de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties er niet in slaagt om eensgezind de burgeroorlog te veroordelen en actie aan te bevelen en/of deze zelf te ondernemen.

Terug naar de duizelingwekkende cijfers van de Syrische mensenrechtenorganisatie SOHR:

Zoals gezegd staat de huidige gedocumenteerde dodentol op 110.371 mensen waarvan minstens 40.146 burgers met inbegrip van 5.833 kinderen en 3.905 vrouwen. De groep maakt ook melding van 2.726 ongeïdentificeerde doden die werden vastgesteld via foto’s en beelden.

Aan de zijde van de rebellen werden 15.992 doden geteld. Daar moeten nog bijgeteld worden  2.128 overgelopen soldaten en officieren van het regime en 3.730 niet-geïdentificeerde niet-Syrische en andere slachtoffers, wat het totaal op 21.850 slachtoffers brengt.

Aan de zijde van het regime sneuvelden 27.654 soldaten en officieren. Daarbij moeten nog 17.924 slachtoffers worden geteld aan de kant van allerhande pro-regime milities (zoals bv. de Palestijnse PFLP-GC) alsmede 171 doden aan de zijde van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, die zoals bekend actief met het Syrische regime samenwerkt in de strijd tegen de rebellen, in het totaal dus 45.749 doden.

In de dodentol werden niet opgenomen de meer dan 9.000 gevangen en vermiste personen die opgesloten zitten in gevangenissen en cellen van het regime. Ook niet in de cijfers zijn begrepen meer dan 3.500 soldaten en officieren van het geregelde Syrische leger die worden vastgehouden (of inmiddels vermoord werden) door het rebellenleger.

De SOHR schat tevens dat het werkelijke aantal slachtoffers zowel aan de kant van het reguliere leger als aan de zijde van de rebellen wel het dubbele zouden kunnen zijn dan wat gedocumenteerd werd, omdat beide zijden erg discreet blijven omtrent de menselijke tol tijdens de gevechten.

De dodentol voor alleen de maand augustus 2013 staat momenteel op 5.493 doden in Syrië, waarvan 3.109 burgers, met inbegrip van 124 die in de gevangenissen van het regime tot de dood werden gefolterd en 365 kinderen en 348 vrouwen.

sohr
door Brabosh.com


Bronnen:

  1. Ynet News:
    ♦ More than 110,000 dead in Syria conflict – Among victims 40,146 civilians including 4,000 women, 5,800 children, Syrian Observatory for Human Rights says [lezen]
  2. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR):
    ♦ 110,371 casualties since the beginning of the uprisings in 18/3/2011 [lezen]